Slutt på 16 års tørke?

TIL har kun slått Sogndal én gang på bortebane i serien. Morten Gamst Pedersen (36) var på banen og er klar til å bidra til seier nummer to 16 år senere.

Fosshagane Campus har vært alt annet enn en favorittbane for Gutan. På 14 forsøk har det kun blitt én seier. 

Den kom 10. juni 2001 og TIL vant 3-0 etter to scoringer av Jørgen Tengesdal i hans debutkamp og ett av Jonny Hansen. 

På banen den gang var to som fortsatt er i Tromsø IL. Sportssjef Svein-Morten Johansen og Morten Gamst Pedersen.

- Jeg mener å huske at Jonny scoret på brassespark. Og i den perioden var vi ikke direkte god akkurat. Det var vel den første seieren på lang tid, men den kampen var bra fra vår side. Vi satser på en reprise søndag, sier Johansen.

- Vi rykket jo ned det året, så den kampen var et av høydepunktene. Vi startet jo bra og ledet vel etter to serierunder, så gikk det bare nedover, sier Gamst Pedersen.

- Nå får vi reist ned og trent på banen før kampen og så håper jeg at de forberedelsen vi har gjort den siste uka vil gjøre oss så godt at vi vinner søndag, legger han til. 

- Klassisk hjemmelag

TIL har spilt uavgjort seks ganger i Sogndal, og to av dem har kommet på de to siste borteturene. I fjor ble det 0-0 og for fire år siden ble det 2-2.

- Det har jo vært en del uavgjorte kamper mot dem, for det har vært mange tette kamper. Det er en tøff plass å dra til, for Sogndal har alltid vært gode på hjemmebane og berget seg gjennom det. I år har de vel vært svake borte, sier Gamst Pedersen. 

Annonse:
Det stemmer veldig godt. Sogndal er seriens dårligste bortelag med ni poeng, det samme som Viking og Kristiansund. 

- De er et klassisk hjemmelag, som har veldig mye støtte i nærmiljøet, noe som gir mye trygghet i det å spille på hjemmebane. Det gjør at de føler de kan kose seg med å spille fotball der, og det er nok en viktig faktor, sier midtbanespilleren.

- De er et fysisk sterkt lag, en trener som tør litt og han har tro på spillerne. De er en liten klubb og jeg syns det er morsomt at de er med, så jeg håper de klarer seg selv om vi skulle ta de tre poengene. Jeg syns det ville være artig for norsk fotball om de holder seg, legger han til. 

Bortestatistikken 

Johansen mener Sogndal har klart å bygge en egen hjemmebanekultur.

- I Sogndal må man ha en tøff mental innstilling, for de har alltid en tøff inngang på sine hjemmekamper, så vi må matche dem litt på den holdningen der og det vil være nøkkelen for å ta poeng eller vinne der. De er kjent for å gi alt på hjemmebane og det er blitt en kultur i det. Det handler om innsats og mentalitet, sier Johansen. 

- Historisk sett så har vel TIL aldri vært et godt bortelag, så statistikken er nok ikke så veldig annerledes i for eksempel Skien, legger han til.

Da måtte vi like godt ta et dypdykk i bortebanestatistikken mot motstandere som er i årets eliteserie.

TIL har, i tillegg til Sogndal, kun én seier mot Odd (16 kamper), Sarpsborg (5) og Sandefjord (8). De har aldri tatt poeng i Kristiansund, men det er snakk om kun to kamper. 

Så hvem er drømmemotstanderne på fremmed gress? Mot Aalesund står det 5-3-5, men det er en gressmatte (!) som er favorittbanen med tanke på antall bortepoeng. Banen det er snakk om, er den TIL vant sin forrige bortekamp på, Nadderud Stadion. Der har TIL elleve seire, to uavgjort og seks tap. 

- Utrolig viktig

I 2001 endte det med nedrykk for TIL, for Sogndal-seieren var kun én av fire kamper som endte med tre poeng den sesongen.

Også i år kjemper TIL i bunnen, men nå kan en seier mot Sogndal langt på vei sikre fornyet kontrakt selv om det ikke endelig blir avgjort for i nest siste eller siste serierunde.

- Begge lagene står omtrent likt og det er press på begge lagene. Jeg tror det er viktig at man er til stede i kampen og dess lenger det er jevnt, dess lenger kan det gå i vår favør. Vi må holde kampen i stabilt leie, for det vil åpne seg flere og flere muligheter utover i kampen, sier Johansen.

- Den er utrolig viktig, for seier gir oss seks poengs forsprang og bedre målforskjell enn dem.

— Morten Gamst Pedersen
- Det sier seg selv at tre poeng ville vært utrolig bra for oss, legger han til.

- Kampen er utrolig viktig, for seier gir oss seks poengs forsprang og bedre målforskjell enn dem. Det hadde vært artig å vinne tre kamper på rad, for det er vel en stund siden sist vi gjorde det, sier Gamst Pedersen.

Det er fem år siden. Høsten 2012 ble det tre seire på rad i en sesong TIL ble nummer fire. TIL vant faktisk syv av åtte kamper i løpet vel to måneder. Tapet kom på bortebane. Mot hvem spør du kanskje. Sogndal...

I de neste fem kampene, som var de siste fem, så ble det bare fire poeng. Dermed røk medaljesjansen.

- Vi må være på, være fokuserte og gjør de tingene som vi har gjort bra i det siste. Kampen varer i 90 minutter og det er ikke i de første ti vi skal vinne kampen. Alle forventet at vi skulle ta Viking greit og gjøre det tidlig. Men vi sto på, gjorde de tingene vi hadde avtalt og så løsnet det. Da ble det artig å spille. Det var akkurat det samme mot Stabæk. Vi har spilt mange gode kamper i høst og jeg håper vi får en ny god opplevelse, sier 36-åringen. 

Seier

I vår ble det 3-0-seier over Sogndal på Alfheim og Gjermund Åsen, Simen Wangberg og Hans Norbye scoret for Gutan.

- Jeg husker at vi ble trykket ganske hardt de første ti minuttene i den kampen og de hadde også en veldig stor sjanse, men vi kom oss unna, fikk mål, så klarte vi oss bra mot dem, sier Gamst Pedersen.

Søndag kan han endelig få oppleve å vinne på Fosshaugane Campus. 16 år etter forrige gang. Da vil han i så fall være med på å skrive historie.

TIL har nemlig aldri tatt seks poeng i en sesong mot Sogndal. I 2001 tapte TIL 2-3 på Alfheim. Da scoret Morten Gamst Pedersen det første målet, men Sogndal slo tilbake.

Søndag bryr han seg nok svært lite om å egen nettsus, så lenge han kan juble for seier til slutt. 

Tre poeng er det eneste som betyr noe. 

- Det hadde vært utrolig artig å slå dem igjen etter så mange år, sier Gamst Pedersen.

Annonse fra Eliteserien: