Om TIL-Akademiet

Formålet er å utvikle spillere fra Tromsø og Nord-Norge til å bli toppfotballspillere.

Annonse:

TIL-akademiet har til daglig ansvar for rundt 60 spillere i alderen 12 - 19 år fordelt på tre treningsgrupper:
• TIL B / NTG / U19
• TIL C / U16
• TIL D / U14
TIL D og TIL C består av to kull pr lag. TIL B består av tre kull. I tillegg er det rundt 50 hospitanter på treninger årlig fra klubber i Tromsø og Nord-Norge. Disse spillerne blir fulgt opp av skolerte trenere i hel- og deltidsstillinger.

Hovedmål:

Utvikle nordnorske spillere til TIL`s A-lag og til europeisk toppfotball, samt til spill for andre lag i regionen så høyt som mulig i divisjonssystemet.

Delmål:

Utvikling av hele spilleren; teknisk, taktisk, mentalt og fysisk; skole/fotball, totalbelastning, treningskultur, mestring, takle motgang, trivsel, ansvarslæring og mye mer.

Hvorfor TIL-akademiet?

I en lang periode fra 1990 til 2007 var det svært få spillere fra TIL og byen som etablerte seg i Eliteserien. Dette til tross for at tusenvis av gutter har deltatt i Tromsø-fotballen opp gjennom årene. Bakgrunnen til dette kan være flere årsaker. Det viktigste funnet var dog at spillerne fra byen hadde trent for lite over tid. Der man trodde at løkketreningen skulle gi nødvendig påfyll utover lagstreninger slo feil. 

Gjennom flere år med diskusjoner på temaet ble konklusjonen at vi som Eliteserieklubb måtte få i gang grupperinger med interesserte spillere sammen med skolerte trenere og muligheter for nok treninger på gode flater. Impulser for denne måten å jobbe på hentet vi fra klubber ute i Europa og ikke minst skandinaviske og norske klubber vi kunne sammenligne oss med. I 2007 startet også Norsk Toppfotball et omfattende arbeid med å løfte norsk fotball og da særlig innenfor spillerutvikling. Ved å se på europeiske toppklubber og land hvor spillerutviklingen har kommet langt startet de et arbeid med å løfte spillerutviklingen i Norge til et nytt nivå. Dermed kom flere klubber på banen og startet hardere satsing på utvikling av egne/lokale spillere. Etterhvert utviklet NTF akademiklassifiseringen som skulle hjelpe klubbene med kvalitetssikring av spiller- og klubbutviklingen. Les mer om akademiklassifiseringen lengre ned.

Oppstart TIL-akademiet skjedde høsten 2007 med spillere fra våre 93-kull i TIL, som 15-åringer. Og vi fulgte opp med 13- og 14-åringer gjennom 95- og 96–kullet. Samtidig ble det oppstart med NTG på Alfheim der 91- og 92–kullet startet i 1. klasse.

Høsten 2017 ble det ei navneendring på avdelingen fra Utviklingsavdelingen til dagens navn TIL-akademiet. I dag ser vi at flere spillere tar steget opp i A-laget, mens noen spiller fotball i utlandet og andre igjen sprer seg fra OBOS–ligaen og nedover i de forskjellige divisjonene. Og det hyggeligste av alt er at alle som har gått gjennom TIL-akademiet er hel ved og herlige mennesker.

I tillegg til å trene godt har TIL-akademiet også ansvar for flere fotballskoler og bidrar mot andre tiltak i egen klubb (eksempelvis mottak av nye 6 – åringer til klubben, treneronsdag og trenerforum) og klubber i Nord-Norge.

Samarbeidsavtale med ni byklubber
Vinteren 2021 skrev Tromsø IL en omfattende samarbeidsavtale med ni byklubber. Målet med avtalen er "at byen utvikler flere og bedre spillere til toppfotballen og samtidig at bredden styrkes". Den omhandler hospiteringsordninger, trenerutvikling, turneringer og en eierskapsmodell. Samtidig tok TIL et grep og gjorde en liten justering i modellen. Ved første inntak av spillere (som er det året en fyller 13 år) er det litt færre spillere som blir del av TIL-akademiet på fast basis. Dette var et grep for å sikre at flere av klubbene og deres lag holdes i gang. Samtidig må TIL D ha nok spillere til å kunne trene godt og spille kamper sammen.

Med dagens modell sies det at 6-8 spillere rekrutteres inn på det yngste kullet, det året en fyller 13. Når kullet går over til TIL C rekrutteres det inn ytterligere 2-4 spillere slik at ett kull består av ca 10 spillere.

Nasjonal serie
TIL-akademiet deltar i Nasjonal Serie for G14, G16 og G19. Fantastiske kamparenaer hvor en spiller mot andre talentfulle spillere fra hele landet. I både G14- og G16-serien kan spillere fra andre klubber hospitere og være med på disse kampene. Inspirerende, motiverende og utviklende, både som spiller og menneske.

Akademiklassifiseringen

 

Lokal serie
Tromsø IL melder ofte på akademilag i lokal serie også. Spillerne som er involvert der spiller da opp ett eller to år. Målet vårt med lagene i lokal serie er IKKE å vinne, men spillerutvikling.

Annonse fra Eliteserien: