En prat med Runar

I forkant av "Slaget om Nord-Norge", tok Thore Danielsen seg en god prat med Runar Berg. Den alltid hyggelige Glimt-legenden forteller blant annet om sesongen han spilte i TIL, i tillegg til mye mer. God lesning!

Annonse:

Jeg tenkte å begynne med et veldig enkelt spørsmål. Og det skal du bare svare ja eller nei på. Deretter skal jeg fortelle deg hvorfor. Har du kontroll på hvor statuetten for Kniksen-prisen dere mottok er?

- Ja!

Jeg ville jo ikke ha noe mer enn ja eller nei, fordi jeg vil jo ikke at noen skal få noen dumme idéer. Jeg synes jo den var vel fortjent. Men siden de begynte å dele den ut i 1990 så er det bare to før dere som har gått nord for Trondheim. Eller kanskje vi skal si en og en halv. Vet du hvem de to mottagerne er? Du har spilt sammen med begge.

- Ja. Nå må jeg tenke meg om. Kan det være han Sigurd? Selvfølgelig. Og så er det vel Mini?

Rett på begge to. Så mitt neste spørsmål: husker du hva du gjorde sankthansaften i 91?

- Jeg spilte sikkert en kamp for TIL. Var det kampen borte mot Strømsgodset?

Ja.

- Det var slett ikke verst. Da scora jeg jo også. Jeg scora ikke så mange mål for TIL, men i hvert fall ett i den kampen. Vi vant 2-0 borte mot Strømsgodset. Og jeg husker målet. Jeg mener keeperen kom litt på halvdistanse og jeg kastet meg litt frem og skjøt på en måte over eller til side for han. Den andre målscoreren var Stein Berg Johansen. Han scora jo "alle" målene våre. Bare så synd at han knakk leggen, for å si det helt forsiktig. Det var jo skikkelig uflaks og han kom aldri helt tilbake, dessverre. Det var synd. Han var jo så god. Og han var på vei fremover, og så fikk han den der.

Du var jo bare ett år i TIL.

- Jeg husker godt den tida der og tankene om hva jeg skulle gjøre videre. Så tar man noen valg, og så blir det jo som det blir. Jeg hadde det veldig artig og veldig fint i Tromsø. Jeg fikk jo spille både sammen med 86-gjengen og det som senere ble 96-gjengen.

Du spilte 18 kamper og scora to mål for TIL dersom fotball.no har fått med seg alt. Og TIL havnet sånn midt på treet det året. Sjetteplass av 12 lag. Ni tap, ni seira og fire uavgjorte den sesongen.

- Stemmer nok.

Det her var jo den tida det ikke var fulltids fotball. Du jobbet i en sportsbutikk i Sjøgata, ved krysset mellom Sjøgata og Fredrik Langes gate?

- Ja. Jeg jobbet hos Sturla Solhaug. Han er veldig trivelig. Og det var veldig trivelige folk jeg jobbet sammen med der. Sturla kjente jo faderen siden de hadde spilt sammen, og jeg hadde jo jobbet i Berg Sport i Bodø før jeg kom til Tromsø. Jeg hadde det som sagt veldig fint i Tromsø, og trivdes på den G-sporten der. Og det ga meg mange vennskap som jeg har den dag i dag. Selv om man ikke har daglig kontakt så er det jo sånn med fotballen at vennskapene varer.

Jeg handlet faktisk hos deg på den butikken. Husker til og med hva jeg kjøpte.

- Se der! Det var en fin butikk. Han Sturla har vel overlatt butikken til ungene sine?

Din yrkeskarriere i Tromsø kom jo mye lenger enn Mini Jakobsen sin. Det han gjorde i Tromsø var to timer i kasse på Rimi på det som da het Polarsenteret i Tromsø.

- Ha, ha, ha. Da hadde jeg i hvert fall en time mer enn han.

Sturla spilte jo for TIL i 84. Men før det hadde han jo spilt lenge for Glimt i det som vel kan kalles Glimts første storhetsperiode? Det her er jo rundt den tida da Oluf gjorde suksess med "Farskapssaken" på Glimt-showet.

- Ja. Definitivt. Det er jo veldig mange som mener at han har scora det viktigste målet i nordnorsk fotballhistorie. Det kan jo hende at det er noen litt lenger nord som vil diskutere akkurat det. Men det dreier seg om det cupfinalemålet hans i 75. Glimt vant 2-0. Arne Hansen satte den andre. Nord-Norge kom jo ikke med i cupen før i 63. Og så var det Mjølner som de som første som kom med i seriesystemet i 72.

I 98 så var jo ikke du like trivelig med TIL?

- Nei. Da spilte jeg for Rosenborg.

TIL ledet 2-0 etter 19 minutter. Målene ble satt av Tryggvi Guðmundsson og Roar Christensen. Så kom en Sigurd og betalte tilbake med å score mot TIL. Deretter Brakstad og Jan Derek Sørensen. Og, som om ikke det var nok, så scora altså en Runar Berg. 3-4 etter at Rune Lange fikk pirket inn et mål.

- Litt avhengig av hvordan man vrir og vender på det, så var det kanskje en artig kamp.

Så en annen kamp på Alfheim. I 1995.

- Det var vel da vi, Glimt, vant 4-0 på Alfheim. Jeg stod over på grunn av gule kort. Jeg så kampen på TV. Ørjan scora et mål der.

I den kampen spilte også en annen i "feil drakt" (les: gult). Han var teknisk god, rask og god ballkontroll. Det er vel ikke frekt om jeg påstår at han var et større talent enn både Ørjan og deg? Du vet hvem jeg mener?

- Du tenker på Arild?

Ja. Stig Johansen scora to mål. Men Arild scora også et.

- Og jeg er enig. Arild var et større talent enn oss. Han var jo fem år yngre enn meg. Da han kom opp på A-laget rundt 93 så var han bare 17 år. Med han på laget så vant vi. Men han var uheldig med sykdom. Sånt skjer jo av og til. Og det er like trist og synd hver gang.

Du har ikke bedt Runar (Espejord) bytte fornavn slik at det blir slutt på at folk snakker om en annen Runar?

- Ha, ha. Han har blitt godt tatt i mot her, han Runar. Jeg var og så den kampen i Skottland og der scora han jo allerede etter 5-6 minutter. Det vil jo være litt synd hvis han plages med skulderen såpass at han ikke får spilt denne kampen (mot TIL). Det er jo litt den greia med "slaget om Nord-Norge". Og han er jo kvikk i replikken. Nå er det jo veldig mange som har anlagt bart her i Bodø. Man skulle tro man var i Trøndelag, men Runar har skikkelig påvirkningskraft.

Da du spilte i Tromsø i 91 så var Glimt på tredje nivå? Var Grand/Bodø over?

- Stemmer at Glimt var på tredje nivå. Men Grand Bodø var over Glimt litt tidligere på åttitallet. Litt sånn rett etter den storhetsperioden vi var innom tidligere så rykket Glimt ned. Og rundt 83, 84, 85 så var Grand over Glimt. Grand hentet jo blant annet Chris Lawler som trener. Han hadde jo spilt for Liverpool. Men så kom jo Nordlandshallen og Glimt fikk bedre kontakt med næringslivet, så på slutten av åttitallet så gikk de beste spillerne over fra Grand og til Glimt.

Du har jo bøttet inn mål for Glimt.

- Det var nå å ta litt hardt i.

Over 60!

- Joda. Jeg var faktisk toppscorer to ganger.

Og du har spilt for Rosenborg. Men i 2001 var du i storbyen?

- Ja. Jeg var på utlån fra Venezia og spilte en sesong i Lyn.

Lærte deg italiensk?

- Alt gikk jo på italiensk. Lærte kanskje litt. Til et visst nivå. Trivdes veldig godt i Italia. Vi bodde i Mestre. Og det var jo artig på fotballbanen. Vi kom til semifinalen i cupen etter at vi slo ut Fiorentina i kvartfinalen. Vi var gode på hjemmebane, og jeg hadde en fin periode der med mange gode minner.

NTB_Y9JmrfR54jM.jpg
Juventus striker Zinedine Zidane of France, left, and Venezia's Runar Berg of Norway in action, during the Italian Serie A top league Juventus of Turin vs Venezia match in Turin, Sunday October 3, 1999. Juventus won 1-0. (AP Photo/Mauro Pilone)

Litt senere fikk du med deg noen kamper for landslaget under oppkjøringa til VM i 94?

- Jo, Tom Kåre (Staurvik) og jeg ble tatt ut til en samling som var i USA i januar før VM. Var liksom innom landslaget hvert år på samling. Jeg har 5 landskamper. Jeg var på min første samling i 93, min første landskamp i 94 og min siste landskamp i 2003. Min landslagskarriere varte i ti år, men jeg fikk bare fem kamper. Skulle jeg fått klokka så måtte jeg jo ha holdt på i femti år! Det var ei kjempetid med Drillo og alt det der, men det var hard kamp om plassene. Jeg har aldri hatt følelsen av at jeg burde ha fått vært med mer. Man kan jo si at jeg av og til var innom og fikk hilse på, ha ha.

NTB_JIfhhW9R0kg.jpg
Landlagstrener Egil "Drillo" Olsen (t.h.) i samtale med fra venstre Roger Nilsen, Erik Hoftun og runar Berg under dagens landslagstrening på Ullevål stadion. Norge spiller mot Sveits i sin siste VM-kvalifiseringskamp imorgen onsdag.

De fleste kjenner jo til fotballspilleren Dutte. Men din mor har vel også vært en viktig brikke i tilrettelegging for Ørjan, Arild og deg?

- Ja. Det skal gudene vite. Vi spilte fotball i stua. Vi hadde sånn skumgummiball. Men det gikk likevel noen blomsterkrukker og mer til. Vi var litt varsomme, men ryddet stua og spilte fotball.

Du har fått med deg at det er en Casper som nå omtales som beste Bodøværing i Tromsø?

- Ja. Selvfølgelig. Jeg hadde faren hans, en veldig sånn Glimt-mann, som trener da jeg var i tiårsalderen. Det er veldig artig at Casper gjør det så bra. Han var jo innom A-laget her som ung, og har tatt stegene. Flyttet til Tromsø og var innom TUIL før han nå er i TIL. Så der har Tromsømiljøet tatt godt vare på han.

De tok jo godt vare på deg også?

- Jojo, men jeg var jo så dum at jeg dro derifra. Jeg husker godt da jeg skulle ta det valget. Det var slett ikke lett. Glimt var en divisjon under og jeg hadde spilt ganske mye i TIL. Jeg var jo ikke helt fast på laget, men spilte mye mer enn året før da jeg var i Rosenborg. Følte at jeg hadde en stigning. Jeg var veldig i tvil, men jeg trodde at det å gå til Glimt ville være det beste rent sportslig for meg.

- Jeg var jo i en veldig artig gjeng i TIL. Jeg husker veldig godt da vi skulle spille borte mot Lillestrøm. Lillestrøm på Åråsen, det var en tøff kamp da. Så satt vi der i garderoben før kamp og Truls Jensen sa "bare toget ikkje kommer". Toget går jo rett forbi stadion like bak garderobene, og Truls mente at hvis toget ikke kom så ville kampen gå bra. Vi hadde varmet opp og kom inn igjen i garderoben. Så hørte vi toget. "Åh nei!". Og vi tapte 6-1. Det var toget sin feil, ha ha.

Jeg har jo sett i TV-ruta at du har vært på konsert med Halvdan (Sivertsen) og Terje (Nilsen). Men ditt forhold til musikk? Noen andre du lytter til?

- Jeg er litt sånn altetende når det gjelder musikk. Jeg var en veldig stor fan av a-ha. De slo jo gjennom i min ungdomstid. Ellers så hører jeg mye på musikk. Steinar Albrigtsen og Jørn Hoel hører jeg en del på. Jeg kan jo skryte av at jeg kjenner Jørn Hoel. Jeg vil si at jeg kjenner han relativt godt. Da han slo gjennom så var det jo også da jeg var ungdom, ha ha. Jeg liker nordnorsk musikk. Det må jeg si. Mange gode artister. Og veldig mange som kommer opp nå.

Dere lanserte en tredjedrakt her om dagen som det har vært litt sånn.....?

- Ha, ha, ha. Og så kommer Alta og skal liksom gi Glimt og TIL inn! At det går an. Det var jo litt sånn komisk det der. Nå er det jo populært med flere bortedrakter. Det var jo ikke sånn før. Da hadde jo Glimt blå bortedrakt. Og ferdig med det. Nå er det jo masse klubber med greier og ulike drakter. Denne tredjedrakten var jo bestemt for lenge siden. Ble bestemt i fjor. Og så var det snakk om når de ulike draktene skulle lanseres. Originaldrakten vår, den gule, er det jo jordkloden på. Og så har vi en bortedrakt der det liksom er sånn bykart på den. Og den tredje skulle da være lys og nordlys. Og alt ble i hvert fall bestemt for over et halvt år siden. Og den er jo helt lik Tromsø sin drakt. Det er jo også artig.

Du er jo nå på markedsida i Glimt og håper vel dere skal få inntekter av den drakten der?

- Hverken vi eller TIL har sjans til å få inntekter nå når Alta kom med sin, ha ha. Vi må nok stille oss helt bakerst der. Men Bodø som by har jo veldig mye å lære av Tromsø når det gjelder nordlys og reiseliv. Det er jo helt utrolig. Jeg var i Tromsø en januardag for noen år siden. Jeg ble jo sjokkert over at det var så mye aktivitet og så mye turister. Enormt. Januarmørke og helt fullt av folk. Det er jo mye nordlys her og. Det skal jo være litt sånn vennskapelig kniving. Og så er det jo viktig å samarbeide også i Nord-Norge.

- Den siste perioden til Glimt er jo helt utrolig. At det går an. Nå blir det fullt mot Tromsø med 8.000 på tribunen. Et lite eventyr. Og TIL og Glimt er jo nå á poeng.

Med en kamp mer spilt for TIL.

- Jada. Men man kjenner på nerven her i Bodø. Det blir spennende og vi får se hvordan det går. Jeg husker siste gangen vi hadde Aabrekk på besøk. Da var det jo også en j.... viktig kamp for begge lagene. Koste hva det koste vil. Man vet jo aldri hva som skjer på mandag. Det kan jo hende at opplevelsene med Mourinho bare blir blåbær. Den episoden med Aabrekk var jo et veldig artig øyeblikk. Det koker jo litt.

Så du mener jeg bør be Gaute legge seg litt nedpå?

- Ja, kanskje. De vant jo den kampen der. Den kampen på mandag som kommer er jo ganske åpen. Glimt er kanskje litt favoritt, men ikke sånn som man kunne tenkt seg, at vi var storfavoritter som det har vært de siste årene. Det blir spennende.

- Jeg ønsker selvfølgelig TIL alt det beste. Jeg har jo hatt et veldig fint år der. Og jeg har jo god kontakt med mange av de der i Tromsø. Med fotballen er det jo sånn at når du møtes så er det akkurat som før. Jeg synes det er veldig artig at vi har tilbake de 16.-mai-kampene. Det er litt sånn nerve. Så får heller både Glimt og TIL leve med at Alta har den kuleste bortedrakten!

Så går det jo an å se for seg at man en gang igjen kan ha en sånn opplevelse som i 96?

- Ja. Det er klart. En sånn nordnorsk cupfinale. Selvfølgelig kan det skje igjen. Når det gjelder den cupfinalen så har jeg jo sagt at den scoringen min var med Guds hånd, men det har de ikke kjøpt, ha. Det var greit når det gjaldt Maradona, men ikke greit når det gjaldt meg.

NTB_O4FE4qcL6jc.jpg
Tromsø - Bodø/Glimt (2-1) på Ullevaal Stadion. Bodø/Glimts Runar Berg (t.v.) og Tromsøs Per Egil Swift i cupfinale.

God kamp!

Bodø/Glimt vs. TIL

NTB_uwcVxRBTioM.jpg
Bodø 20220516. TIL-supportere har tatt reisen til Bodø for å se eliteseriekampen i fotball mellom Bodø/Glimt og Tromsø på Aspmyra stadion.Foto: Mats Torbergsen / NTB

Så 16. mai 2022 i Bodø. Når lagene kommer ut på banen kan startelleverne oppsummeres slik:

- Glimt har en nordnorsk spiller: Tromsøgutten Runar Espejord

- TIL har 4,95% nordnorske spillere: Casper, Ruben, Lasse, August og Jostein (som regner seg selv som 95% nordnorsk) Og eneste Bodøværingen på banen spiller altså for TIL.

Festrøyken har ikke lagt seg når TIL går i angrep. Den første halvtimen kan ganske enkelt oppsummeres som stor. Allerede etter fire minutter legger Lasse inn vakkert som alltid. Dessverre rakk ikke Eric den. August prøver seg 3-4 minutter etterpå. Og før kvarteret har gått har Eric satt den i mål. Dessverre feilaktig avblåst for offside. Kan synes som om det var minst en som trente litt vel hardt på flaggvifting dagen før dagen. Siste kvarteret av første omgang er Glimt mer med og har mer ball. Det stod 0-0 til pause.

TIL er absolutt med på notene også fra start andre omgang og før det er gått ti minutter legger Moses inn på lekkert vis til en fremrusende Niklas som trør den i mål. Det koker på bortetribunen. 0-1. TIL i ledelsen. Fullt fortjent.

Flaggviftingen fra første omgang gjentar seg like etterpå. Da er det Glimt som blir snytt for at mål.

To-tre minutter på overtid får Glimt reduseringen de jaktet på mot slutten av omgangen. Surt. Alltid surt når det skjer helt på tampen. Men du verden for en fantastisk innsats av Gutan hele veien fra start til mål.

Annonse fra Eliteserien: