Mirakelet på Lerkendal

I 57 minutter het motstanderne Vard Haugesund, Pors og Raufoss. Men så steg Arne Vidar Moen til værs på Lerkendal og ble en av tidenes største TIL-helter.

Annonse:

I 2003 var TIL tilbake i det gode selskap etter kun ett år i 1. divisjon.

Optimismen rådet på Alfheim, nå skulle Gutan bite fra seg i møte med de fremste fotballagene i norsk fotball igjen. Og det startet så bra.

Fire poeng på de to første kampene.

Nederst

Men man kom fort ned på jorden. Fortsettelsen ble tung. Blytung.

På neste åtte kampene ble det ett skarve poeng, etter 3-3 hjemme mot Bodø/Glimt 16. mai.

Etter ti serierunder var det spilt om 30 poeng, men TIL hadde kun fem. Og lå nederst på tabellen. Skulle dette bli en reprise av 2001-sesongen? Da åpnet TIL med seks poeng på de to første kampene, før det ble syv strake tap. TIL klarte aldri å reise seg og rykket ned for første gang etter opprykket i 1985.

Senket RBK

Men så våkent Gutan like før ferien og tok fire poeng mot Vålerenga og Brann.

20. juli var ferien over. Serieleder Rosenborg var gjester på Alfheim. Thomas Hafstad og Peter Kovacs scoret hvert sitt mål, TIL vant 2-1 og RBK ble sendt hjem med sitt første tap for året. TIL hadde heng på lagene foran på tabellen og hadde bare to poeng opp til sikker plass.

Skru så tiden frem fire kamper og Gutan hadde kun fått ett poeng til i banken. Nå var plutselig avstanden seks poeng til ny kontrakt i Tippeligaen. Trener Trond Johansen måtte gå og inn kom Terje Skarsfjord.

– Nedrykk ville betydd en rasering av klubben.

— Gunnar Wilhelmsen
Første motstander var Lillestrøm på Alfheim. Seier 2-0. Deretter ble Bodø/Glimt slått 2-1 på Aspmyra, Molde 1-0 hjemme, så 2-2 borte mot Stabæk før TIL slo Bryne 2-0 på hjemmebane. 13 poeng på fem kamper noe som medførte at TIL var best på formtabellen sammen med den suverene serielederen Rosenborg.

TIL var på sikker plass med fire poeng ned til kvalik og nedrykk med bare fire kamper igjen. Dette kunne da ikke gå galt...

Tunge turer til Oslo

Men det gjorde det. To turer til hovedstaden ble et mareritt. TIL-guttene så ut til å være turister. Først 1-5 for Lyn, deretter 0-3 for Vålerenga. To lag som lå rett bak TIL på tabellen. To lag TIL ikke kunne tape mot.

I siste hjemmekamp ventet Brann. Her måtte det bli seier. Siste bortekamp var jo mot seriemester Rosenborg. Men Brann vant 1-0. Og TIL var på kvalik-plassen før den siste kampen.

Aalesunds FK lå på plassen bak og hadde overkommelig motstand i Bryne. Seier for de og tap mot Rosenborg, og TIL måtte ta turen ned i 1. divisjon. Mange i Tromsø by så nok for seg et liv på nest øverste nivå i 2004. Rosenborg hadde bare to tap denne sesongen, borte mot TIL og hjemme mot Stabæk. Det siste kom i den nest siste hjemmekampen.

Hadde RBK sluppet seg ned etter å ha blitt seriemester? Var det håp likevel?

Men så hadde TIL bare vunnet én gang på Lerkendal tidligere. Og det var helt tilbake i 1988.

Ned på nedrykksplassen

Tom Henning Øvrebø blåste i gang kampen. Status da var at TIL lå på kvalik med 26 poeng, to poeng bak både Vålerenga og Molde, og ett poeng foran AaFK.

– Jeg har aldri scoret et viktigere mål.

— Arne Vidar Moen
Molde gikk i ledelsen 1-0 og så 2-0 mot Sogndal. De så ut til å gjøre sin del av jobben. Men det kom gode nyheter fra Bergen. Etter 34 minutter ledet Brann 2-0 mot Vålerenga. Nå trengte TIL en scoring og plassen var berget.

Men så scoret Aalesund hjemme mot Bryne i det 34. minutt og TIL var på direkte nedrykk.

TIL skapte sjanser, men mål ble det ikke. Kampen tikket mot 90 minutter og det så helsvart ut på Lerkendal. TIL var på vei ned i skyggens dal. Syv minutter igjen av kampene og Brann scoret igjen slik det sto 3-1 over Vålerenga. Fem minutter senere slapp sunnmøringene jubelen løs. Det sto 2-0 mot Bryne.

Mannen med ljåen sto og ventet på Lerkendal. Nå skulle han åpne porten ned til 1. divisjon. Til kamper mot Vard Haugesund, Raufoss og Pors. Kampen gikk til overtid. TIL hadde vært i 1. divisjon i 57 minutter av den siste serierunden.

Moen steg til himmels

GLISER: Arne Vidar Moen hadde all grunn til å glise stort etter kampen. Foto: NTB scanpix

Tre minutter på overtid fikk TIL corner. Steinar Nilsen løpte ut til cornerflagget. En perfekt ball ble slått inn foran mål, og Arne Vidar Moen ruvet i luftrommet. Han knuste RBK-spillerne i lufta og headet ballen i mål.

TIL hadde slått seriemesteren 1-0!

Og Arne Vidare Moen var sikret legendestatus i TIL.

– Jeg har aldri scoret et viktigere mål. Hadde vi rykket ned, ville det sett stygt ut for jobbene våre. Konsekvensene ville blitt enorme, men det orker jeg ikke tenke mer på i dag, sa Moen til Nordlys etter kampen.

- Laget gjør en fantastisk god kamp. Vi var enig om et opplegg, og fulgte det til punkt og prikke. Alle utpå der gjør en ærlig og stor jobb. Vi har hatt en bra høstsesong, tatt bra med poeng. Og når det ender på denne måten, er det bare helt fantastisk, la han til.

Rasering

I Ålesund var fortvilelsen enorm. Nå måtte de ta den tungen turen ned i 1. divisjon, mens Vålerenga spilte kvalik.

For mirakelets tid var ikke over. TIL hadde slått Rosenborg på Lerkendal for kun andre gang i klubbens historie. Moen scoret kun ett mål det året, men det ble også sesongen aller viktigste.

Følgende sitat til Nordlys fra daværende styreleder Gunnar Wilhelmsen sier det meste om hvor viktig scoringen var.

- Nedrykk ville betydd en rasering av klubben.

- Det gikk trill rundt da Arne Vidar scoret. En utrolig viktig scoring. Forskjellen på rasering og ikke-rasering av klubben, la han til.

Sannspådd

Det var en som ikke ble overrasket over at Moen avgjorde på overtid.

- Avgjørelsen kommer først da Arne Vidar Moen scorer på overtid, var beskjeden fra markedssjef Trond Steinar Albertsen før kampen.

Som sagt, så gjort.

- Jeg hadde den følelsen.

Han tok på drakten fra 1986 under skjorta på kampdagen.

- Jeg har ikke rørt drakten siden –86. Da jeg tok den på meg tenkte jeg følgene; Vi skal ikke la noe være uprøvd. Drakten kom selvsagt fram da Arne Vidar Moen headet inn seiersmålet på Lerkendal. Det kan tyde på at det er mer mellom himmel og jord som vi vet om, sa Albertsen til Nordlys.