En prat med ordføreren

Det er ingen hemmelighet at ordfører Gunnar Wilhelmsen er en stor TIL-supporter og ikke minst bidragsyter. Hans historie i klubben er enorm. Thore Danielsen har hatt en god prat med Gunnar.

Annonse:

- Skyt!

Siden du sier skyt så må jeg starte med å gratulere deg med Nikken-prisen 2020 sånn på etterskudd!

- Det var et stolt øyeblikk da jeg ble klar over at jeg skulle få den!

Joda, men du har jo lagt ned enormt med innsats, ikke bare for TIL, men for fotball og idrett generelt.

- Jada. Og jeg har jo sittet sentralt også. Jeg har sittet i ledelsen i NTF (Norsk Toppfotball), jeg har sittet i NFFs styre, og jeg var med og fikk til "Hall-i-nord". Ja, jeg har lagt ned mye tid, men jeg har hatt det utrolig artig og fått mange gode venner over hele landet.

- Veldig lærerikt. Jeg satt i fotballforbundet i fem eller seks år. Sammen med Åge Tovan hadde vi et prosjekt som het "Hall-i-nord". Jeg tror vi fikk bygd ti eller elleve haller i Nord-Norge. Vi var flere fra Nord-Norge, Tor Inge Holm, broderen og flere, men det var jo et nasjonalt anliggende. Vi fikk midler fra kulturministeren og fikk bygd haller i hele landsdelen. Jeg tror det ble bygd haller for til sammen en milliard.

Og samtidig er du jo en som har gått hele veien, også som aktiv fra da du var ung spiller til leder i klubb også. Det er jo ikke alle innenfor fotballen som har like mye fartstid innenfor krittstrekene?

- Ja, det kan man kanskje si. Fra jeg ble tillitsvalgt for spillerne i 77, tror jeg, så jobbet jeg nesten kontinuerlig til 2012. Var borte i to-tre år i den perioden.

Så til årets sesong for TIL, 7.-plass, øvre halvdel på tabellen. Ti år siden sist man gjorde det så bra.

- En veldig god prestasjon! Og jeg synes de spiller bra fotball. Mye bra. Det jeg irriterer meg over er at de har sluppet inn mange mål på overtid. Ikke bare det at de har sluppet inn mål på overtid, men de har tapt mange poeng på disse målene i mot. Hvis vi bare hadde sluppet inn litt færre mål på overtid så kunne vi hatt langt flere poeng og endt enda lenger opp på tabellen. Men jeg synes alt i alt det har vært en god sesong.

Når du sier at du irriterer deg over disse målene i mot så kommer dette fra en gammel forsvarskjempe?

- Ja, ha ha. Forsvarskjempe er vel å dra det litt langt, men okei.

Men man har jo sett deg rydde opp i bakre rekker.

- Ja, kanskje. Men året i år har vært en bra sesong og mye bra fotball.

Og så har jo også TIL2020 gjort det relativt bra?

- Ja så absolutt. Det gjøres jo fin jobb der også. Helt fantastisk, og det er jo bare i startgropa så det skal bli spennende og følge dem og se hvor langt de når.

Og en spiller som var med å vinne bronse for landslag i år. At man fra Tromsø har spillere på landslagsnivå på både dame- og herresida må jo være gledelig?

- Ja, i høyeste grad! Det har vi hatt noen ganger opp gjennom årene. Og det er like hyggelig hver gang noen kommer med, enten på A-landslag eller aldersbestemt.

Men denne Gunnar som spiller, jeg trodde jo hele tida du kun hadde spilt for TIL, men det stemmer ikke helt?

- Jeg har spilt for Steady også. Og fra jeg var 12 til jeg var 14 så bodde vi i Trøgstad kommune og da spilte jeg for en klubb som het Båstad IL.

Ellers så er du jo nesten hele veien innenfor gamle bygrensa.

- Jada, oppvokst i Skolegata. Etter ei tid på Maristua så bor vi nå i Grønnegata. Gangavstand til alt.

Var det før eller etter de årene i Trøgstad at foreldrene dine drev butikker i Tromsø?

- De hadde butikker både før og etter.

Man kan vel trygt si at du fikk lov å begynne å jobbe tidlig?

- Ja, jeg begynte jo som tolvåring å jobbe hos min far på de forskjellige bedriftene han hadde. Og så tok jeg jo økonomi- og handelsskolen og så begynte jeg å jobbe da jeg var 18.

Men du hadde ansvar også den tida du jobbet før du var 18? Ansvar som ga deg erfaringer du har dratt nytte av senere, også innenfor fotballen.

- Jada.

29. september 1974, sier det deg noen ting?

- Debuterte jeg på A-laget da?

Nei, du spilte for juniorlaget. Men det var en jubeldag for TIL. Til tross for at A-laget tapte mot Landsås 2-1, så holdt det til at TIL holdt seg i andredivisjonen, den gang nest øverste nivå. De hadde jo vunnet 5-3 hjemme mot Landsås i kampen om å beholde plassen. Og det syntes som om dette tente dere juniorspillerne da speaker fortalte om resultatet i Harstad. For dere slo Stjørdals-Blink 2-0 i kvartfinale i cupen. Et mål blant annet av Kent Kristoffersen.

- Og det ble jo min debutsesong på A-laget. Jeg var vel 17 år, og jeg mener jeg til og med debuterte mot TUIL i en cup-kamp eller noe sånt. Det var veldig lærerikt å bli kjent med de som var litt eldre enn meg, med Hans-Tore Bjerkaas, Svein-Arne og Pøsen og de gutta der. Trener var vel Svein Robertsen, tok ikke han over etter Lille-Arne fra Narvik?

Hadde du Peter Drecker som trener?

- Jada, jeg hadde Peter som trener.

Uten Peter Drecker så hadde vel Tromsø aldri fått den posisjonen man fikk i hvert fall innenfor volleyball?

- Nei, Peter gjorde en god jobb der. Og han gjorde en god jobb også for fotballen. Men den som kanskje var viktigst for å bygge oss opp, etter at jeg la opp i 81, det var jo Torkild Brakstad. Han kom jo samtidig med at jeg ble leder for fotballen. Da hadde vi jo både håndball og fotball i TIL. Og før Torkild så hadde vi også Arne Johnsen som trener. Og Hans-Tore Bjerkaas var assistenten hans.

Tilbake til 74, da var det et avisoppslag med tittelen "Klart vi er nervøse, håper på sleip bane."

- Jeg spilte på juniorlaget da, sammen med blant andre Jonny Albertsen som dessverre er gått bort.

Jo, juniorlaget dro til Bergen for å spille semifinale mot Brann. (Endte med tap).

Tilbake til 77, uti oktober så tapte dere, men vant likevel?

- Vi var og spilte kvalikkamp på Bugøynes. Da vant vi sammenlagt. Vi vant hjemme først, 3-1, og så spilte vi bortekamp på Bugøynes og vant sammenlagt selv om vi tapte 1-0 der. Og da var Peter Drecker trener.

Året etterpå, i 78, så slo dere Lyngen 5-0. Noe du husker derfra?

- Jeg husker at vi slo dem godt, men at det var 5-0 det husker jeg ikke.

Et av målene er et hodestøt fra Terje Nicolaysen. Og det er etter at du har slått frisparket.

Du var på det første TIL-laget som deltok på Norway Cup?

- Ja, det var i 72. En fantastisk tur. Vi bodde på Lambertseter skole. En fantastisk opplevelse og stor stas.

Hvorfor la du opp?

- Nei, det var vel fordi jeg tenkte at jeg var en middels fotballspiller, og at jeg kanskje kunne gjøre mer i ledelsen.

Middels fotballspiller?

- Vel, det er bare å se på grafen fra da vi tok over og da Torkild kom, se på grafen fra 81 til 91 og se hvordan det gikk. Det var en fin graf å se på, alt det vi hadde: opprykk og cupfinale og bronse, sølv og Europacup.

Og opprykkskampen i Moss?

- Fantastisk. Da satt jeg på benken sammen med Torkild.

- I fotballfamilien så konkurrerer vi ute på banen to ganger i året, og ellers er man veldig gode kolleger. Se bare på hva vi og Glimt har gjort i årenes løp utenom de to kampene vi har spilt i lag. Der vi har ordnet rammebetingelser for de mindre og middels klubbene i Norge. Det har vært mange fotballpolitiske oppgjør.

Mange fine og morsomme øyeblikk. Selv kanskje der man har tapt.

- Ja, for eksempel, hun som stekte vafler på VIP-området på Åråsen hun sa "Wilhelmsen, klarer du å komme tilbake hit i år igjen?". Så det er riktig, vi vant ikke så mange fotballkamper der.

Som fotballeder så har du med deg opprykkskamper, cupmesterskap og 4 runder ute i Europa?

- Per Høgmo og jeg satt her om dagen og prøvde å telle over hvor mange Europacupkamper vi hadde spilt eller vært med på. Jeg mener vi kom til over 40 til sammen.

Stemmer sikkert. Det er jo noe som kan gjøre en Tromsøborger stolt?

- Ja, klart. Det er merkevaren! Derfor er det så viktig at Tromsø er i navnet vårt når vi er ute og promoterer byen.

Du bryr deg jo også om andre idretter?

- Ja, i høyeste grad. Idrett er utrolig viktig. Både kultur og idrett har jeg brukt mye tid på. Får jo gjort en del også nå når jeg er ordfører.

Et stort hjerte for idrett og kultur. Og et ønske om å skape noe? Etter at du begynte som ung i foreldrenes virksomheter så startet du også egne butikker?

- Jada. Så gikk vi litt mer inn i eiendom, bror min og jeg.

Jeg har jo handlet på Spar-Ess.

- Ja, den var en suksess i mange år.

Også der viste du et sosialt engasjement. Og det lærte du hjemme ved kjøkkenbordet?

- Ja, det er rett. Det lærte jeg av mine foreldre. At det er viktig å bry seg om andre.

Det var i forretningsvirksomhetene at du skjerpet forhandlingsteknikken din?

- Jada, og det har avstedkommet en god del gode spillersalg. Og ikke bare selve salget, men også det som skjer etter salget. Og der tror jeg at den erfaringen jeg har fra idretten, kulturen og næringslivet kommer godt med også som ordfører.

Er det fint å se at det kommer mer publikum tilbake på kamp?

- Ja, det er viktig. Det har ringvirkninger også. Da blir sponsorene mer interessert, og når resultatene kommer så får du mer betalt jo lenger opp du kommer på tabellen. Alt henger sammen med alt.

Man får kanskje ikke den uttellingen i oppmerksomhet i media utenfor Tromsø?

- Nei, men da må du vinne. Du må vinne viktige kamper. Du får kanskje ikke VG og Dagbladet, men når du spiller mot Rosenborg og slår Rosenborg så får du stor oppmerksomhet i Adresseavisa og Nidaros og andre media der.

Var du på Lerkendal da Arne Vidar scorte med .....?

- Nei, det var jeg ikke. Men jeg husker jeg var nede hos Reibo & Cetera, et reklambyrå her, og så kampen der. Det var helt fantastisk. Vi var et gjeng der og så kampen.

Ditt ønske for neste år for idretten i Tromsø?

- Det er at vi fortsatt skal markere oss, det være seg i fotball, andre ballidretter, ski og idrett generelt.

Markere seg såpass at man får noen profiler opp og frem?

- Ja, det er viktig for omdømmet av Tromsø som idrettsby.

Og samtidig vise seg som en plass der man kan videreutvikle seg uansett hvor man kommer fra?

- Ja, det er viktig.

Annonse fra Eliteserien: