NORGES BESTE RIVALERI?

Flesteparten av verdens største idrettsrivalerier er tuftet på en kombinasjon av geografisk nærhet, en kompetitiv historie som strekker seg utenfor idrettens verden, og ikke minst et forholdsvis likt nivå av suksess.

Annonse:

Til tross for at TIL og Bodø/Glimt med i overkant av 50 mil mellom seg ikke akkurat er et lokalderby har det vokst frem en intens rivalisering mellom de to klubbene i etterkrigstiden. Dette er som en følge av at klubbene har vært de desidert mest suksessfulle fra landsdelen i tillegg til at byene har konkurrert om alt fra å være regionhovedstad til hvem som skal ha landsdelsuniversitetet.

Men slaget om Nord-Norge har imidlertid ikke alltid vært sentrert rundt Tromsø og Bodø. Umiddelbart etter andre verdenskrig var det Mjølner fra Narvik og HIL fra Harstad som var landsdelens beste lag og dominerte Nord-Norgesmesterskapet i fotball, selv om både TIL og Glimt klarte å stikke av med førsteplassen en håndfull ganger hver.

På midten av 60-tallet derimot begynte Bodø/Glimts første storhetsperiode, selv om det var Mjølner som ble det første Nord-Norske laget som klarte å rykke opp til den all-norske toppserien etter at Norges Fotballforbund åpnet opp for at nord-norske lag i 1972. På denne tiden var det imidlertid viktigere for det nord-norske fotballpublikumMet å være representert i det gode selskap enn det var å opprettholde noen intern rivalisering i landsdelen, mg det var derfor generell støtte fra Tromsø når Bodø/Glimt rykket opp for første gang i 1977. Gleden var imidlertid kortvarig for de gulkledde som rykket ned igjen i 1980, noe som åpnet for at Tromsø IL skulle representerte Nord-Norge på 80-tallet.

TIL spilte som kjent sin første sesong på øverste nivå i 1986 og vant cupen samme år. Dette er starten på Gutans førte storhetsperiode som så de røde og hvite sloss i toppen av ligaen, ta medaljer og spille ute i Europa – en opptur som foruten om en liten tur ned på nest-øverste nivå i 2002 varte helt frem til og med 2013, siste sesong TIL spilte i Europa League.

Slaget om Nord-Norge og rivaleriet slik vi kjenner det i dag oppsto for alvor i 1993, den første sesongen hvor både TIL og Bodø/Glimt spilte samtidig i Eliteserien, og ble ytterligere forsterket av at lagene møttes i cupfinale i 1996. Siden har media bygget opp om forestillingen om «slaget om Nord-Norge», og selv om Glimt tilbragte mye av starten av det 21-århundret på nest-øverste nivå er det som regel en av fullsatt stadion når de to lagene barker sammen. De siste par sesongene er det igjen Bodø/Glimt som har levert best av de to klubbene, men disse kampene lever ofte sitt eget liv, noe oppgjøret på Aspymra tidligere i sesongen understreket. Med over 5500 solgte billetter en uke før avspark i årets siste «Slaget om Nord-Norge» ligger alt til rette for en ny klassikker av det som kanskje er Norges beste rivaleri.

Annonse fra Eliteserien: