Grunnlaget for noe spennende

En givende og ikke minst innholdsrik sesong for klubbens del er ved veis ende. Her serverer vi deg en oppsummering av årets sesong i både tekst og tall.

Annonse:

Eliteseriesesongen 2022 er ved veis ende. Fasit for Gaute Helstrup i sin tredje sesong ved roret er ikke bare den beste sesongen under hans ledelse, men klubbens beste ligaplassering på 10 år.

Likevel vet de som har fulgte klubben i 2022 at prestasjonene har vært noe ujevn. Årets sesong skiller seg imidlertid noe fra tidligere år hvor det i større grad har vært svingninger i prestasjonene fra kamp til kamp. Til forskjell maler resultatene fra 2022 i større grad et bilde av to motsettende halvdeler. 

Det er stor kontrast mellom klubbens prestasjoner i de første femten serierundene, hvor laget nok engang lå så vidt over kvalikplass for nedrykk, og de påfølgende femten hvor TIL var landets fjerde beste lag – kun slått av de tre lagene som til slutt endte på pallplass i ligaen.

Førjulskvelden du ikke vil gå glipp av. Kjøp billett i dag

Selv om det ikke akkurat ble en flygende start på sesongen, er den positive trenden med gode resultater over en lengere periode fortsatt noe som gir grunn til optimisme i forkant av neste års sesong. Denne optimismen blir bare ytterligere styrket av at TIL faktisk spilte god fotball også på starten av sesongen, men i større grad var uheldig med uttellingen. Dette kan vi blant annet se ved å benytte underliggende statesikk, som for eksempel xG.

Enkelt sagt er xG en måling av skuddkvaliteten basert på kriterier som nærhet til mål og forsøksvinkel. For eksempel vil et skudd fra innsiden av fem-meters-boksen ha en høyere xG enn et skudd fra 35 meter. Når denne statistikken er samlet for et lag får man en idé om hvor mange mål de burde ha scoret. Med utgangspunkt i dette kan man også dermed se når et lag under- eller overprestere, og om sluttresultatet faktisk reflekterer sjansene som er skapt i løpet av kampen.

Tabell med TILs og motstanderens xG
Tabell med TILs og motstanderens xG

Som man kan se av tabellen ovenfor er første halvdel av sesongen, og spesielt de første 11 kampene, faktisk klubbens beste form-periode med utgangspunkt i forventede mål for TIL og motstanderne. I den påfølgende perioden kan man se noe nedgang i formen, selv om dette trolig kan skyldes en lengere periode med bortekamper som en følge av at kunstgresset på Alfheim ble skiftet. En slik tankegang blir styrket av den påfølgende seiersrekken på det nye hjemme-gresset.

Grafen viser om TIL over- eller underpresterte xG,
Grafen viser om TIL over- eller underpresterte xG,

Dette i seg selv kan være forklaring nok, men som man kan se av grafen ovenfor skyldes den eksepsjonelle formen i andre halvdel av sesongen i stor grad at TIL overprestere og scoret mer mål enn sjansene tilsa. En mulig forklaring på dette kan være den usungne effekten av TILs lånespisser, Jasse Tuominen og Lasse Nordås. Selv om fasiten bare ble henholdsvis ett og to mål for de to høyreiste angrepsspillerne tyder formen til laget på at det kanskje hjalp mer enn man kanskje så med første øyekast å til enhver tid kunne ha en mer tradisjonell spiss på banen. 

Det vil finnes de med kløyvde tunger som mener at TIL overprestere i årets sesong. Alfheim traverne derimot vil kanskje kunne finne på å si at klubben forsømte en mulighet til å komme enda høyere på tabellen, selv om de fleste nok automatisk ville takket ja til en syvende plass hvis de ble spurt i forkant av sesongstart. Med utgangspunkt i det som er sett nærmere på her kan man faktisk være tilbøyelig til å tro på sistnevnte.

Nord-Norges mest givende jobb er ledig. Les mer.

TIL har i god stil vært noe gavmild med poengene, kanskje spesielt i første halvdel. Ytterligere har Gutan falt offer for sene mål imot ved flere anledninger, noe som har resultert i noen sure uavgjort resultater. TIL har måtte dele på poengene hele tretten ganger i årets sesong, og er sammen med HamKam det laget som har spilt mest uavgjort i årets Eliteserie.

På bakgrunn av den underliggende dataen kan man med andre ord påstå at TIL faktisk har underprester noe i årets sesong. Like fult har det vært en utrolig artig sesong å følge Gutan gjennom de mange opp- og nedturene. Årets syvende plass er som tidligere nevnt klubbens beste liga-plassering på 10 år.

Til neste år, når Gaute Helstrups menn har ett år ekstra med erfaring på øverste nivå under beltet, ligger ting med andre ord godt til rette for at TIL kan bygge videre på det gode momentet og se høyere på tabellen snarere enn å se nedover.

Den nye måte å følge klubben på. Klikk her for å lese mer

TILpluss 1400x300.png

 

Annonse fra Eliteserien: