En prat med Casper Øyvann

Les dette hyggelige intervjuet som Thore Danielsen har gjort med Casper Øyvann. Bautaen i midtforsvaret deler smått og stort om livet både på og utenfor banen.

Annonse:

La oss starte med noe artig, på en skala fra 1 til 10 hvor fornøyd er du med resultatet mot Glimt hjemme?

- Nei, det er vel en enkel tier det. Det er ikke noe som er mer artig enn det. Det var fantastisk artig.

Du har ikke lyst å sprenge skalaen?

- Jo, det kan vi godt. Det er lov. Da kan jeg godt gi det både 11 og 12 av 10.

Men litt spesielt å møte en klubb som du har vært så lenge i, så mange år i, før?

- Ja, absolutt. Den har betydd mye for meg opp gjennom oppveksten så sånn sett er det jo litt spesielt. Men det vaskes vel ut litt det der etter hvert så det er ikke noe tvil om at det der var et riktig resultat for min del.

Har du vært i Glimt hele veien? På fotball.no så kan man se at du har i hvert fall vært der fra du var 16 år. Men har du vært der som liten pjokk også?

- Jeg begynte vel der når jeg var 5 år, mener jeg. Så jeg har vært der i mange, mange år.

Så du er oppvokst veldig sentralt i Bodø?

- Ja, jeg ser Aspmyra Stadion hver gang når jeg går ut i gata hjemmefra. Der har jeg bodd hele livet. Helt til jeg flytta ut.

Hvor har du bosatt i deg Tromsø da?

- Siden jeg kom til Tromsdalen så har jeg bodd på Tomasjordnes. Men nå skal jeg flytte inn i ny leilighet på Strandveien denne uka. Det ser jeg frem til.

Kortere vei til stadion? (Alfheim)

- Ja, absolutt.

En lett joggetur for deg?

- Jada. Lett.

Tok nivået raskt

Det jo alltid sånn at når det kommer en ny spiller til et lag man følger med på, og særlig hvis det er en ung spiller, så lurer man ofte på hvor fort tar han nivået? Hvor fort glir han inn i et samspill med de andre? Og der er jo du en som, kanskje ikke overrasket folk, men en som veldig fort kom på plass?

- Ja, jeg følte jo at det gikk ganske bra ganske fort, egentlig. Jeg kom inn i et bra lag og følte meg klar for den utfordringen som var det å ta en plass i laget. Og det gikk fint, det.

Det krever jo litt av hodet også det, å tørre å gjøre saker, og føle seg trygg nok til å gjøre saker som kanskje ikke er så enkelt?

- Ja, det var litt krevende i begynnelsen. Det er jo et stort seg opp fra Tromsdalen så jeg brukte jo et par måneder på virkelig å bli trygg i rollen og i et nytt lag og sånn. Men jeg hadde hele tida trua på meg sjøl at jeg var god nok til å klare og spille her så det er jeg veldig fornøyd med.

Jeg snakket jo med Chris (https://www.til.no/nyheter/en-prat-med-christophe) her for en stund siden og han gikk veldig fort over i det å skryte mye av deg. Han brukte det som et eksempel på en ung spiller som kan nå hvor langt som helst. Litt avhengig av hvordan du jobber og de sjansene du får.

- Jeg fikk med meg det. Det var veldig hyggelig ord fra Chris, det var det.

Nei, men han sa det jo ikke for å være hyggelig.

- Nei, og litt sånn som jeg var inne på i sted så har jeg jo tro på meg selv. Og jeg føler at her i TIL så blir jeg veldig godt tatt vare på. Jeg føler at her er det riktig plass for meg til å utvikle meg videre. Så jeg håper jo absolutt at med litt tid så kan jeg ta store steg og komme enda høyere på et enda høyere nivå.

Utenlandsdrøm

Men da snakker vi om at når du en gang skal bytte trøye fra rødt og hvitt så skal du jo ut av landet?

- Jo, det tenker jeg. Det hadde vært veldig artig å komme seg ut. Jeg synes vi er på sånt bra nivå at det er ikke sikkert at det er noe stort poeng å bytte klubb innad i Norge.

For selv om poengfangsten kanskje ikke har vært det man ønsket seg i år så har jo det spillemessige vært noe man kan være bekjent?

- Ja, absolutt. Vi spiller en veldig fin fotball og en utviklende fotball. Vi har en ganske ung tropp og jeg tror at vi ungguttene utvikler oss veldig ved å tørre å ha ballen og spille på den måten vi gjør.

Og samtidig ha noen litt mer erfarne?

- Ja, det er viktig at vi ikke bare er unggutter. Vi trenger litt rutine og noen som vet hva det handler om.

Du sa tro på deg selv, men samtidig så vil jo beskrive deg som en person som absolutt ikke er "cocky", om du skjønner meg.

- Ja, det vil si meg enig i. Jeg vil nok beskrive meg som ganske så ydmyk og jordnær. Det tror jeg kommer litt fra den oppveksten jeg har hatt, og den familien jeg har.

Tatt det med deg hjemmefra? En som gjerne blir stående der og prate med supportere etter kamp, en som tør by på seg selv på den måten også og være tilstede for de rundt?

- Det er viktig for oss at vi setter pris på de supporterne vi har. Du ser jo hvor mye det betyr når de fyller Alfheim som mot Glimt. Og mot Rosenborg var det også et veldig bra trøkk. Så det skulle bare mangle at vi setter pris på det og viser at vi er glade for å ha de her.

Fullsatt Alfheim

Hvor kult var det å være på tribunen når det var fullt hus?

- Ja, det var veldig artig å se den jobben som Forza Tromsø og hele Tromsøpublikummet gjorde. Så var det selvfølgelig litt kjedelig at jeg ikke fikk vært ute på matta sjøl, men det var veldig artig å se guttan komme ut før kamp og hele Alfheim var fylt i rødt og hvitt. Det var en stor opplevelse.

- Det er klart at når vi begynner å levere prestasjoner som mot Bodø/Glimt så håper jeg at  folk syntes det var artig, og at de har lyst til å komme tilbake. Det håper jeg virkelig.

Fotballoppvekst

Du begynte altså som femåring i Glimt og har spilt i gul drakt veldig lenge. Men du har vel ikke alltid spilte forsvar?

- Nei, jeg har prøvd litt forskjellig når jeg var yngre. Både litt mer fremme på banen, og litt i mål og sånn. Jeg fikk prøve litt forskjellig når jeg var veldig ung.

Som 16-åring i Glimt så scorte du et mål?

- Ja, det kan stemme. Men jeg vet ikke hva du sikter til?

Det var en G16-kamp som av alle ting var spilt på på Valhall?

- Ja, det kan stemme. Nå husker jo jeg veldig dårlig, egentlig.

Valhall, Oslo, altså Vålerenga mot Bodø/Glimt. Der endte det med seier til dere og du scorte mål, et av de fire målene.

- Ja, der ser du.

Husker du det?

- Når du sier det, så husker jeg det. Men jeg er ganske dårlig på huske kamper som jeg har spilt for noen år siden.

Ikke så mange år siden?

- Nei, det er det jo ikke.

Men spilte du forsvar da også?

- Kanskje midtbane et par ganger, men det var mest forsvar.

Og så, som 19-åring nok en borteseier, og du er en av de som putter.

- Okei, hvor er vi da?

Da er vi i NM G19. Ull/Kisa mot Glimt. Resultat 5-6.

- Ja, det tror jeg var en straffekonkurranse.

Okei, det var en sånn sak som vi fikk lov å oppleve på Hamar for ikke så lenge siden?

- Ja, jeg mener det var det.

Ja, det stod 1-1 etter ekstraomganger så det var straffekonk. Straffekonk er jo noe av det som absolutt gir meg dårligste nerver.

- Ja, det er skikkelig nervepirrende. Og det var det jo også mot HamKam i cupen.

Når det står likt etter de fem første og det skal tas en og en, den er nesten grusomt.

- Ja, jeg er helt enig. Det er best å avgjøre det før den tid.

Voksenfotballen

Så over på seniorfotball for deg med Glimt. Du fikk en god del kamper for Glimt 2, men var på utlån til Mjølner?

- Ja, jeg hadde et kort utlån til Mjølner på høsten i 2019. Tror jeg spilte 8 kamper der. Det var en veldig fin erfaring for min del. Komme litt ut av Glimt og oppleve det å spille for et seniorlag. Det var viktig erfaring for meg. Åtte kamper i september og oktober på utlån.

I Glimt så fikk du spille andrelagskamper?

- Ja, det var stort sett der jeg spilte. Det var litt av årsaken til at jeg dro på utlån, det at jeg ville spille seniorfotball, og komme litt ut av den bobla som jeg hadde vært i en stund i Glimt.

Men likevel, som forholdsvis ung spiller, 53 kamper og fem mål!

- Ja.

Du må jo være fornøyd? Selv om det er for andrelaget og spill i lavere divisjoner, men det er jo ingenting som er gitt på forhånd?

- Jada, det var en veldig, veldig fin tid i Glimt. Og jeg utviklet meg bra der, det gjorde jeg. Jeg er fornøyd med den tida.

En av de ivrige supporterne for TIL er jo Marius Helgå, så da kan vi jo ta med det at da du spilte for Glimt 2 så slo dere Mo IL 9-2 på Aspmyra og du scorte mål.

- Ja, jeg må kanskje beklage til Helgå der, men hvis det ble 9-2 så var det vel ikke bare min feil!

Og så slo dere jo også Mini Jakobsens gamle klubb, Lofoten. Og to seire mot Grand Bodø. Det er vel det nærmeste man kommer nabo-oppgjør?

- Ja, det er jo et av de lokale lagene i Bodø.

Men unge Casper, han er kanskje fortsatt aktiv i futsal?

- Nå begynner det å bli en stund siden jeg har spilt. Siste futsalkampen var vel i 2020, rett før corona. Da spilte jeg i den lokale klubben i Bodø som heter Hulløy. Vi spilte i Eliteserien på den tida, og det var noe jeg syntes var veldig artig på vinterstid, få spille litt fotball innendørs når man ikke var i fotballsesong.

Er Hulløy et sted?

- Det er vel et sted utenfor Bodø, men klubben er Bodøbasert og har kanskje ikke så mye tilknytning til den plassen.

Men, hvis det stemmer, så hadde du 45 futsalkamper og 15-16 mål?

- Det er fine tall.

Du er litt mer målkåt i futsal enn i fotball?

- Det er klart. Det er litt mer mål i futsal. Og kanskje en litt mer offensiv rolle også. Så kanskje litt mer målfarlig der, ja.

Da kan vi vel bare konkludere med at unge Øyvann, han vet hvor målet står!

Tromsdalen, var det et utlån eller overgang? Her ser du at min research ikke er god nok.

- Det var en overgang. Jeg fikk med meg hele sesongen i 2020, men det var jo en veldig spesiell sesong. En corona-sesong med bare 18 kamper. Sesongen startet i juli og så var vi ferdig inn i mot jul. En kompakt sesong siden vi kom så sent i gang.

Over brua til TIL

Og så gjorde du som mange andre før deg har gjort. Du gikk over brua?

- Ja. Det gjorde jeg. I begynnelsen av 2021 så fikk jeg muligheten til å komme å trene med TIL et par uker. Jeg fikk vist meg frem og TIL likte det de så. Så da fikk jeg skrive kontrakt her oppe.

Du husker den først kampen din for TIL?

- Ja, det gjør jeg. Det var veldig spesielt. Det var på gamle hjemtrakter. Det var jo dessverre ikke et så godt resultat.

Vi kan heller skli over til da du neste gang skulle spille på samme plass mot samme lag. Da har du ei feiring etter ei klarering som er sånn at man nesten skulle tro at du har sørget for seier på et overtidsmål, men det er jo tidlig i kampen.

- Det er klart, det var en kamp som betydde veldig mye for meg. Å få starte der var stort. I debuten i fjor så kom jeg inn på slutten og resultatet var avgjort. Men nå i år så var det fullt tenningsnivå. Og det var en kamp jeg hadde sett veldig fram til. Det var vel det at det betydde så mye å gjøre det bra på det som hadde vært min gamle hjemmebane. Og vise meg frem der for alle, både familie og venner som var på plass.

NTB_D5ebtQnFUqE.jpg
Bodø 20210418. Tromsøs Casper Øyvann hilser på Bodø/Glimts Patrick Berg etter treningskampen mellom Bodø/Glimt og Tromsø på Aspmyra stadion. Kampen endte 1-1.Foto: Mats Torbergsen / NTB

Fullsatt også der. 16.mai og heftige rammer rundt kampen. Og så solid spill av unge Øyvann!

- Ja, det var en artig kamp og egentlig et av høydepunktene i min fotballkarriere.

Har du fortsatt venner i Bodø eller ble de mindre venn med deg da?

- Joda, jeg har det. Et par har jeg igjen der, he he. Det var artig å få vist frem at jeg er en god fotballspiller selv om jeg er i Tromsø nå.

Har du fått litt tyn for den jobben du gjorde 16. mai?

- Litt sånne komiske kommentarer har det vært. At jeg kunne ventet til en annen motstander før jeg spilte så bra, for eksempel. Det meste er godt ment. Kompisene og familien de heier nå på meg selv om jeg er i Tromsø.

Har familie vært oppi Tromsø og sett kamper der?

- Ja. Både mor og far er veldig ivrig på å komme opp og se på kamper. De er her stadig vekk.

Og du har klart å få på dem kanskje noen TIL-effekter eller noe sånt?

- Ja, jeg bruker å kle de opp i et TIL-skjerf når de er her. Såpass må det være.

Og så ser du de pakker det dypt ned i kofferten når de drar tilbake.

- Ha, ha. Jeg tror ikke de går så mye med det når de er hjemme i Bodø.

Barndomsminner

Har du noen gode minner fra unge år som spiller, enten lokalt i Bodø eller noen turneringer?

- Ja, det har jeg. Og det er jo mest fra når vi var på turneringer utenfor Bodø som jeg sitter mest igjen med. Som når vi var på tur i helgene. Det er turneringer som jeg husker vi hadde det veldig artig på da vi var unge.

En lang tur til Fauske kanskje?

- Ja, blant annet Vi har vært mye der. Og så må jeg kanskje spesielt trekke frem de turneringene vi hadde i Piteå på sommeren i Sverige. Der var vi mange år på rad.

Var du noen gang på Norway Cup?

- Nei. Men vi var et år i Gothia Cup.

Har du noen spesielle episoder du minnes veldig godt fra tida som liten fotballspiller?

- Nei, det er ikke noen enkeltepisoder jeg husker sånn kjempegodt. Det er mest bare det å huske tilbake til den tida da vi mest spilte fotball bare for gøy og den vennegjengen som hadde vært i lag lenge. Det  var ei fin tid det, med turneringer, is og pølse og full pakke. Og alt det som fulgte med.

Dine store forbilder? Du hadde kanskje noen lokalt i Bodø som liten?

- Ja, det er klart. Jeg var jo stort sett på alle kampene. Runar Berg er jo lett å trekke frem. Trond Olsen også. To spillere som jeg husker veldig godt, og som var der i mange år. De er i hvert fall noen av de jeg så opp til da jeg var ung gutt. Runar er jo en kjempefin fyr. Hele Bergslekta er jo veldig hyggelige folk.

Favorittlag

Hva er ditt favorittlag hvor som helst i verden?

- Det må nok være Arsenal og Barcelona som har vært mine lag.

Så du har tenkt deg en prat med han Martin Ødegaard kanskje?

- Ja, det kunne jeg gjerne tenkt meg. Det er artig å se at han har fått det så bra til i Arsenal. Det er veldig kult.

Er det det som vil være den store drømmen, å få spille for Arsenal?

- Ja, hvis jeg skal måtte velge meg et lag, så blir nok det. Men det er litt sånn som med Glimt, jeg har nok vokst fra meg litt av den store kjærligheten for de lagene der. Men det er klart, det hadde vært veldig kult å få til det en dag.

Favorittartist?

- Det er veldig godt spørsmål. Jeg har vel egentlig ingen favorittartist. Jeg hører på veldig mye forskjellig, det meste egentlig. Jeg er veldig enkel der.

Det er altså ikke sånn at du er programforpliktet til å høre på Halvdan Sivertsen eller sånt?

- Egentlig nei, men jeg har jo hørt mye på Halvdan Sivertsen. Da jeg var 18 år så tok jeg over bestefar sin gamle bil. Og der var det ei plate av Halvdan Sivertsen i bilen. Og ikke noen mulighet til å koble til telefon på bilen. Så hver gang jeg satte meg i bilen så dura det på ei plate med Halvdan Sivertsen. Sånn sett kan jeg vel trekke frem han som en av de jeg har hørt mest på de siste årene.

Så den plata kan du utenat, kanskje?

- Ja, det gikk på repeat der i noen år, mens jeg enda bodde hjemme.

Men du driver altså ikke med noen andre utskeielser enn fotball og futsal?

- Nei, det gjør jeg vel egentlig ikke.

Og siden du kommer fra en sånn flat by som Bodø så driver du vel ikke med jakt på fjelltopper heller?

- Nei, det er lite fjellklatring på meg. Det må jeg si.

Du har ikke prøvd sherpatrappa heller?

- Joda. Der har jeg vært et par ganger. Det må man få med seg når man, som jeg, har bodd i Tromsø et par år.

Har de tatt deg med ut til Sommarøya også?

- Ja, vi var der en tur med laget i fjor, faktisk. Det var veldig fint. Og med grilling i fjæra og sånt. Det var vakkert.

Er det noen ting du var redd for jeg skulle spørre om, som jeg ikke har spurt om?

- Nei, det er det vel ikke.

Hvor spiller Casper om 5 år?

- Om fem år? Da er jeg 27, så da sier jeg at jeg spiller i Italia, i Milano, i en av Milanoklubbene.

Har du vært i Italia noen gang?

- Jeg har vært der et par ganger på ferie. Det er veldig fint land og jeg synes Seria A er en veldig kul liga. De Milanoklubbene er lag som jeg alltid har syntes har vært artige lag også.

Så italiensk fotball vil passe deg bra, italiensk mat vil passe deg bra?

- Ja, det tror jeg kan bli vant med.

Og litt varmere i været enn i Tromsø?

- Ja, det er klart, det hjelper jo på.

Litt mindre vind enn i Bodø, kanskje?

- Ja, ikke minst.

Men kommer du tilbake til Tromsø etter at du har sopt gjennom serie A lite grann?

- Det var et godt spørsmål. Det skal vi ikke se bort i fra. Jeg trives veldig godt i Tromsø, fine folk i klubben og et fantastisk publikum som jeg har fått et veldig godt forhold til. Så du skal ikke se bort i fra at jeg en gang kan komme tilbake til Tromsø. Jeg trives veldig godt her, så det er ikke umulig.

Din livrett i matveien?

- Ja, da tror jeg kanskje jeg må si noe sånt som jaktgryte eller viltgryte, kall det hva du vil. Det setter jeg veldig pris på.

Må du nedfelle det dyret selv?

- Nei, det er ikke noe krav, det. Men jeg har vært et par turer på rypejakt, faktisk, med et par kompiser fra Bodø og familien der. Jeg er ikke noen stor jeger. Jeg har ikke vært mye på jakt.

Hvem vil du si er den med de morsomste vitsene laget?

- De morsomste vitsene? Vel, Warren Kamanzi er jo en veldig artig fyr. Ikke så mye vitser akkurat, men han er jo en veldig artig fyr, en som sprer veldig mye glede i laget.

Da vil jeg bare få takke for praten. Og så sier vi vel Eya TIL!

 

Annonse fra Eliteserien: