TIL for alle

TIL for alle er klubbens nye prosjekt i samfunnsengasjement.

Tromsø Idrettslag ønsker å være noe mer enn bare en fotballklubb. Vi ønsker også å være en bidragsyter utenfor stadionportene på Alfheim og videre ut i samfunnet. Der vi kan være med å bidra og gjøre en positiv forskjell for noen, ønsker vi å delta.

Vår visjon, er å favne bredt og delta på mange arenaer. Noen prosjekter skal være langsiktige, andre er små hverdagsøyeblikk der vi kan være med og bidra.

Vi har kalt vårt arbeid ut i lokalsamfunnet for «TIL for alle!». Selv om veldig få har mulighet til å bli profesjonelle fotballspillere, så er målet at så mange som mulig skal kunne bli en del av TIL, på en eller annen måte.

Prosjekter:

TIL Gatelag:

Samarbeid mellom TIL, Tromsø kommunes rus- og psykiatritjeneste, Åsgård psykiatriske sykehus og Kirkens Bymison. Laget trener to ganger i uken i Skarphallen eller på Alfheim. Det er mulighet for lunsj i forkant av treningen. Vi står for treningstøy og er behjelpelig med sko. To ganger i året er laget med i nasjonal turnering. TIL har påtatt seg å arrangere nasjonal turnering i juni 2020. Les mer på fotballstiftelsen.no

TIL E

Fotballag for menn mellom 16 og 24 år. Ideen bak laget kom fra Tromsø Idrettsråd, som hadde oversikt over at mange i Tromsø rundt denne alderen, manglet et lag å spille på. Laget ble opprettet i 2018 og skal i år spille i 6.divisjon. Laget har fire dedikerte trenere og spillerne er representert fra seks-åtte ulike nasjonaliteter. Se lagets terminliste her

Kirkens Bymisjon

Tromsø IL og Kirkens Bymisjon har i en årrekke hatt et nært samarbeid. Dette ønsker vi å fortsette og videreutvikle.

Dette er noe av det vi gjør sammen:

• Ungdomsgruppen Tusj: En gang i måneden er fire spillere sammen med ungdommer mellom 13 og 17 år. Så langt i år har de spilt bowling og minigolf med litt mat i tillegg.
  • Bak Mål: Bymisjonens eget Gatelag, som har vært i drift siden slutten av 90-tallet og er en av pionerne i Norge på dette område. De deltar årlig på NM i gatefotball. Spillere fra dette laget er også hjertelig velkommen til å delta på TIL Gatelags treninger. I tillegg ønsker vi å bidra med utstyr til laget.
  • Halvspretten: Lavterskel fotballturnering som TIL og Bymisjonen arrangerer sammen. Målet er fotballglede og samhold.  Turneringen ble arrangert for første gang i april 2019 og dette skal være en årlig tradisjon. Lag fra alle samfunnslag er representert på denne turneringen.
  • Dametrimmen: Ukentlig treningsøkt for kvinner med innvandrerbakgrunn. I samarbeid med TviBit har vi flotte lokaler til rådighet. De trener en gang i uken med instruktør fra bymisjonen.

Historietimen:

Tromsø IL nærmer seg 100 år. I den forbindelse ønsker vi gi folk mulighet til å ta del i klubbens historie. Så langt har vi vært på noen av byens sykehjem, der vi har hatt en times foredrag med visning av gamle bilder, avisutklipp, historier og videosnutter. Fotballhistoriker Jonny Hansen har vært med oss på alle besøk så langt og bidratt på en enorm måte.

Oppbyggingen av Historietimen, er at første halvdel prater vi om klubbens historie fra starten i 1920. Vi jobber oss opp, tiår for tiår og ender opp med Cupfinalen i 1986. På veien snakker vi også om andre nordnorske klubber og spillere som har preget historien. Andre halvdel er viet til en spesiell kamp eller hendelse i klubbens historie. Da har vi med en relevant gjest som kommer med sine erfaringer. Så langt har vi fokusert på finalen i 1986, der TIL slo Lillestrøm 4-1, og hatt med oss en spiller fra dette laget.

Publikum får også mulighet til å komme med sine fotballminner og historier, eller de kan stille spørsmål til oss.

Universitetssykehuset Nord-Norge, barne- og ungdomsavdelingen

TIL ønsker å besøke barn og ungdom, som av ulike årsaker har en hverdag på sykehus. Med jevne mellomrom i løpet av året skal vi besøke de ulike avdelingene, spille spill sammen med dem, delta på arrangementer og invitere dem til Alfheim for trening og kamp. Hovedmålet er å gi barn, ungdom og deres familier positive avbrekk fra hverdagen deres.

Skolebesøk

Det å ha et trygt miljø er en forutsetning for utvikling. Det gjelder både for skoleelever og profesjonelle fotballspillere. Vi ønsker å besøke skoleklasser for å formidle viktigheten av å gi hverandre en trygg skolehverdag. Vi oppfordrer også barn og ungdom til å våge å gå egne veier og ha troen på seg selv. TILs samarbeidspartner, MOT, blir også brukt som verktøy på skolebesøkene.

Vi holder på ca 30 minutter og så åpner vi opp de siste 15 minuttene for spørsmål fra elevene. Vi bruker våre egne erfaringer som profesjonelle fotballspillere, og relaterer det til klasserommet, til å formidle våre budskap.

Jobbtrening

TIL har et tett samarbeid med Tromsø Fengsel og NAV. Vi tilbyr jobbtrening i forskjellige avdelinger i klubben. Tromsø Fengsel stiller også opp ved opp- og nedrigging av stadion samt ved andre behov.