En prat med Arne Sandstø

Thore Danielsen var og så bortekampen mot Jerv søndag. I forkant av det tok han en prat med Jerv-trener, Arne Sandstø. Les det flotte intervjuet her, samt en rapport fra selve kampen.

Annonse:

Jeg er jo imponert over det du har fått til i Grimstad.

- Joda, vi står på og jobber så hardt vi kan. Det er små marginer i den sporten her, så vi må bare være den beste utgaven av oss selv så er det muligheter.

Og det uten å ha så romslige rammer som en del andre.

- Ja, selvfølgelig, det går litt på kvalitet på spillerstall som man kan gjøre noe med ved hjelp av økonomi, men det er veldig mange andre ting man kan ta tak i når det kommer til fotball. Og der må vi være så gode som overhode mulig.

Og der er jo Sandstø en gammel ringrev?

- Jada, vi har vært ute en vinterdag før, så vi vet hva som møter oss. Og vi er veldig bevisst på hva vi må være nøye på.

Du er jo en sånn motstandertrener jeg har stor sans for.

- Jo, det takker jeg for. Vi er jo alle forskjellige, så det matches forskjellig rundt omkring, det er veldig bra.

En trenertype med sjelden eller aldri noe sutring eller kjeftbruk den ene eller andre veien. En trenertype mer opptatt av prestasjon og spill enn andre ting?

- Ja, jeg tror at jo mer du holder på med andre ting så forsvinner fokuset. Noen ganger er vi gode, og noen ganger strekker vi ikke til. Det handler jo bare om å beholde fokus og jobbe videre med det som må bli bedre.

Du har jo vært med en stund og hadde jo blant annet stor suksess med Odd og ledet de til cupfinalen.

- Jada, vi hadde tre-fire år der vi blant annet tok en semifinale og vant over Viking i cupfinalen (2000) og så klarte vi å spille oss til øvre halvdel av Eliteserien som kanskje det laget som hadde minste økonomi. Vi var gode ut i fra de forutsetningene vi hadde på den tida der.

Jerv i år? Nyopprykka.

- Ja, det er vi. Og veldig mange hos oss som ikke har vært på øverste nivå før. Så vi har tatt et tøft valg i forhold til å beholde de som spilte mest og byttet ut de som spilte minst i OBOS i fjor. Og så har vi forsterket oss med spillere som passer den måten vi ser kampbildene kommer til å bli i Eliteserien. Så troppen er ålreit til nå, så må vi bare ha det fokus og jobbe videre.

Veien for Jerv til Eliteserien er jo litt historisk interessant. Dere endte på tredjeplass i OBOS i fjor. Og så feide dere unna først KFUM, og deretter Brann.

- Det var liksom året vårt for det var tredje gangen vi var i kvalik. Man sier jo at alle gode ting er tre. Og klubben fylte hundre år. Det var en del sånne ting som egentlig ikke har noe å si. Men som likevel kanskje gjorde at vi var litt sterkere i trua. Uten å være alt for overtroisk. Vi mener det var fullt fortjent. Vi hang med Aalesund helt til det var to kamper igjen i forhold til direkte opprykk. Og vi har to straffekonker til slutten hvor vi mener vi vinner veldig fortjent mot KFUM. Og så er vi heldige i 90 minutter mot Brann, men når ekstraomgangene begynte så var det helt åpent og kaotisk. Men vi vant til slutt.

Var det litt spesielt for en gammel Brannspiller å slå ut Brann?

- Nei, nå er det etter hvert fryktelig lenge siden jeg spilte for Brann. Men som bergenser er det alltid spesielt å møte Brann. Vil gjerne møte de i Bergen. Det er veldig kult å spille på Brann stadion, men når tingene var som de var så hadde vi veldig fokus på oss selv for å gjøre det beste der.

Du var jo også forholdsvis tidlig en utenlandsproff?

- Ja, jeg var på nest høyeste og tredje høyeste nivå i Berlin. Begynte først i Hertha BC og så avsluttet jeg i Tennis Borussia, og begge klubbene er i Berlin. Det var artig å oppleve. Jeg var ung og eventyrlysten og det var en drøm å kunne leve av å spille fotball.

Landslagsspill?

- Nei, det har det vært dårlig med. Litt kretslag i yngres, men landslag har jeg ikke vært god nok til.

Det var nok en årgang der konkurransen var for stor?

- Ja, det er jo alltid en kombinasjon av de tingene.

På søndag så har jo dere en kjempefordel. Jeg tenker her på de tøffe klimatiske forholdene.

- Ja, nå har det vært veldig fint vær her nede. Det har vært opp mot tjue grader. Vi er veldig fornøyd med klima her nede.

Du vet at TIL kommer fra en snødybde som er 39 cm på Værvarslinga i Tromsø (fredag 6. mai).

- Ja, det er helt utrolig. Selv om vi er glad i snø så får det holde at det er om vinteren. Det er veldig bra at det er litt bedre her nå. Så, ha ha, vi har helt sikkert klimatiske fordeler.

Livretten din?

- Det er fårikål.

Må det være lam fra Vestlandet?

- Neida, jeg er ganske allround der. Men en god fårikål det tar jeg gjerne.

Jørn Hoel skryter jo veldig mye av Lyngenlam.

- Ja, det er nok mye bra der i forhold til at de kanskje går på fjellet i stedet for å stå på fjøset. Det er nok helt sikkert aromaforskjeller der. Jeg traff forresten Jørn Hoel på et hotell i Tromsø. Han er veldig fotballinteressert og hadde full kontroll på Odd den gangen.

Jeg sier tusen takk for samtalen. Og så lykke til på søndag.

- Jo, i lige måde. I lige måde.

 

FK Jerv - TIL 08.05.22

NTB_0oMkXOU5SdM.jpg
Grimstad 20220508. Tromsøs Ebiye Moses reduserer til 1-1 under eliteseriekampen i fotball mellom Jerv og Tromsø på Levermyr stadion i Grimstad.Foto: Christoffer Andersen / NTB

Joda, temperaturen i Grimstad var nok til å kunne passe inn under begrepet "nordnorsk sommerdag". Levermyr Stadion var et nytt bekjentskap. Et av disse anleggene med løpebaner slik at man ikke har samme nærhet til det som skjer ute på matta. Det siger etterhvert på bra med folk og antydninger til kø i porten.

Spenningsmomentet før kamp var - kanskje selvfølgelig: i hvilken grad har Gutan klart å riste av seg forrige kamp. Den fysiske biten av oppvarmingsøkta ser ut som den pleier. I tillegg er Bror mye rundt på matta og veksler noen ord med flere spillere. Noen klapp på skuldra. Alle disse små tingene som kan bety mye for å komme inn i kampen med riktig tenninngsnivå.

Og kampen starter bra for Gutan. Det aller meste er på Jervs banehalvdel. Etter 7 minutter er August frempå med et langskudd. Keeper er på den, ballen slår i stanga og ut. Midtbanen til Jerv finner ikke ut av Gutan. I stedet kommer en rekke episoder der August hektes, felles og dyttes overende. Før kvarteret er gått settes det inn en stygg takling på August like utenfor 16-meteren. Hvis man skulle tatt en vareopptelling over alle de ganger motstanderne tyr til taklinger uten å være i nærhet av ball når de feller August så måtte man hatt en ganske stor kuleramme. Eller lignende.

Det tempoet og spillet som Gutan leverer viser at Gaute og teamet har jobbet riktig og bra i etterkant av forrige match. Sånt gleder umiddelbart et hjerte som liker team Gaute. Ruben styrer skuta pent. Og etter drøyt et kvarter er det Kent-Are som vil inn i målprotokollen. Like utenfor. Ti minutter senere er det nytt frispark like utenfor 16-meteren til Jerv. August tar den. Dessverre like over.

Det går halvtimen før Jerv er på en første skikkelig visitt. Corner, og egentlig mot spillets gang, 1-0 til Jerv. Men Gutan depper ikke av den grunn. To-tre minutter senere er det fine kombinasjoner og August stikker den flott gjennom til Moses som sørger for 1-1. Og før førsteomgangen er over forsøker Kent-Are seg igjen.

Jerv er hakket hvassere i starten av andre omgang. Men Gutan har flere som gjerne vil pynte på resultatet. Kamanzi prøver seg etter knappe ti minutter. Like utenfor. Deretter leverer Sakarias et par skikkelig knallharde forsøk fra litt langt hold. Det smeller godt både når det fyres av og når ballen dessverre går i motspiller i stedet for i mål. Gode forsøk begge gangene.

Kent-Are var ikke ferdig for dagen. Prøver seg igjen etter tyve minutter. Igjen like utenfor. Siste skikkelige sjanse for Gutan er når Lasse legger inn vakkert og Moses får stå helt alene ved bakerste stolpe. Keeper redder.

Det ender 1-1.

Annonse fra Eliteserien: