-1531

Godt nytt år røde og hvite!

Sammen har vi hatt et år fylt med store opplevelser. Vi ønsker å takke deg for året som har gått og gleder oss til å dele det nye sammen med deg.

Annonse:

Kjære TIL-familie

2022 har gått inn i historien. Selv om jeg synes årene fyker raskt avgårde er det ingen tvil om at 2022 bød på mye. Gode minner, triste minner, på og utenfor banen. 

Som organisasjon opplevde vi å vinne Gullblyanten, Rettssikkerhetsprisen og Sabre Awards (VM i kommunikasjon) for vårt engasjement for menneskerettigheter og samisk språk og kultur. Ingen organisasjon fra nord har noen gang klart dette før. Vi er ekstra stolte av dette fordi hele TIL-familien stod bak vårt engasjement og det var akkurat dette som ble lagt merke til. Vi er ikke blitt verdenskjente fordi noen ledere i klubben laget mye fuzz, men fordi hele klubben med administrasjon, spillere, styre, samarbeidspartnere og supportere var samlet bak budskapet og handlingene.

De fleste forstår vårt engasjement, men noen stiller spørsmål om vi skal bruke så mye tid på noe som ligger utenfor vår kjernevirksomhet. Et rettmessig spørsmål. Svaret er at vi føler et stort ansvar. Vi er kanskje den organisasjonen, i vår del av Nord-Norge, som engasjerer flest mennesker. Da har vi også en plikt til å ta ansvar og bidra til å gjøre verden til et litt bedre sted. Som en bieffekt har vi erfart at flere har engasjert seg i klubben, at flere bryr seg og at flere ønsker å være en del av en klubb som har mot til å snakke hvor andre tier.

Men misforstå ikke. Vi forstår 100% hva vår kjernevirksomhet er. Det er å skape en Eliteserieklubb som oppnår resultater og en breddeavdelingen som tar vare på våre barn og unge. Vår kjære by har behov for begge. Aldri har det vært et større behov for å lage aktiviteter og møtesteder for barn og unge. Ikke bare fotball, men alle typer aktiviteter. 

I en by hvor de aller fleste har det bra, ser vi data på at mange sliter med å bli en del av noe som gir de tilhørighet. En av de verste konsekvensene av dette er at det kan lede til utenforskap. Dessverre bor vi i en by hvor antallet som står i utenforskap er rekordhøyt. Vi i TIL kommer ikke til å se en annen vei. I 2023 skal vi virkelig bry oss om byen vår.

I en god by bryr vi oss om hverandre, men en god by må også ha noe å være stolt av. Slik er vi mennesker. I en hverdag preget av alvor behøver vi et fristed hvor vi kan juble, kjefte, elske, hate. Et sted å slippe ut følelsene uten at det får konsekvenser. Et sted hvor vi står samlet i en ufarlig kamp mot andre byer i Norge. Barn og unge behøver forbilder. Noen man kan se opp til, noen som har gått veien og vist hva som skal til. 

I 2022 følte vi virkelig at vi klarte å engasjere hele byen igjen. Kronen på verket var da vi vant slaget om Nord-Norge på et fullsatt Alfheim og å avsluttet sesongen på 7.plass. Sjelden har jeg vært mer stolt enn da vi endelig klarte å fylle Alfheim. Det er mange grunner til Alfheim ble fullsatt. Sportslige resultater og god markedsføring står sentralt, men jeg vil fremheve utviklingen på felt L med Forza Tromsø som den viktigste. Måten de har tatt tak i supporterbevegelsen er det mange klubber som misunner oss. Samarbeid, et ønske om det beste for klubben og mobilisering på tribunen. Forza har virkelig blitt en attraktivitet på Alfheim som lokker både unge og gamle til å fylle opp felt L.

Akkurat nå kan vi stadfeste at vi er en klubb som har fått flere supportere kloden rundt, byen bryr seg mer og vi tar steg i det sportslige. Akilleshælen for å virkelig sette fart på klubben er økonomien. Ikke kostnadene, men inntektene. Klubben er grovt underfinansiert og vi er en av klubbene i Eliteserien med lavest spillerbudsjett. Nøkkelen fremover er å øke inntektene. 

Klubben har hatt mange lojale samarbeidspartnere over mange år. Samarbeidspartnere som har sett verdien av å ha en fotballklubb i øverste divisjon og gitt mye støtte til klubben. Fra stort til smått kan vi si at porteføljen er på 100 samarbeidsbedrifter. Vi ønsker å takke de som har støttet oss i mange utfordrende år. Men samtidig ser vi at eksempelvis Viking har over 500 samarbeidspartnere. Det betyr at vi rett og slett ikke vært gode nok til å øke antallet bedrifter som støtter oss og vi har heller ikke hatt stor nok bredde i våre produkter som gjør at flere ønsker å bli en del av familien vår. Dette tar vi tak i nå. Vi har flere hender som jobber med salg og marked, vi skaper flere produkter og effekten ser vi allerede. Syv nye samarbeidspartnere er blitt en del av laget. Flere skal det bli.

Vi gleder oss spesielt av å ha innledet samarbeid med organisasjoner som LO, Sametinget og Tromsø kommune. Ekstra gledelig er samarbeidet med Kreftforeningen som medfører at de blir synlige på venstre arm på spillerdrakten. 

Vi er likevel ikke der at vi kommer oss utenom spillersalg. Regnskapet for 2022 blir ikke lystig lesing. En stor post for å få oss i balanse var spillersalg. Dette valgte vi, av gode grunner, å utsette i sommer. Underskuddet må dekkes og det betyr at gode spillere, som eksempelvis Kamanzi, må selges. Optimalt? Neppe. Men dette er modellen vår per nå. Vi utvikler spillere til å få en langt høyere verdi enn de hadde ved inntreden i vår A-stall og selger de for å finansiere klubbdriften. Dette har vi blitt så gode på at mange spillere ønsker seg til Tromsø for å utvikle seg og senere oppnå drømmen om en storklubb, helst i utlandet. Ambisjonen er stadig vekk å selge dyrere og etterhvert skape et økonomisk fundament som tar oss et hakk videre i sporten. 

Allerede neste år vil vi ta nye steg. Både sportsavdelingen og administrasjonen får flere hender. Apparatet rundt A-laget blir bedre og vi tar inn engasjerte hoder til å utvikle både engasjementet og inntektene til klubben. TIL 2023 vs 2022 er en sterkere klubb!

Det er farlig å be om tålmodighet, men jeg opplever virkelig at hele TIL-familien står samlet bak strategien vi har valgt. Trinn for trinn bygger vi klubb. I løpet av noen år skal vi kjempe om medaljer og kvalifisere oss til Europa. Strategien er tydelig. Vi skal bygge en solid klubb som kan jobbe smart der andre jobber kortsiktig.

Jeg takker hele TIL-familien, frivillige, supportere og samarbeidspartnere for reisen vi har hatt så langt. Reisen er ikke over. Sammen skal vi gjøre byen stolt over gode resultater, sammen skal vi bygge en by som tar vare på alle som bor her.

Godt nyttår til dere alle!

Med vennlig hilsen

Øyvind Alapnes, daglig leder i TIL

På vegne av hele klubben

 

Annonse fra Eliteserien: