En prat med Sakarias

Thore Danielsen, vår gode skribent, har tatt en lengre prat med mannen med den kraftige høyreslegga, Sakarias Opsahl. Bli bedre kjent med den hyggelige Oslo-gutten!

Annonse:

Han kom til TIL i den vanskelige sesongen - på så mange slags vis - der TIL var i OBOS-ligaen. Det var også sesongen der både spilleoppsett og alt det rundt kampene var svært så annerledes. Publikumstrykket var med ett borte.

Han imponerte i TIL-drakten i sin første sesong. Og han var en viktig brikke i det å skaffe nok poeng til at opprykket var sikret. Og han er slett ikke mindre viktig nå. Så da måtte det bare bli en prat med Sakarias Opsahl. Sånn like før tredje runde i serien.

Kan jeg begynne med noe som man lurer på av og til? Etternavnet Opsahl, har det noe som helst med Arve Opsahl å gjøre?

- Nei, det har det faktisk ikke. Jeg har jo lurt på det selv også, så jeg har jo spurt om det.

Han brukte jo uttrykket "taima og tilrettelagt" i Olsenbandenfilmene. Jeg har jo lurt på om det ikke stemmer overens med det du gjør på banen. At det du gjør er så "taima og tilrettelagt".

- Ja, kanskje. Jeg har sett de filmene der.

Arve Opsahl var faktisk i Tromsø tidlig på 60-tallet og var med i en film som het "Operasjon Sjøsprøyt" som kom ut i 1964. For de som vil se litt om hvordan Tromsø var da, så kan vi jo anbefale den filmen.

Men langt viktigere er jo du, og du som fotballspiller og målscorer. Hittil har du 52 kamper i TIL-trøya og 4 mål.

- Antall kamper er jeg fornøyd. Det som er gøy er å spille kamper. Men antall mål? Det kunne gjerne vært flere, så jeg håper jo at det blir flere. Men jeg er fornøyd med selve målene.

Hittil i sesongen (to kamper) så er det jo kun Psyché og du som har scort. Det har ikke vært noen kommentarer i garderoben om at de som er lenger frem i banen ikke har putta enda?

- Nei, det har det ikke. Men jeg har jo ikke scoret så mye, så folk var jo litt overraska. Det er mer det det har gått på.

At folk ble overraska av det målet nå sist mot HamKam det skjønner jeg egentlig ikke. For det er jo noe med deg og HamKam?

- Det var jo der jeg scorte i august 2020 også. Men det var jo første målet mitt på Alfheim jeg hadde nå.

Det første målet ditt for TIL var jo borte mot Åsane. Du kommer inn et kvarter før slutt og putter den i det 89. minutt?

- Jepp. Det er korrekt. Det ga oss 0-1-seier og tre poeng borte. Det var viktige tre poeng. For i OBOS så må du nesten vinne alt for å rykke opp. Vi dro med oss mange ettmålsseiere der.

Det er sånn fin regi. Mange tror kanskje det er lettere å vinne slike kamper etter nedrykk. Men som oftest er det verre?

- Ja. Og så blir kampene litt annerledes også.

Neste var det borte mot HamKam.

- Der spilte jeg fra start og vi ledet 1-0 etter første omgang. Vi hadde kontrollert og prøvde å dra i land seieren og da åpnet det seg rom når de dristet seg fremover i forsøk på å score. Det ble bedre plass og jeg husker det målet veldig godt.

- Det målet mot Åsane var på en corner. Jeg var innenfor 5-meteren og scorte med hofta. Det HamKam-målet der fikk jeg ballen på kanskje 40 meter, spilte veggspill med Mo og så skjøt jeg i steget.

- Tredjemålet mitt for TIL var mot KFUM. Det var også på dødball. Det var på volley ved bakerste stolpe rett etter pause. Det var vanskelig å møte KFUM på den tiden. De var jo et bra lag. Og det var en vanskelig bane der på Ekeberg.

Igjen så kom du inn som innbytter og berget et uavgjort der. Det mot HamKam hjemme nå var jo fra passe langt hold?

- Det var det. Kan nok kategoriseres under keepertabbe. Men mål er mål. Absolutt fornøyd med den. Så får jeg håpe det blir flere mål.

Keepertabbe kanskje. Men du er jo på 25-30 meter. Selv om keeper er på den så er den jo ganske hard?

- Ja, treffet var godt. Så ut som om den flakket litt rett før den traff keeper. Så ut som om han feilberegnet litt.

Du vet kanskje hvor jeg vil om jeg sier "en dag i 2013"?

- Ja, det tror jeg. Det er målet mitt for Stabæk. Det husker jeg enda godt. Det var jo sånn at når vi spilte fotball som yngre så var det litt andre rammer rundt kamper. Og da hadde vi et veldig bra lag. Og det målet der er i en kamp mot en mye dårligere lag og vi ledet ganske mye. Da var det bare å prøve seg. Jeg fikk ballen, flikket den opp og bak meg. Så slo jeg den opp over hodet mitt og motstanderens hode med hælen og så skjøt jeg på volley fra hjørnet av 16-meteren og inn i borteste hjørnet forbi keeper.

Det målet gikk jo sin seiersgang på nett?

- Ja, det gjorde det. Fikk ganske mye oppmerksomhet. Det var en del mediedekning rundt det.

I den Budstikkasaken om det målet så nevner du at du hadde sett noe slikt gjort av andre?

- Ja, det kan hende det. Husker ikke det så veldig godt nå. Men det var jo sånn man gjorde det den gang. Satt og så på videoklipp på PCen sammen med venner og så var det ut på løkka og øve seg på det man hadde sett. Det er nok noe jeg har sett et eller annet sted, men jeg husker ikke nok til å kunne kreditere noen nå. Hadde aldri gjort noe lignende på trening eller i kamp. Bare på løkka sammen med kompiser.

Scoringen er omtalt her: https://www.budstikka.no/sport/slik-utforte-sakarias-14-superscoringen/485033!/

Og den gikk viralt:

https://www.budstikka.no/sport/14-aringens-perlescoring-gar-verden-rundt/484830!/

Se den vakre scoringen her: https://www.youtube.com/watch?v=iF3pRBu1oLQ

 

Sakarias var også på Stabæks G16-lag som ble seriemestere i 2015. (https://www.budstikka.no/sport/se-stabaek-guttenes-elleville-feiring/89838!/)

Startet i Heming

Da du gjorde det målet der så var du i Stabæk-drakt som 14-åring. Men du er egentlig Heminggutt? (https://www.heming.no)

- Født og oppvokst som Heminggutt. Jeg var i Heming til jeg var 13. Så dro jeg til Stabæk og var der til jeg var 16. Så Vålerenga fra jeg var 16, og så Tromsø. Og noen måneder i Ull/Kisa på utlån fra Vålerenga før Tromsø.

Du kan vel plassere Hemingbanen sånn noenlunde på kartet for folk i Tromsø som kanskje ikke vet hvor den er?

- Ja, det mest kjente i nærheten er Holmenkollbakken. Du passerer banen om man drar fra Slemdal oppover mot Holmenkollen. Hemingbanen ser ganske annerledes ut nå enn da jeg begynte å spille. Nå er det blitt et ordentlig fint anlegg.

- Jeg brukte jo å se på når faren min spilte i Heming. Var og så på når de trente også. Jeg var vel 3-4 år når jeg begynte med fotball. Begynte med litt organisert fotball da jeg gikk siste året i barnehagen. Da var jeg fem år.

Så du har litt etter faren din når det gjelder fotball.

- Ja. Han er kjempeinteressert han. Det var han som dro igang at jeg begynte med fotball. Han var utespiller, kant og back. Det er mer likt min bror enn meg. Og mamma spilte håndball for Tynset i Østerdalen.

Ja, du har fått lillebror med deg til Tromsø?

- Ja, det har jeg. Vi har alltid spilt sammen egentlig. Han har skaffet seg leilighet her, men den er ikke helt innflyttingsklar, så han har bodd med meg siden han kom opp hit. Bare fint det.

Ikke noe krangel om oppvasken så langt?

- Neida, bare litt småkrangling, he he. Ikke noe verre enn hva vi kan håndtere.

Allsidig oppvekst

Drev du med annen idrett enn fotball som liten?

- Jeg spilte bandy. Hoppet på ski, faktisk. Og gikk litt på langrenn også.

Så nært Holmenkollen så måtte du ta deg en tur opp?

- Ja, det var naturlig det. Men jeg har ikke hoppet i Holmenkollen. Og anlegget i Midtstubakken var akkurat ferdig når jeg sluttet. Jeg hoppet i Schrøderbakken ved Øvreseter, området rundt Tryvannshøgda. Husker ikke hvor langt jeg hoppet på det lengste, men jeg kom meg i hvert fall opp til K-punkt-40-bakker.

- Langrenn det var bare et år da jeg kun konkurrerte. Trente ikke egentlig.

Så for deg så er ikke et vinterlig Tromsø så ille?

- Nei, nei. Jeg er glad i snø. Veldig glad i snø. Jeg har fått prøvd lysløypa i Tromsø.

Bandy er jo en sport man ikke bedriver i Tromsø.

- Nei, det er veldig få som driver med det.

Det er jo et forferdelig tempo i bandy akkurat som i ishockey?

- Ja. Ting skjer fort. Og det er jo god trening på at alt skal gå raskt i pressede situasjoner. Og det oppstår uforutsette hendelser. Og det var helt klart god trening på det å gå fra helt stillestående til stort tempo.

Det å eksplodere? Føler du at du drar nytte av det i fotballen?

- Ikke sånn direkte, men det var jo en viktig del av det å være aktiv. Og det å ha det gøy med idrett. Men det har helt sikkert gitt noe på balanse og kroppsbeherskelse. Men det er ikke noe jeg har tenkt aktivt på. Det var som sagt mest bare det å være aktiv og trene kroppen.

Noen gode minner fra tiden som liten fotballspiller i Heming.

- Ja, veldig mange. For mange til å nevne. Det var jo det at jeg spilte med alle barndomsvennene. Jeg var på skolen, så var det hjem å få seg litt mat og så dra på løkka med kompiser.

Noen turneringer?

- Egentlig dårlig med det. Det var mest bare lokale turneringer. Vi var på Kalvøya Cup. Det var jo alltid gøy fordi det var på gress. Vi var på Norway Cup en gang, men det var før 11-er-lag. Så det var ikke noe sluttspill.

- Da jeg gikk på barneskolen så var jeg fast som tilskuer på Ullevaal. Hadde sesongkort på Lyn.

Fra Heming til Lyn er det jo ikke så lang vei?

- Nei. Jeg følger jo med på hvordan det går med de. Men da jeg skulle ta et steg videre så var det Stabæk som var nærmest.

Etter Stabæk ble det Vålerenga?

- Ja, jeg begynte der da jeg var 16, i 2015. Jeg begynte først på juniorlaget der. Så var jeg et og et halvt år på A-laget. Så tok jeg noen måneder på lån i Ull/Kisa.

På Vålerenga hadde du flest kamper for andrelaget. Og der gjorde du 6 mål? Og halvparten er straffemål?

- Det kan være riktig det. Halvparten av målene mine kom i siste kampen min for Vålerenga. Borte mot Moss på Melløs. Og alle de tre var straffe. De andre tre målene er frispark og langskudd. To langskudd og et frispark hvis jeg ikke tar feil. Et langskudd mot Mjøndalen 2 og et mot Fløy. Og et frispark mot Ørn-Horten. Lett å huske, kanskje, siden jeg ikke har scort så mange.

- At langskuddene er litt sent i kampene kommer kanskje av at rommene da blir litt større og jeg får litt bedre tid til å legge an og skyte. Og jeg tok en del dødballer i Vålerenga også.

Hvis vi skulle talt på bandymåten så leder jo du i målpoeng etter to kamper: mål og målgivende?

- Ja.

Skryter av Tromsø

Trives du i Tromsø?

- Ja, veldig. Fin by og veldig trivelige folk. Det er jo det som er det viktigste, det å trives. Det er en veldig hyggelig gjeng i laget og utrolig hyggelige folk i byen. Og når man får tillit og føler at man blir satset på så gjør det noe med selvtilliten. Og etterhvert så blir jo relasjonene bedre, jeg kjenner medspillerne bedre og sånn.

Du ser kanskje på Tromsø som et steg på vei til noe større?

- Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på det. Lever mest i nuet, og det viktigste er egentlig å trives.

Du trives med snø, men hvis du skulle spilt en annen plass, må de da ha snø der også?

- Nei, mellom fotball og skolen så blir det ikke så mye tid til å drive med snøidretter så det er ikke et "must".

Du studerer ved siden av? Hva satser du kortene dine på?

- På det juridiske feltet. Jeg studerer juss. Og der er det plenty med pensum. Moren min er også utdannet jurist, så jeg har kanskje arvet interessen derfra. Jeg er nå på siste halvåret av tredje avdeling. Jeg går fortsatt på Universitetet i Oslo. Det er bare eksamener som man må møte opp på.

Da har du jo ingen drahjelp fra medstudenter?

- Nei. Men det var det dårlig med også mens jeg var i Oslo og i Vålerenga. Tidene man trener på er alltid når andre studerer. Så du må gjøre det selv, men det går helt fint for meg.

Men hvis du skulle spilt i en annen liga, hvilken liga ville det være? Eller hvilken klubb?

- Det har jeg egentlig ikke tenkt på. Godt spørsmål. Kanskje man må gå fra det ene ekstreme til det andre? Så da svarer jeg "et varmt sted". Gå fra det kalde nord til noe varmt. Men, som sagt, jeg har ikke tenkt noe særlig på det. Overalt er vel det riktige svaret.

Du har gått lysløypa, så hvis jeg spør Telegrafbukta eller lysløypa så velger du?

- Da velger jeg lysløypa.

Favorittmatretten din?

- Åh, den er vanskelig. Det er kanskje en riktig stekt biff.

Skal du steke den selv, eller får du noen til å steke den for deg?

- Den steker jeg faktisk selv.

Og tilbehøret?

- Det er alltid asparges. Og så noe potet, det være seg potetbåter eller vanlig potet.

Og utenom sesong, noe i glasset?

- Ja, til biffen så er det jo godt med litt vin.

Ditt forhold til musikk.

- Ja, jeg hører jo på. Det er jo flere andre som er mer engasjert i musikk enn meg. Men jeg er glad i det jeg og. Favorittartist? Det er litt over hele fjøla, som fra litt nyere som Kendrick Lamar til de eldre som Pink Floyd og Led Zeppelin.

Led Zeppelin er jo en av mine store favoritter.

- Jeg har blitt glad i det nå det siste året. "Going to California" og "Immigrant song" er vel de to låtene jeg liker best.

Da sier vi vel "Eya TIL" og lykke til på mandag (3. runde). Da setter Sakarias den i det 89. minuttet, regner jeg med.

- Ja. Det skal jeg gå for da.

Aalesund - TIL andre påskedag

NTB_2cN9Z2RLp5E.jpg
Ålesund 20220418. Tromsøs Jostein Gundersen (th) feirer 2-2 under eliteseriekampen i fotball mellom Aalesund og Tromsø på Color Line Stadion.Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sist Aalesund og TIL møttes i Aalesund i Eliteserien gikk det jo ikke så alt for bra. Det endte med en 3-1 seier til hjemmelaget. Etter at TIL tok ledelsen da, så banket altså de oransje inn tre mål.

Det starter ganske så ok denne gangen. Ruben prøver seg fra langt hold etter ca 10 minutter, men keeper redder. Fem minutter senere leverer Casper et fint fremspill til Moses. Men nei. Det vil seg ikke. I stedet står det 1-0 til hjemmelaget etter 17 minutter.

August prøver seg halvveis i omgangen. Fortsatt 1-0. Innimellom er ikke alle dommeravgjørelsene så lette å forstå. Et frispark dømt mot "Saka" er i hvert fall av den typen man kan slite med å forstå.

Moses har et par avslutninger til på mål, men det blir ikke mål i første omgang. Gaute melder at de tar sikte på å ble en "bedre utgave av oss sjøl i andre omgang".

Andreomgangen starter pent. Og som lovt leverer Sakarias et langskudd. 1-1. 38 minutter tidligere enn det jeg så for meg da jeg pratet med han. Et skikkelig vakkert mål. Fortsetter han på dette viset blir han kanskje toppscorer.

Men ti minutter etterpå er det ny nedtur. 2-1 i boka. August serverer både Eric og Jostein. Men mål blir det ikke. Det legges til minimum fem minutter og vi må vente helt til 4 minutter på overtid når Felix serverer Jostein på perfekt vis. 2-2 og poengdeling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonse fra Eliteserien: