Knepent tap i Skien

Thore Danielsen var tilstede i Skien under serieåpningen. Der forteller han litt fra kampen og han hadde en god prat med tidligere TIL-spiller, Mikael Norø Ingebrigtsen.

Annonse:

Seriestart borte mot Odd. Og riktig så kaldt. Det virker som om NFF alltid vil vise frem Skien som kaldere enn nordpå. Riktig sånn frys-i-hjel både vår og høst. Jeg skal ikke påstå at det er derfor Gutan har slitt i Skien i en årrekke. Vi vet jo alle at går det Gutans vei så blir også enhver TIL-supporter litt varmere. Og står han av mye lettere.

Alltid vanskelig i Skien

Vi må helt tilbake til 2016 for å finne at TIL tok med seg poeng fra Skien. Den gang da endte kampen 0-0. Uavgjort var det også i 2012, 2-2, og 2010, 1-1. Vi må faktisk helt tilbake til 2007 for å finne en trepoenger for TIL mot Odd i Skien. Da satte Lars Iver Strand den i mål i løpet av første spilleminutt. Resulatet ble 0-1. Utenom de uavgjorte nevnt her så har det altså alltid endt med tap fra og med den seieren.

Derfor er det med litt blandete følelser man setter kursen mot Skien. Håpet og tankene om seier er selvfølgelig der. Sammen med sesongstartkribling og vissheten om at det er lenge siden det ble poeng der. På vei inn mot stadion kjører vi forbi et skilt som peker mot Høgli, men vi slår oss fort til ro med at det peker neppe mot Tom. Ingen vits å dra dit.

En prat med Mikael

Hvilke andre Odd-referanser er på sin plass? Jo, vår Kito er jo derfra og har to brødre der. Opp gjennom historien har flere spillere vært i begge klubbene. Noen husker kanskje Erik Pedersen som kom til TIL fra Odd i 1988 og i løpet av tre sesonger spilte 60 kamper og satte 9 mål. Men det er så langt tilbake i tid at da møttes aldri TIL og Odd i serien. Til det var Odd for langt nede. Senere ble han kanskje enda mer berømt for et stunt etter en cupseier på Ullevaal. (https://www.aftenposten.no/sport/fotball/i/opvQPj/odd-laa-nede-i-32-aar-saa-kom-en-bergenser-og-ordnet-opp)

Nå nylig har jo en Tromsøgutt signert for Odd. Dermed var det kanskje helt på sin plass å ta en liten prat med han. Alltid blide Mikael Norø Ingebrigtsen var ikke vanskelig å få i tale.

Du trives i Skien?

- Jada. Det gjør jeg. Jeg har funnet meg godt til rette. Og sammen med samboer og bikkje så er jeg på leting etter en bolig. Trives foreløpig veldig godt. Akkurat nå bor vi i en leilighet klubben har. Vi har blitt tatt veldig godt vare på og jeg har blitt tatt godt i mot av spillergruppa og sånn.

Det er jo en god del i og rundt klubben Odd med nordnorske aner. Mange som flyttet nordfra til Grenland på 60-tallet.

- Jeg snakket med en her i sted. Han styrer med drakter og sånn her nede i Odd. Jeg var innom butikken for å få ordnet drakter og han sa han var fra Ballangen.

Er du i start-11-eren i dag?

- Det får vi se på. Det er ikke bare opp til meg det, ha ha. Men jeg er klar. Kroppen kjennes bra ut og jeg gleder meg til å komme i gang. Det er jo alltid spennende i hvert fall i de første kampene i hver sesong. Satser på at vi får en god start.

Spillestilen til Odd vil kanskje passe deg godt?

- Ja. Jeg har fått gode tilbakemeldinger fra trenerne om at de også tror det. Det er jo en 4-3-3 som jeg tror vil passe meg bra med innoverkanter. Det passer meg veldig godt, så jeg tror det var et godt valg av meg å komme hit.

Det vil jo være to seriekamper i år der jeg håper at du ikke scorer.

- Ha, ha. Jeg tror jeg vet hvem det er mot. Odd er jo gode på hjemmebane, så det er vanskelig å komme ned hit og ta med seg noen poeng.

Du kjenner til Paco fra før?

- Ja, det stemmer. Jeg var jo på U-21-landslaget da han var trener. Vi kjenner hverandre veldig godt, og jeg vet måten han vil spille fotball på. Det tror jeg kan bli en god match.

Snakket du med Eric Kitolano om Odd?

- Han anbefalte meg om å dra til Odd når jeg først fikk muligheten.

Ditt beste fotballminne som spiller, hva er det?

- Det må nesten stå mellom det første målet mitt på A-laget, borte mot Aalesund (2015; TIL vant 2-0), eller kanskje seieren borte mot Rosenborg 16. mai 2017. (TIL vant 2-1 og Mikael scorte det første målet på tampen av første omgang.) Eller kanskje mot Glimt da vi sikret plassen på Alfheim. Nest siste serierunde i 2015. (TIL vant 3-1. Mikael scorte andremålet tidlig i andre omgang.) Det er de tre som jeg husker aller best.

Det er kanskje litt spesielt å slå Rosenborg på deres hjemmebane på fotballens festdag 16. mai.

- Ja, det var veldig spesielt. Det var veldig godt og det ble vel litt dårlig stemning i Trøndelag. Og vi ble nesten tatt i mot som helter på Tromsø Lufthavn da vi kom hjem. Det var ganske mange TIL-supportere på Lerkendal på den kampen. Og det var jo en nesten fullsatt stadion.

For meg, og mange med meg, så vil du alltid være en TIL-gutt. Det regner jeg med at du også ser det som?

- Ja. Jeg er jo oppvokst bare noen steinkast unna Alfheim, så TIL-gutt vil jeg på en måte alltid være. Blir jo litt spesielt å møte dem i dag. Har jo aldri skjedd før at jeg har spilt mot TIL. Jeg har jo vært borte fra TIL tidligere, men ikke spilt mot dem.

Ja, vi er fullstendig klar over at du hadde et opphold hos Søta Bror. Et opphold som ble kortere enn det som jeg i hvert fall hadde sett for meg. Hadde kanskje sett for meg at du skulle dra videre ut.

- Ja, absolutt, ja.

Du beskrives gjerne som god med ball, stort tempo og arbeidsvillig. Hvem er ditt største forbilde?

- Mitt største forbilde? Fotballmessig så er det jo Lionel Messi jeg ser mest opp til. Jeg kan jo prøve litt på å være i samme sko, fotballmessig. Er kanskje ikke høyde og styrke jeg spiller på da, men andre styrker.

Er det en hilsen du har lyst å sende nordover? Annet enn at du kanskje ser for deg å feire en seier i dag?

- Jeg ønsker dem lykke til i sesongen! Jeg har jo en jobb å gjøre her og ønsker selvfølgelig at vi vinner. Men ellers så ønsker jeg dem lykke til i resten av kampene. Og så håper jeg selvfølgelig at de holder seg i divisjonen. Vi trenger TIL i den øverste divisjonen. Det blir viktig.

Cupfinale mellom Odd og TIL?

- Ja, haha. Det er jo en liten drøm å få spille cupfinale på Ullevaal. Det hadde vært fint å få oppleve. Om det blir mot TIL eller andre får vi bare vente og se på. Det hadde jo vært ekstra spesielt om det var mot TIL.

- Jeg var på Ullevaal og så cupfinalen i 2012. Mot Hødd. Det var tøft å se, og det var kjedelig at det skulle gå sånn. Hvis jeg husker det riktig så hadde vel TIL nesten tatt seieren på forskudd. Nesten feiret på forskudd.

Så sier vi god kamp og lykke til. Så er vi venner og vel forlikt både før og etter kamp uansett hvordan det går?

- Ja, god kamp til TIL også. Så får vi se hvordan det går.

NTB_laAr0GSrckE.jpg
Skien 20220403. Odds Gilli Rólantsson (t.v) og Mikael Ingebrigtsen i eliteseriekampen i fotball mellom Odd og Tromsø på Skagerak Arena.Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Odd vs. TIL

Før kampen starter blir jeg stående en stund å prate med en Odd-supporter som får med seg det meste av Odds kamper. Også treningskamper. Han gir uttrykk for at Mikael har imponert i treningskampene.

Så selve kampen.

Det var ikke gått mange sekundene før ballen lå i nota. Rett vei. Lasse ble spilt fra av Ruben og tavla viste 8 sekunder. Nesten som om man skulle få tro at dette kunne bli en reprise fra da TIL vant i 2007. Skulle det endelig snu etter 15 lange år? Åtte sekunder er ikke rare greiene. Men enkelte av oss husker kanskje enda da Trond Johansen satte den i nordmålet 1,6 sekunder ut i andre omgang?

Men nei. Mål ble det ikke denne gang. Avblåst for offside. Om VAR eller en annen linjedommer hadde gitt et annet resultat er uinteressant. Det var i alle fall herlig å se TIL gå rett i strupen på motstanderen fra avspark. Slikt liker vi (som har rød-hvitt hjerte). Måtte det bare bli flere slike episoder fremover.

Jeg har ikke tall på alle ganger Espen Ruud har ødelagt stemningen for Gutan og de rundt laget. Jammen klarte han ikke det igjen. Etter 5-6 minutter setter han den i mål. 1-0.

Så setter Lasse på turboen gang på gang. Etter 9 minutter prøver Ruud å holde han igjen ved å dra i armen, men Lasse rister seg fri og legger inn. Ruud, derimot, vifter på dommer om hjelp. Moses får til en avslutning, men Odds keeper redder. Dt blir en livlig omgang. Flere av Gutan er frempå, men lykkes ikke med avslutningene. Til tider er de mer hissige enn hjemmelaget. Sett med TIL-briller på så virker det av og til som om Odd er vaksinert mot avslutning. De skal heldigvis ha ballen innom flest mulig før de fyrer.

Pause og 1-0.

Andreomgangen er litt tråere. Og etter 8 minutter er det 2-0 ved Milan Jevtovic. Dette ser ut til å fyre Gutan enda mer. Og når man til slutt teller over sjanser og avslutninger så har TIL minst like mange avslutninger innenfor ramma som Odd. Og kanskje flere like utenfor. Og antall spillere som forsøker avslutning er nok flere fra de fra nord enn de fra Grenland. Det er nok det mest positive å ta med seg på vei mot neste kamp.

Først på tampen av tilleggstida kommer Mikael innpå. Får omlag et minutt i sin debut i sort og hvitt.

 

Annonse fra Eliteserien: