Viktig bortepoeng i Sogndal

Gutan setter idag kursen nordover etter en tøff batalje på Fosshaugane Campus i går ettermiddag. Thore Danielsen setter som vanlig ord på opplevelsen av kampen.

Annonse:

Saftbygda Sogndal. Noen kjenner den bedre enn andre. Blant annet Ruben som jo har bodd der en periode i forrige årtusen. Som fotballtrillende barneskoleelev.

Litt har de fått til i bygda. Stadionet har et annerledes sponsornavn enn det man ellers ser rundt omkring. På folkemunne benevnes jo et anlegg i Oslo for Infertility Arena. Men i Sogndal så kaller de anlegget for Fosshaugane Campus. Som han sa, mannen, fint skal det være. Ordet campus er jo latin og betyr "flatt land"/"åker". De vi ofte betegner som romere, altså den tida da en kar ved navn Cæsar reiste rundt omkring, hadde jo gresk som offisielt språk og ikke latin. Men likevel tror vi at også romerne ville hatt litt problemer med å kalle en jordlapp med kunstgress for "campus".

At ordet idag brukes til å beskrive andre ting gjør ikke saken lettere. For hvem er det i så fall som skal på skolebenken? Ihvertfall ikke Gutan. Ikke for det, eller "ikke ueffent" som det heter i enkelte kretser, så er jo livslang læring ikke så helt bortkastet. Kanskje forbundet kunne få igang litt mer campus-virksomhet også for oldboys? Og litt mer gåfotball for oss som er nærmere en rullator enn en innbytterbenk.

Sist TIL spilte seriekamp mot Sogndal på Fosshaugane var 5. november i 2017. Den kampen endte med 2-0-seier til TIL. Målene ble scoret av Thomas Lehne Olsen og Mikael. Kampen var i runde 28 i Eliteserien og TILs seier gjorde at Sogndal ikke klarte bedre enn playoff i Eliteserien. Selv om de tok 4 poeng i de to siste kampene så endte de med playoff. Og nedrykk. På den annen side så var de tre poengene i den bortekampen med på å berge TIL fra nedrykk samme sesong.

Den gang da ga Sogndals trener Eirik Bakke sterkt uttrykk for at de ble bortdømt i kampen mot TIL. Om han satt med litt av den samme følelsen denne gangen vites ikke. Men det vi vet er at han pådro seg gult kort som trener denne gangen. For noe som må være enkelte utradisjonelle uttalelser på sidelinja? Kanskje kan man skjønne frustrasjonen. På det tidspunktet i kampen ledet TIL og det skjedde egentlig svært lite fremfor noen av boksene.

Men vi kan spole tilbake til ca. 30. minutt i første omgang. Et smart og vakkert fremspill fra Lars som Fitim tar vare på. På aller beste vis. Setter den i kassa utagbart for keeper. De jublende TIL-hjertene fikk likevel en liten nedtur allerede fem minutter etterpå da Runar E. måtte ut med skade. Vi får håpe det aller beste for en snarlig retur som spilleklar.

Knapt et kvarter igjen av ordinær tid og igjen fikk vi se det som må kunne kalles kjæling med tverrliggeren. Eric takket og bukket for en solid tabbe bak hos Sogndal og sendte avgårde et skudd som helt sikkert ville gått inn om ikke banemester på Fosshaugane hadde justert ned høyden på kassa. Ihvertfall kunne det se sånn ut. Hardt i tverrligger og ned igjen og litt ut slik at Sogndal fikk klarert.

Tidvis var det litt tøffe tak. Sogndal fikk flere frispark der det er helt umulig å bedømme om det er riktig eller feil uansett hvor stor TV-skjerm man glaner på. Og uansett om man spoler aldri så mye frem og tilbake. Gutan fra nord var ihvertfall ikke helt enig i alle de situasjonene. Og langt mindre fornøyd var altså Sogndals trener som pratet på seg kort.

Det er av sine egne man skal ha det. Eller, i hvert fall, nesten sine egne. For på et frispark levert fra en tidligere TUIL-spiller så krangles ballen inn bak Jakob. 1-1 og knappe ti minutter igjen. Hvem som var mest fornøyd med den stillingen? Jo, det så nesten ut som om Sogndal da ga mer eller mindre opp en periode. For nå var TIL mer frempå. Og hvis dette hadde vært en tradisjonell gymsal så hadde vi kanskje kunne sett Sogndal henge i tauene. For slik så det ut en stakket stund. Skulle Gutan klare å ta med seg alle tre poengene nordover?

Nei. Det ble ikke flere mål. I stedet ble det en episode av det slaget vi på sidelinja misliker. En skade som ser stygg ut. Når Steffen må ut på båre så vrenges sjela litt utpå den skjorta man har tatt på seg. Vi krysser det vi har av fingre og tær om at skaden viser seg enklere enn hva TV-bildene formidler. Og at han snart er tilbake og klar for nok en krig om poeng.

Nå åpnes det for flere tilskuere på kamp. Så spørs det hvor lenge vi får se at landslaget klarer å trekke like mange publikummere som en OBOS-kamp litt for tidlig på en søndag.

EYA TIL.

Annonse fra Obos-ligaen: