- Spiller ingen rolle hvem du er glad i

Fotballen sender ut et klart budskap: Du er like velkommen i fotballen uavhengig av hvem du forelsker deg i.

Denne helgen spiller samtlige kapteiner i Eliteserien og Toppserien med kapteinsbind i regnbuefarger og cornerflaggene er også i regnbuefarger.

- Dette er et kraftfullt budskap fra toppspillere og toppklubbene, som har stor påvirkningskraft nedover i rekkene og ikke minst inn mot barn og unge. Samtidig vil en slik markering bidra til en større bevisstgjøring internt blant toppspillere og i toppklubbene. Det skal ikke være greit med homovitser eller andre ytringer som gjør at homofile blir usikker på om de faktisk blir godtatt for hvem de er i fotballen. Det er nok flere, både i fotballen og i samfunnet for øvrig, som ikke mener noe vondt med eksempelvis homovitser og som ikke tenker over at noen faktisk blir lei seg. Derfor er det viktig med en bevisstgjøring rundt denne problematikken, sier rådgiver for inkludering og internasjonalt utviklingsarbeid i Norges Fotballforbund, Ragnhild Mizda.

- For alle

TILs kaptein, Simen Wangberg hilser tiltaket velkommen. 

- Det er en god sak. Vi kommet til 2017 og fotball bør være for alle. Det hjelper det kanskje på at vi har et ekstra fokus på at fotballen er for alle. Det har kanskje vært lit stigma rundt det, så jeg håper at vi kan være med å hjelpe til slik at det forsvinner, sier Wangberg.

- Det er litt rart, for fotballmiljøet er kanskje det mest tolerante og støttende miljøet jeg har vært i

— Simen Wangberg
Foreløpig har ingen mannlige spillere stått frem som homofil i Norge.

- Det har ikke vært noen som har stått frem i Eliteserien, så kanskje når forbundet og klubbene setter litt ekstra fokus på det, så kan hende at miljøet i seg selv gjør at det blitt lettere for folk som har den seksuelle legningen å komme frem. Tradisjonelt har fotballmiljøet vært litt hardt og vanskelig å stå frem i, så vi håper at det nå blir lettere. Det er litt rart, for fotballmiljøet er kanskje det mest tolerante og støttende miljøet jeg har vært i, sier TILs kaptein. 

- Det er riktig at ingen mannlige toppfotballspillere i Norge har stått frem som homofil, og det kan være mange årsaker til det. Noen ønsker å få oppmerksomhet rundt prestasjoner og ikke legning, mens andre igjen kanskje er usikre på om de blir godtatt i garderoben. Det første må alle respektere, det siste er ugreit. Jobben vi må gjøre, er at de som faktisk ønsker å stå frem skal føle seg trygge på at de er like velkommen i garderoben om de er heterofil eller homofil. Helgens markering er et første skritt på den veien, sier Mizda.

- Frykter reaksjoner

Annonse:
Forbundet innrømmer at det ikke har gjort tilstrekkelig for denne gruppen.

- Det er estimert at rundt 5 prosent er befolkningen er homofil. Det er en stor minoritetsgruppe. Når flere homofile er usikre på om de blir godtatt som den de er i fotballen og i idretten generelt, så er det noe vi må ta mer på alvor med praktisk handling, sier Mizda.

- NFF er stolt over fotballens kontinuerlige verdiarbeid gjennom Fair play-programmet, men vi må erkjenne at vi ikke har gjort en god nok inn mot homofile for at de skal føle seg velkommen som den de er. Fotball er for alle, uansett hvem du er glad i. Vi kan og vil utgjøre en forskjell, og jeg er stolt over at toppklubbene over hele landet markerer en tydelig holdning denne helgen og uken som kommer, sier president i NFF, Terje Svendsen.

- Ingen har stått frem

 Det blir nå jobbet med problematikken via satsingen på Kvalitetsklubb.

- Kombinert med dette jobber NFF med å ferdigstille en kompetansmodul i NFF Kvalitetsklubb som gir klubbene konkrete virkemidler til å jobbe med holdningsskapende arbeid for å sikre at homofile føler seg like velkommen som heterofile. Vi tror at en kombinasjon av en markering i toppfotballen og et langsiktig arbeid gjennom NFF Kvalitetsklubb vil gi en kraft i arbeidet med å få homofile til å føle seg velkommen i norsk fotball.

20170622_111627
MARKERER: Jakob Glesnes, Terje Svendsen og Ingvild Isaksen. Foto: NFF

 

Annonse fra Eliteserien: