Eleganten fra Olsgårdlia

Han debuterte på A-laget i 2006. Så tok det to år før han var i elleveren igjen. Da han i 2008 tok steget tilbake på den store scenen, utviklet han seg til å bli en Norges beste midtbanespillere. Nå er Ruben Yttergård Jenssen endelig TIL-spiller igjen.

Annonse:

Ruben Yttergård Jennsen er tilbake i Tromsø IL. Seks år etter at han forlot til fordel for profflivet i utlandet, er det en enda mer rutinert utgave av Ruben som nå skal hjelpe klubben tilbake til det gode selskap.

Sammen med blant andre kaptein Simen Wangberg, Kent-Are Antonsen, Jostein Gundersen, Anders Jenssen, Daniel Berntsen, Magnus Andersen og Jacob Karlstrøm, ønsker Ruben å gi av sin erfaring for å skape trygghet i garderoben. Men livet i toppfotballen var ikke bare lett i starten for gutten fra Olsgårdlia.

Debuten i Molde

Vi skrur tiden nesten 14 år tilbake. Det er klart for seriestart i daværende Tippeligaen 2006. Tromsø skal spille mot Molde på bortebane. Noe overraskende starter en ung lyslugg på TILs venstrekant. Vedkommende er en 17-åring fra Olsgårdlia og heter Ruben Yttergård Jenssen, sønn av TIL-legenden Truls. 

TIL fikk en tøff kveld i rosenes by og tapte til slutt 1-3. Ruben var hverken bedre eller dårligere enn de andre på laget, men han ble byttet ut etter litt over 60 minutters spill. Han hadde debutert og kom fra det med æren i behold. Likevel startet en toårig ørkenvandring for hans del. Han fikk riktignok spille litt i neste serierunde også, men så var han ikke i startelleveren mer den sesongen. Og ikke sesongen etter det heller. 

Tålmodig

Ruben Yttergård Jenssen er oppvokst i Fløya-land. Han nærmest bodde på Fløyabanen og utnyttet hver en minste kvadratmeter som var ledig. Hvis det var et lag som manglet en spiller, så var han klar. Når de andre Fløya- lagene trente, stod Ruben på siden og lekte med ballen for at trenerne skulle se han.

Som regel manglet ikke de andre lagene spillere, men Ruben ble aldri lei. Mamma Ann Torild og pappa Truls måtte ofte gå over haugen fra huset deres i Olsgårdlia, og opp til fotballbanen for å hente han hjem.

Allerede i barndomsårene på Fløyabanen kunne man se konturene av det som kjennetegner Ruben Yttergård Jenssen som fotballspiller; han elsker å spille fotball, og han er en tålmodig idrettsutøver.  

Fra 2006 til 2008 fikk Ruben testet sin tålmodighet grundig. Etter den overraskende startplassen i begynnelsen av 2006, ble det bråstopp. For mange vil en slik nedtur være vanskelig å håndtere. Utålmodigheten tar lett overhånd og man søker de enkle utveiene. Rubens måte å håndtere dette på, er til etterfølgelse for unge spillere. Han fant sin egen sti og jobbet uttrettelig, fra måned til måned. 

Ruben var nylig gjest i TILs egen podcast, "Fort Alfhiem". Der reflekterte han blant annet omkring det å takle motgang.

 -Det viktigste i motgangsperioder er å ikke lete etter unnskyldninger. Se på deg selv og hva du kan gjøre med det istedet for å skylde trener og medspillere. Tenk over hva som er problemet og hva som plager deg. Da kommer også løsningene til syne.

-For min del var det greit at motgangen kom tidlig i karrieren. Jeg lærte mye og fikk fylt opp verktøykassen som jeg har hatt nytte av senere i karrieren, både på og utenfor banen. Det viktigste når motgangen kommer, er å brette opp ermene, søke kunnskap og jobbe utrettelig. Da kommer belønningen før eller siden, forklarer Ruben.

Gjennombruddet

For belønningen kom for Ruben etterhvert. I 2008 blomstret han som fotballspiller. Grunnlaget som var lagt i løpet av to år, begynte å betale seg. Det startet med startplass mot suverene Stabæk på sommeren 2008. Stabæk var suveren det året og hadde vunnet alle sine hjemmekamper før møte med TIL. Det ble seier 4-2 og på midtbanen spilte Ruben en kjempekamp og gjennombruddet i norsk fotball var et faktum. En ny TIL-stjerne var født, atpåtil en bygutt.

-Jeg var klar da jeg fikk sjansen, så enkelt er det. Å være godt forberedt er riktignok ingen garanti for å prestere godt når du endelig får muligheten, men det øker sjansen for at du lykkes. Leser du til eksamen, har du større sjanse for å få en god karrakter.  

Ruben spilte seg varmere og varmere på TILs midtbane. I årene som fulgte var han helt sentral i TILs beste resultmessige periode noensinne. Fra 2008 til 2013, tok klubben to bronsjemedaljer, ett sølv og en cupfinale. 

Han var dirigenten på midten. Ruben dikterte tempoet i kampene med sitt blikk, ballbehandling og evne til å spille medspillerne inn i gode situasjoner. Han roet ned spillet når det trengtes og drev opp tempoet når det var behov for det. Hans måte å spille på gjorde han til en elegant spiller som gjorde inntrykk helt opp til Drillos kontor på Ullevål.

Ruben ble etterhvert et soleklart valg for Drillo i Norges landslagstropp. Hans debut mot Montenegro på Ullevål i 2010 var imponerende. Han gjorde det så godt at det ble starten på imponerende 39 kamper for Norges A-landslag. 

De neste årene ble Ruben oftere og oftere linket til klubber i utlandet. Det var et tidsspørsmål før det kom noen og kjøpte han. Etter konkrete bud fra klubber, ble han i 2013 klar for den tyske giganten Kaiserslautern. Etter 216 kamper for TIL, var gutten fra Olsgårdlia klar Tyskland og en klubb med 50 000 tilskuere.  

Utlandet

Oppholdet i Kaiserslautern varte i tre år. Han lærte seg språket raskt og han var godt forberedt på det som ventet han. Et velkjent tysk treningsregime.

-Det var en relativt hard hverdag,med to og tre treninger om dagen. Mye trening var et mantra der nede, spesielt i oppkjøring til sesong. Men tunge oppkjøringer er veldig vanlig i utlandet. Det kommer av at de har relativt kort tid frem til sesongstart, mens i Norge har vi muligheten til å fordele belastningen over en lengre periode. 

Etter tre år i tysk fotball, gikk turen til Nederland og Groningen. Der opplevde han en litt annen tilnærming til fotballen enn hva tilfellett var i Tyskland. 

- I Nederland er det ekstremt mye fokus på utvikling. Det fokuseres kanskje litt for mye på den enkelte og litt mindre på det taktiske. Det er ofte viktigere med kule finter enn resultatet i kampen, for å sette det veldig på spissen. I tillegg må du være sterk en mot en, både offensivt og defensivt, for å lykkes i Nederland. I Tyskland var det mer fokus på laget og strukturen var strammere, forklarer Jenssen. 

Tilbake til Norge

Etter en periode i Groningen, og et lite låneopphold i gamleklubben Kaiserslautern, bestemte Ruben seg for å vende tilbake til Norge. Valget falt på Bergen og Brann. Det ble halvannen sesong i Brann og Ruben hadde ei fin tid der.

-Tiden i Brann er noe jeg ser tilbake på med glede. Det er en stor klubb med lidenskapelige supportere og Bergen by er utrolig flott. Både jeg, min kone og våre to barn stortrivdes i Bergen. 

Likevel var det noe annet som trigget enda mer. Da  han forlot Alfheim i 2013, ga han klar beskjed om at han ønsket å spille for TIL ved en senere anledning. I 2020 ble det en realitet. En lang prosess endte med at Ruben ble TIL spiller igjen i januar. 

Det føltes som en slags "call to arms" for egen del. Nå må vi bare trå til alle som kan og som er glad i TIL

— Ruben Yttergård Jenssen

"Call to arms"

Nå er ringen sluttet, og Ruben er tilbake i Tromsø og TIL. Nedrykket og alt det nagtive det har ført med seg, har trigget han til å gå løs på utfordringene i OBOS-ligaen. Lysten til å spille klubben i sitt hjerte tilbake til Elitesreien, er en sterk drivkraft for Yttergård Jenssen.

- Det føltes som en slags "call to arms" for egen del. Nå må vi bare trå til alle som kan og som er glad i TIL. Vi må gjøre alt vi kan for å rykke rett opp igjen, fordi det er viktig for byen og landsdelen, sier en entusiastisk Yttergård Jenssen.

Han mener klubben har tatt noen steg siden han forlot i 2013.

- Det er blitt enda mer profesjonelt. Både med måten man legger opp treningene på banen og det systematiske opplegget med skadeforbyggende trening og styrketreningen. Alt er rett og slett enda mer seriøst. 

TIL har i år en ung tropp og Ruben blir, sammen med en del andre spillere, en viktig spiller med sin rutine og erfaring. Han ønsker å bruke erfaringen til å løfte de yngre spillerne.

-Jeg håper at det jeg kan dele av min kunnskap og erfaring skal være til hjelp for de unge spillerne. Samtidig kommer jeg til å sette krav til det som skal skje på trening. Vi har ikke råd til å kaste vekk noen treninger på grunn av at fokuset og tilstedeværelsen ikke er der den skal være. Vi må gjøre ting rett og den jobben kan ikke vente. 

Ruben har allerede "debutert" for Gutan i helgens iTromsø Cup. Der fikk han vist at blikket, de geniale pasningene, lederegenskapene og evnen til å styre tempoet i kampene, er til å kjenne igjen fra da han reiste fra byen i 2013. Dette er egenskaper vi gleder oss å se videre i året sesong.

For Tromsø IL er det godt å ha Ruben tilbake i klubben. 

Annonse fra Obos-ligaen: