Gamst og de tre musketerer

Simo skiftet bleier på åtte måneder gamle Onni Valakari, mens verken Marcus Pedersen eller August Mikkelsen var født 16. april 2000 da Morten Gamst Pedersen debuterte for Tromsø IL.

Annonse:

I går, nesten 19 år senere, utgjorde de fire midtbanen til TIL. En 37 år gammel general, sammen med tre kadetter på 18, 18 og 19 år. 

- De spilte som de hadde voksne hoder, men det hjelper når du har Morten Gamst Pedersen ved siden av deg. For meg handler det ikke om unge eller gamle spillere, men gode spillere, sier trener Simo Valakari. 

- Onni vet vi har inne nivå, men det er utrolig artig å se at Marcus og August også leverer varene på et høyt nivå. De to siste begynner å vise at de kommer til å bli reelle alternativer når sesongen starter. Det er utrolig gledelig for TILs del, sier sportssjef Svein-Morten Johansen.

- Ung og lovende

Men Gamst Pedersen vil ikke høre snakk om at han kunne vært far til de tre. 

- Jeg er føler meg ung og lovende, men er jo litt eldre, men jeg trives veldig godt med det jeg holder på med. Hvis ikke man syns det var morsomt, så ville man holdt på noe annet, sier Gamst Pedersen. 

- Det morsomt at de unge får sjansen og sist sto jo Jakob i mål. Det er slik man får rutine og det gir også flere strenger å spille på. Vi trenger full tropp når sesongen begynner og vi vil trenge alle i løpet av sesongen, og da er det greit at man får spilletid. Og de gjorde det også godt mot internasjonal motstand, legger han til. 

- Det er utrolig artig å spille sammen med Morten. Han er utrolig god og jeg har fulgt han siden jeg var liten, så det er gøy å endelig få spille sammen med han. Det er jo noe jeg kan fortelle til mine barn når den tid kommer, sier Mikkelsen. 

- Jeg ser ikke på alder i det hele tatt, for jeg syns alle som er i stallen er gode spillere. Morten har masse erfaring og han er veldig flink til å hjelpe oss andre, så det er fantastisk å spille ved siden av ham, sier Onni Valakari. 

Sparket ned

Men slik Slovan Bratislava spilte, fremsto ikke de tre unge stortalentene som kadetter. 

Det ble heller at Gamst hadde rollen som d'Artagnan og med seg hadde han med seg de tre musketerer Athos, Portos og Aramis. 

SPARKET NED: August Mikkelsen blir sparket ned tidlig i kampen.
SPARKET NED: August Mikkelsen blir sparket ned tidlig i kampen.

Spillerne på den slovakiske serielederen likte svært dårlig å bli rundlurt av TILs lekne midtbanespillere. Flere gule kort ble utdelt og Mikkelsen ble sparket ned to ganger før kampen var ti minutter gammel. Selv fikk han gult kort senere i omgangen, for selv om han var banens minstemann, var det ikke tegn til frykt. 

- Jeg liker å utfordre og det er en av mine største styrker. Det er viktig å gi tilbake med samme mynt, sier Mikkelsen. 

Vi skriver noen ord om kampen til de tre musketerene før vi lar spillerne selv, Johansen og trener Valakari si noen om ord spillerne og innsatsen i går. 

August Mikkelsen:

Det var ikke mulig å se at det var hans første kamp fra start i TIL. Han var en konstant uromoment, var nest sist på 2-0-scoringen og tredje sist på 3-0-scoringen. Sto også opp mot større og sterkere spillere. En imponerende debut.

FDS_9046
SLÅR INN: August Mikkelsen slår inn i feltet.

- Han har vokst opp med å være den minste og dermed har han lært seg å takle større spillere. Han er ikke redd, så han er en tøff spiller som har tatt steg og han var veldig god offensivt, sier Johansen.

- Han har vært sterk og god i oppkjøringen og derfor fikk han sjansen. Det var godt å se han der ute og han gjorde mye bra der ute, sier Valakari. 

- Det var utrolig artig å få debuten fra start i TIL. Det er kjempedeilig å kunne bidra på to scoringer, sier Mikkelsen. 

Onni Valakari:

Det var umulig å se at Valakari har vært gjennom en tøff oppkjøringen. Løp svært mye, scoret ett mål og kunne fort scoret ett til. Gjorde en strålende kamp sentralt på midtbanen. 

FDS_9129
DRIBLER: Onni Valakari dribler seg forbi en motspiller.


- Onni har vi sett kan spille veldig godt før og jeg syns han var vår bestemann mot Slovan Bratislava. Han gjorde nesten ingen feil i denne kampen. Kanskje burde han ha scoret ett mål til, men en virkelig bra kamp fra hans side, sier Johansen. 

- Han hadde også en god kamp og var solid i alt han gjorde. Han og alle de andre spillerne bidro på en veldig god måte, sier Simo Valakari. 

- Det var utrolig fint å få en scoring og så burde jeg kanskje fått en til. Jeg er fornøyd med min innsats, men det er bare å jobbe hardere og bli enda bedre, sier Onni Valakari. 

Marcus Pedersen:

Fulgte opp en god kamp mot Rubin Kazan med nok en solid kamp på en ny plass for Pedersen. Blir bare bedre og bedre defensivt og leverte også varene fremover på banen. Sto for målgivende pasning på det første målet.

FDS_9415
UTFORDRER: Marcus Pedersen utfordrer innover i banen.

- Han har tatt store steg og begynner å se ut som en eliteseriespiller. Reaksjonene på banen blir bedre og bedre, han plasserer seg bra og har blitt bedre defensivt, sier Johansen. 

- Han viste i den første kampen at han har mye å by på og han fortsatte i samme spor i denne kampen. En ny god kamp av Marcus, sier Valakari. 

- Det er kjempeartig å få så mye tillit. Det viser at han har tro på oss og det gir masse positiv energi. Det var også godt å få en målgivende, for det betyr en del av få kunne bidra med målpoeng, sier Marcus Pedersen. 

Ungt angrep

Det kan være verdt å nevne at angrepstrioen i kampen var 22 (Mikael Norø Ingebrigtsen), 23 (Kent-Are Antonsen) og 25 (Daniel Berntsen) år gamle. Og den første som ble byttet inn på topp var 21 år gamle Brayan Rojas. 

Det er ingen tvil om at TIL har mange spennende unge spillere på gang. 

Vi avslutter saken med en bildeserie fra 3-2-seieren over Slovan Bratislava. 

Annonse fra Eliteserien: