Vi tok en prat med lederen i ForzaTromsø

Det var en tilfeldighet som for alvor tente TIL-kjærligheten i Forza-leder Morten (29)

Annonse:

– Jeg husker ikke mitt første møte med Tromsø idrettslag, men jeg husker definitivt møtet som gjorde sterkest inntrykk, forteller Killingberg.

29-åringen vokste opp i Movika, nord på fastlandet. Der ble fotball en viktig del av hverdagen allerede fra tidlig alder. Han begynte å spille for Ulfstind IL som 6-åring, og gikk ofte på TIL-kamp med pappa Lars. Drømmen var selvsagt å bli TIL-spiller, og han gikk ofte ut i hagen med TIL-drakten på, og så for seg at plenen var gressmatta på Alfheim.

– Mitt sterkeste minne er en gang pappa tok meg med til Alfheim. Det må ha vært helt på begynnelsen av 2000-tallet, og det var ikke kamp – vi skulle bare se på stadion. Det i seg selv var jo stort! Tilfeldigvis skulle det vise seg å være TIL-trening der samtidig. Han som da var keepertrener, Kjetil Tidemandsen, la merke til oss, og spurte om jeg ville være med å hilse på spillerne.

– Stort for en liten kar

Killingberg fikk være med til spillergarderoben, der han blant annet fikk møte idolet Morten Gamst Pedersen. Etterpå kunne han dra hjem fra Alfheim med signert TIL-trøye, lagfoto, og stjerner i øynene.

– Det var utrolig stort for en liten kar. Etter den dagen var jeg helt solgt!

Sterke minner fra Alfheim

Killingberg har sterke minner fra TIL-kampene han gikk på i oppveksten: De møtte alltid tidlig opp for å kapre sine faste plasser på Store Stå. Det var lukta av nyslått gress fra naturgressbanen, det var synging og ikke minst: en helt utrolig atmosfære. En engelsk Premier League-kamp på TV kunne ikke måle seg.

– Og selv om pappa er trønder, var det aldri snakk om noe annet enn å heie på TIL. Han ble nok TIL-supporter ganske kort tid etter at han flyttet til Tromsø. Jeg har noen onkler som har prøvd å lirke meg over på Rosenborg, men de har raskt innsett at det var et håpløst prosjekt, ler Killingberg.

Engasjert supporter

Fotballinteressen ble bare sterkere og sterkere for Killingberg, og allerede som 13-14-åring meldte han seg inn i Isberget.

– Jeg var veldig ivrig og engasjert, og sto med Isberget i 4-5 sesonger. Jeg tok med meg kompiser dit, men alt i alt var det en ganske voksen gjeng, og det var vanskelig å rekruttere folk på min egen alder, minnes han.

Ny supporterklubb

Etter hvert begynte Killingberg å leke med tanken om å starte en ny supporterklubb – en supporterklubb som skulle bygge på sør-europeisk tribunekultur, der det skulle være enkelt å trenge gjennom med nye tanker og ideer.

– Vinteren 2013 bestemte jeg meg for å bare gjøre det, og jeg samlet så mange venner og bekjente som mulig. Vi malte et banner, sydde noen flagg og opprettet en Facebook-side. Så var vi i gang!

Italienske vibber

Navnet på den ferske supporterklubben skulle skille seg ut ved å stå i kontrast til de arktiske omgivelsene, og samtidig gi et nikk til Sør-Europa: Forza Tromsø var født.

– Og responsen var kjempebra – jeg vil si at etableringen av Forza Tromsø ble en megasuksess den våren! Vi fikk skryt fra klubben, fra spillerne, fra omgivelsene rundt og fra andre supportere for initiativet, forteller Killingberg.

Utfordrende tid

Men etter pangstarten, ble det snart mer utfordrende. 2013-sesongen ble sportslig vanskelig for TIL, og endte med nedrykk, for første gang på 12 år.

– Når man er en etablert supporterklubb, med en fast og stabil kjerne, tåler man nedrykk og motgang. For oss som var så fersk, var det utfordrende. Mange av de som var med i starten ramlet av, og vi var bare en liten gjeng som sto igjen. Men vi fortsatte, og hadde tro på det vi ønsket å få til, sier Killingberg.

Heldigvis ble oppholdet i 1. divisjon kortvarig for TIL – etter kun én sesong i Adeccoligaen rykket laget opp, og kunne igjen kjempe om poeng i Eliteserien.

– Det ga ny giv og optimisme, og gjorde at Forza klarte å bygge seg opp. Allikevel manglet de siste stegene for å bli en stor og etablert supporterklubb. Vi kjente at vi ikke var helt der vi ønsket å være, sier Killingberg.

Skillet

Skillet kom sommeren 2020. Killingberg ble da kontaktet av Isbergets valgkomité med spørsmål om han kunne tenke seg å stille til valg som ny leder. Forza hadde tidligere vært i dialog med Isberget om å samarbeide for å skape enda bedre liv under kampene, og Killingberg så på dette som en god mulighet.

– Det endte med at jeg ble valgt som ny leder i Isberget med én stemme, men opplevde ikke at jeg hadde nok tillit i gjengen, og valgte derfor å takke nei til rollen, forteller Killingberg.

Stor interesse for Forza

Ledervalget og beslutningen om å takke nei, førte til en del overskrifter i media. Mange hadde meninger om saken, og det «kokte» på telefonen til Forza-lederen.

– Det positive oppi det hele var at plutselig hadde mange flere i Tromsø fått opp øynene for den lille gjengen i Forza, som i 7 år hadde prøvd å få til noe på Alfheim! I løpet av kort tid fikk vi ufattelig mange henvendelser fra folk som ville bli medlem, og folk som støttet oss, forteller han.

Forza Tromsø hadde inntil da kun operert i det helt enkle, og hadde ikke noe system for å registrere medlemmer. Med den store pågangen så de seg nå nødt til å få satt ting mer i system.

– Vi fikk satt opp en enkel innmelding, og i løpet av ei helg nådde vi 150 medlemmer! Før dette hadde vi en «hard kjerne» på cirka 15 personer. Veksten var helt utrolig!

Medlemsboost

Siden man på dette tidspunktet sto midt i en pandemi, fikk ikke Forza tatt ut den store interessen og den plutselige boosten på stadion, men når restriksjonene slapp så de at flere og flere kom på kamp.

– Stemninga ble bedre, vi fikk medlemmer fra hele landet, og vi kunne begynne å ruste opp utstyret vårt. Vi kjøpte flagg, kunne begynne å selge skjerf og hatter, og alt ballet på seg. Pila pekte oppover – og det har den fortsatt å gjøre, slår Killingberg fast.

I dag har Forza rundt 280 medlemmer, derav rundt 90 har sesongkort.

Godt samhold

For Forza Tromsø har det fra dag én vært viktig å oppføre seg ordentlig på kamp.

– Og det er noe vi har jobbet mye med. De nye som kommer til skjønner raskt hvilken oppførsel som ikke aksepteres. For oss er det viktig å ha fokuset rettet mot eget lag. Vi bruker ikke energien vår på motstanderne, og på å rakke ned. Den energien legger vi heller på å løfte TIL, sier Killingberg.

Han er stor tilhenger av nyvinningen Store Stå Pub, som åpnet på Alfheim tidligere i år.

– Dette har blitt en viktig møteplass der man kan treffe likesinnede. Puben er åpent for alle som har kampbillett, og her kan man treffe mennesker i forskjellige aldersgrupper, som alle er interessert i fotball, og alle skal kose seg på kamp. Vi har tidligere forsøkt å få til møtepunkter andre steder, men har aldri klart å bygge opp samholdet som jeg tror Store Stå Pub vil få til, sier Killingberg.

– Her skal vi i Forza bidra til å skape liv, røre, og god stemning før kamp!

Betyr mye

For det er jo faktisk derfor de går på kamp: For å skape stemning, og hjelpe TIL til seier.

– Vi i Forza har fått en utrolig god respons fra TIL, og både spillerne og trenerne er gode på å vise at de setter pris på oss. TIL skal ha stor honnør for måten de støtter og møter supporterne sine på, og at de er opptatt av en god dialog og samarbeid, skryter Killingberg.

– Og så tror jeg det betyr mye for klubben å ha Forza også – at vi er til stede på stadion for å skape stemning, og gjøre hver kamp til en opplevelse både for laget og for publikum. Jeg ser veldig lyst på framtida til Forza – men den er også dønn avhengig av at folk har et engasjement og en lidenskap for klubben, sier han.

Derfor understreker Killingberg at supporterklubben hele tiden er opptatt av å rekruttere nye medlemmer, og ikke minst yngre medlemmer som kan ta over stafettpinnen i framtida.

– Og enda har vi ikke opplevd den skikkelig store sportslige medgangen. Når vi har så mye engasjement allerede nå, tror jeg det blir fryktelig gøy når den kommer! Og jeg har en god følelse – ting er på gang

 

Vil du også delta på lidenskapens felt? Da er det bare å vipse 200,- til 614120

Annonse fra Eliteserien: