Et rausere menneske skal du lete lenge etter

Tom Høgli, mennesket som bryr seg mest om andre, og ikke så mye om seg selv takker av i TIL for denne gang.

Annonse:

Tom Høgli har levd et langt og innholdsrikt liv i fotballen. Helt fra han var liten har fotballen vært livet hans. Nå går veien videre. Han ønsker å utforske livet utenfor den grønne gressflekken og har valgt å takke av i TIL for denne gang. Ved nyttår er han ikke lenger ansatt i klubben.

Vi tok oss en prat med Tom, både om tiden i klubben, om å gjøre ting som gir flere glede og hvor veien går videre.

Hvordan føles det å skulle trå inn i et nytt liv?

- Både spennende og skummelt. Den profesjonelle fotballen har vært en del av livet mitt siden 2003, så det er klart at det blir noe annet. Men jeg tror at det er det rette for meg nå. Jeg er relativt pragmatisk som person, men jeg har som prinsipp å lytte til magefølelsen. Den sier at dette er et fint tidspunkt å prøve noe annet. 

La oss ta det fra begynnelsen. Du har hatt en innholdsrik fotballkarriere. Fra den spede begynnelsen på Evenskjer, litt hit og dit før du på ekte ble proffspiller i 2003. Det førte til et drøss med kamper på landslaget, det ble Club Brugge i Belgia, FC København i Danmark og som siste stopp ble det TIL og Tromsø. 

Tom er genuint opptatt av å hjelpe de som ikke har en sterk stemme i samfunnet. At han nå skal slutte i klubben er utrolig trist, og han vil bli savnet.

— Øyvind Alapnes, daglig leder i TIL

Kan du sette noen ord på hva fotballen har gitt, og betydd for deg?

- Fotballen har gitt meg enormt mye læring og kunnskap. Det har gitt meg forståelsen av hvor viktig fellesskapet og laget er for utvikling og resultater. Det at neste steg for din egen utvikling, ligger i samarbeid med andre. Jeg har og har hatt enormt fokus på å hente inspirasjon, og å dele av egen kunnskap, med medspillere, trenere og kollegaer. 

- En annen ting, er det livslange vennskapet jeg har fått gjennom fotballen. Jeg har møtt mange gode mennesker rundt omkring som er blitt til gode kompiser. 

- Så har jeg også opplevd mye spennende sportslig sett. Den profesjonelle fotballen har gitt meg mange fine opplevelser som jeg er svært takknemlig for.

NTB_ibUrcyXl7c4.jpg
Tromsø 20110529.Eliteserien fotball. Tromsø/TIL - Brann (4-0). Tromsøs Tom Høgli scorer på straffe i eliteseriekampen på Alfheim Stadion.Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Hva er den viktigste erfaringen du tar med deg fra karrieren som spiller?

- Det er at for å oppnå resultater og utvikling, må vi bygge trygghet og kunnskapsdeling. Gjennom trygghet og læring, våger man å gå ut på banen og utfolde seg.

Du har spilt med mange gode spillere. Hvem har satt mest spor hos deg?

- Det er et farlig spørsmål, fordi det er så mange man gjerne skulle nevnt. Jeg liker å si at de fleste medspillerne har gitt meg inspirasjon og inntrykk.

Du er sitert på: "Når en medspiller gjør feil, gjør jeg alt jeg kan for å rette den opp". Det er vel definisjonen på en lagspiller?

- Ja, jeg mener at en av de viktigste oppgavene til en spiller er å ta vare på helheten i et lag. En feil fra en spiller på banen, kan påvirke et resultat. Derfor må vi ha et miljø der vi alle passer på hverandre og tar ansvar for hverandre. La aldri en medspiller stå naken og alene på banen.

Genuint opptatt av å hjelpe andre

Øyvind Alapnes, daglig leder i klubben er full av lovord om mennesket Høgli, og jobben han har gjort for klubben.

- Før jeg startet i TIL var Tom en av mine fotballhelter. 50% pga prestasjonene på banen, 50% fordi han alltid hadde mot til å ytre sine meninger. Etter at jeg startet i klubben ble han en veldig god kollega. Alltid i godt humør, alltid lojal til klubben.

- Tom er genuint opptatt av å hjelpe de som ikke har en sterk stemme i samfunnet. At han nå skal slutte i klubben er utrolig trist, og han vil bli savnet. Samtidig forstår jeg 100% at han nå har lyst til til å realisere drømmer som er utenfor fotballboblen. Han vil alltid være velkommen tilbake på Alfheim.

Potet - bidratt der det trengs?

- Ja jeg har spilt i mange ulike roller og det har ikke vært noe problem for meg, både på og utenfor banen.

Fortell litt om prosjektene du har arbeidet med? Og ambisjonen da du takket ja.

- Det har vært mange små og store prosjekter, som hver og en har vært givende. Hensikten med «TIL for alle» er å være en medspiller innen sosial sektor i lokalsamfunnet. Bruke våre ressurser og stemmer til å bidra til å skape gode opplevelser for folk. Alt fra ukentlige aktiviteter, arrangementer og helt ned på individnivå der vi hjelper barn og ungdom inn i organisert idrett. 

Alltid med en kaffekopp i hånda, et smil på lur og noen hyggelige kommentarer.
Alltid med en kaffekopp i hånda, et smil på lur og noen hyggelige kommentarer.

- Så kom koronaen etter hvert og det gjorde at mye ble avlyst, men jeg er veldig glad for at vi som klubb klarte å tenke annerledes og bruke perioden med nedstengning til å jobbe frem nye prosjekter. For eksempel ble sommerskolen i Lerøyhallen til gjennom ny-tenkning i korona-perioden.

Hva har du satt mest pris på i jobben som samfunnskontakt?

- Det å møte folk fra mange ulike samfunnslag. At noen har hatt glede av den jobben klubben gjør.

Hva har vært utfordrende? 

- Å nå ut til nok folk med tilbud og arrangementer.

Sportsvasking og menneskerettigheter i Qatar?

- Vi har vært en del av et veldig omfattende arbeid rundt dette spørsmålet i Norge. TIL har satt spor etter seg i denne debatten og har, sammen med flere aktører, vært en pådriver for å sette spørsmålet på kartet. Klubben skal være stolt over å ha vært en del av dette viktige arbeidet.

Hvor går veien videre?

- Det er fortsatt usikkert og ingenting er avklart. Jeg må se litt på hva som kan være aktuelt og hva jeg kan passe til.

Får vi se deg på kampene neste sesong?

- Dumt spørsmål 😊 Også må alle huske å komme på kamp på søndag mot Jerv kl.17.00.

Klubben ønsker Tom lykke til med nye eventyr og som vi alltid sier, på gjensyn!

 

Annonse fra Eliteserien: