- Vunnet mye mer uten snø

Det er 21 år siden Tromsø IL sendte sjokkbølger gjennom fotballverden etter å ha slått Chelsea 3-2 hjemme på Alfheim.

Allerede i dagene før 2. runde-kampen i cupvinnercupen 23. oktober 1997 bar det bud om noe stort var på gang. 

- Det var helt vilt og cupfinalen året før kunne ikke måle seg. Vi skulle spille mot Chelsea på egen bane og folk var i full panikk over å få billetter. Alle skulle ha billetter og alle ringte for å få seg billetter. Alle som krype og gå ville jo på Alfheim den kvelden, sier Ole Martin Årst.  

- Det var en utrolig ramme rundt kampen, for byen hadde bygget opp til kampen på fantastisk vis. Alle snakket om kampen, alle var opptatt av kampen, så det var en unik stemning i byen, sier Steinar Nilsen.

- Jeg hadde som alltid en voldsom spenning i kroppen samt en stor entusiasme på kampdag. Med en motstander som Chelsea, kom det en egen ytre motivator for de kom med stjernespillere og en merittert trener, legger han til.

- Det ultimate

Sistnevnte sørget for at festen fikk en perfekt start.  

Bare seks minutter ut i kampen måtte Chelsea-keeper Ed de Goey se langt etter ballen som føk inn nettmaskene (hovedbilde).

- Dessverre kom snøen. Hvis ikke, hadde vi vunnet mye mer, for vi hadde en enorm energi og trøkk i laget.

— Steinar Nilsen
Steinar Nilsen hadde ladet høyreslegga og slapp ut all sin nordnorske kraft fra 20 meter. 1-0 til Gutan. 

- Det var det ultimate å få score det første målet. Det var utrolig morsomt å starte det hele, sier Nilsen, som bare to og en halv måned scoret ett nydelig mål på frispark for Milan mot Inter i den italienske cupen da Milan vant 5-0.

Snø og sutring

Frode Fermann økte til 2-0 før lagene gikk til pause. Og så kom snø dalende ned. Mye snø.

- Dessverre kom snøen. Hvis ikke, hadde vi vunnet mye mer, for vi hadde en enorm energi og trøkk i laget. Vi visste at vi hadde det nivået inne, sier Nilsen.

- Jeg tror vi ubevisst giret ned ett hakk, fordi de begynte å sutre om været og da tror jo man fort at ting ville gå av seg selv. Og i ettertid ser jeg at akkurat det kunne vi tatt en del lærdom av. De hadde jo verdensstjerner og de hadde jo Vialli, som ville gjort akkurat det samme på is og blankholka, sier Årst.

Lokal måltyv

Selv om TIL burde hatt både tre og fire baller bak nettet til de Goey, så var det nettopp den italienske måltyven Gianluca Vialli som viste seg frem. Noen få minutter før slutt sørget han for at det sto 2-1 til Gutan.

Men TIL hadde også en måltvy på laget. En lokal gutt. Som viste veldig godt hvor målene står på Alfheim. 

- Den dag i dag, så er det et mine aller største øyeblikk, om ikke det største.

— Ole Martin Årst
Ole Martin Årst. Som klinket til med venstrefoten og så sto det 3-1. Men så var det Viall, som tydeligvis koste seg i snøen, og han scoret ett til på overtid slik det ble 3-2. 

Dermed hadde Gutan slått Chelsea (video med høydepunkter). Og 23 år gamle Ole Martin Årst ble matchvinner. 

- Jeg husker jeg tenkte at jeg ville ha en perfekt avslutning på min tid i TIL, for jeg viste at dette var min siste kamp på Alfheim. Og så scoret jeg målet som avgjorde noen minutter før slutt og det var akkurat som jeg hadde visualisert det i min drøm. Det er ikke akkurat ofte slikt fungerer, så den dag i dag, så er det et mine aller største øyeblikk, om ikke det største, sier Årst. 

- Jeg har opplevd mye i min karriere, men det har mye med at det skjedde i Tromsø og ikke på Ullevaal. De hadde jo et stjernelag og jeg var så ung, så dette føltes langt utenfor kroppen, legger han til.

Skrev historie

Det hører med til historien at det måtte spilles en bortekamp også. Men den har vi glemt...

Chelsea gikk uansett videre og ble til slutt mester etter å ha slått Stuttgart i finalen med 1-0 etter scoring av Gianfranco Zola.  På veien dit vant de alle kampene bortsett fra to. Mot TIL og så ble 0-1 tap borte mot italienske Viacenza.

Og det var kun ett lag som scoret mer enn ett mål mot de i en kamp i cupvinnercupen i 1997/98. Det skjedde selvsagt i 2. runde på Alfheim. 

DUELL: Gianfranco Zola mot Steinar Nilsen. Foto NTB Scanpix: Rune Stoltz Bertinussen
DUELL: Gianfranco Zola mot Steinar Nilsen. Foto NTB Scanpix: Rune Stoltz Bertinussen

- Det gjør bare prestasjonen større for vår del. Vi må huske på at det Chelsea-laget ikke bare hadde store navn, men de hadde noen særdeles gode fotballspillere, sier Nilsen.

- Vi var jo med på å skrive historie og man ønsker jo å være med på noe som blir husket i lang, lang tid. En 1-0-seier mot Stabæk blir jo ikke husket lenge. Jeg har sagt hele karrieren, at de gode opplevelsene har gjort at jeg spilte så lenge som jeg gjorde. Og den knaggen Chelsea kommer til å henge med meg til de grader. Da jeg kom til Belgia sesongen etter var det snøkampen alle ville snakke om, sier Årst. 

- Jeg setter det over et cupgull fordi vi vant så mye enn en tittel i Chelsea-kampen, legger han til.

Kamaeratgjeng

Men de begge nevner en ting som gjorde bragden mulig. En veldig viktig ting. Som kanskje var hovedgrunnen til at lille TIL kunne slå et stjernespekket engelsk topplag.

- Vi hadde et fabelaktig lag. Det var spesielt å være en del av en slik utrolig fin kameratgjeng som vi hadde da, for det er ikke lett å få til på et så høyt sportslig nivå. Dessverre så tror jeg ikke at vi vil få oppleve det igjen. Dessuten var alle i administrasjonen og styret en fantastisk gjeng også. Vi alle var jo mer på Alfheim enn vi var hjemme, sier Nilsen.

TØFFE TAK: Celestine Babayaro, Svein Morten Johansen og Vialli med ryggen til. Foto NTB Scanpix: Rune Stoltz Bertinussen
TØFFE TAK: Celestine Babayaro, Svein Morten Johansen og Vialli med ryggen til. Foto NTB Scanpix: Rune Stoltz Bertinussen

- Vi hadde en sabla fin og sammensveiset gjeng. Vi vanket utrolig mye sammen og vant vi i Stavanger, så gikk vi og tok to pils for å snakke om kampen. Vi var nok mye mer lojale mot hverandre da enn tilfelle er nå. Det var ingen som snakket om prosesser eller lagbygging, det kom naturlig for oss. Det ble ikke skapt av en psykolog eller trener. Det var ingen tvang, alt var frivillig og det gjorde oss mye sterkere, sier Årst. 

Kampen med stor K

Han mener også at dette er en kamp som alltid vil leve i TIL-hjertene både fjern og nær, fordi det er ikke hverdagslig for en klubb som TIL å slå et så godt lag i en viktig kamp.

- Det er slike kamper fotball handler om. Det er sikkert bra med gull i Rosenborg, men når et slikt øyeblikk skjer med et lag du holder med, øyeblikk som er sjeldne, så setter man så utrolig mye mer pris på det, sier Årst. 

- Og når det sitter godt i 20 år senere, og at jeg husker alt rundt kampen, så vil jeg nok aldri glemme det, legger han til.

- Det har blitt kampen med stor K for hele byern. Det har blitt en merkekamp for Tromsø og for de som er ute og reiser, uansett hvor man jobber, så blir påminnet kampen. Jeg vet ikke hvor mange ganger det har skjedd meg. Bedre markedsføring for klubben og byen har vi nok aldri sett før eller siden, sier Nilsen.

Kampreferat

Og for dere som vil lese litt mer om kampen, så kan dere lese referatet som ble lagt inn på TILs statistikkside etter kampen:

For en gal, gal verden vi lever i. Kvalikk-klar, nederlagsdømt og med værgudene i mot seg, kostet snøkongene Tromsø IL på med storspill, slo Chelsea, og etterpå: Hva annet enn skuffelse?  - Vi får en sjans i livet til å slå Chelsea en tre-fire null, den hadde vi idag, og vi tok den ikke, uttrykte TILs trener Håkan Sandberg.

Annonse:
Denne kampen inneholdt nemlig alt - og alt man ikke - forbinder med fotball. I hovedrollen "Kong Vinter" og hans overmenn Tromsø Idrettslag. Vi hadde knapt fått viftet snøen av blokka før vi hoppet. Ikke for å sloss mot kulda, men for Steinar Nilsens fantastiske 1-0 scoring. Jonny Hanssen passet til Steinar Nilsen som feide ballen i mål fra 20 meter. Chelsea-keeper Ed De Goey var sjanseløs. Klokka viste 5.40.

Tett mellom lagdelene, aggresiv i ballpresset, og fornuftige løsninger under vanskelige forhold. Dessuten, de søkte rommer bak Chelseas backfirer, en firer som så ut til å ha frosset fast på førti meter. Ole Martin Årst utnyttet dette allerde etter fire minutter, men skjøt rett på keeper. Men det var gøy med de Goey. Han dummet seg grusomt ut da Frode Fermann økte til 2-0. Fermann trakk mot venstre, dro skuddet ned mot hjørnet hvor De Goey var, men ballen viderfordret han bare i nettet.

TIL var halveis til himmels, men der var det bare snø, snø og atter snø. For mens de hvite fillene holdt seg unna i første, åpnet slusene seg i pausen, og gjorde sitt aller beste for å ødelegge. Det ble hvitt, det ble ryddepauser og det ble mer moro. Rune Lange hadde en kjempesjanse til å øke til 3-0, da han rundet De Goey, men traff ikke målet. TIL feide over Chelsea, og produserte sjanse etter sjanse, men så var det i stedet Gianluca Vialli som viste at gamle koster feier best.

SCORET TO: :Chelseas Gianluca Vialli. Foto NTB Scanpix: Rune Stoltz Bertinussen
SCORET TO: :Chelseas Gianluca Vialli. Foto NTB Scanpix: Rune Stoltz Bertinussen

Bare seks minutter igjen på klokka, grynnet han seg gjennom TIL-forsvaret og satte inn 2-1. Og mens Chelsea ville benytte sjansen til å bytte ut franskmannen Lebouef, utnyttet TIL rommet han burde vært, Ulrik Balling traff Årst. Årst traff med tåa, og ballen suste inn bak De Goey.  Men snø-issete Vialli ble mannen som kan koste TIL avansement. På overtid lurte han inn 2-3, og ga TIL grunn til å være skuffet. 

Slik stilte Gutan: Tor Andre Grenersen - Svein Morten Johansen, Steinar Nilsen, Jonny Hansen, Morten Kræmer - Robin Berntsen, Bjørn Johansen (Thomas Hafstad, 64), Roar Christensen, Frode Fermann (Ulrik Balling 69) - Rune Lange, Ole Martin Årst.

Chelsea sitt lag: Ed de Goey - Celestine Babayaro, Frank Leboeuf, Steve Clarke, Frank Sinclair - Danny Granville, Dennis Wise, Roberto Di Matteo, Eddie Newton - Gianluca Vialli, Gianfranco Zola

Annonse fra Obos-ligaen: