Reisebrev fra Skien

Selv om det ble tap borte mot Odd sist torsdag, leverer Thore Danielsen en herlig artikkel med blant annet et intervju med lagets oppmann, som er nordlendingen Svein Inge Nikolaisen. Han har noen nydelige fortellinger på lager.

Annonse:

Odd og Skien er jo en klubb og en by mange nordfra har stiftet bekjentskap med. Ihvertfall var det mange nordfra som flyttet til Grenlandsområdet for ca 60 år siden da det ble etablert mange nye arbeidsplasser der sør. Som kampforberedelse tok jeg derfor en prat med en nordlending som i mange år har vært oppmann og materialforvalter i klubben Odd, Svein Inge Nikolaisen. En kar som Torgeir Børven en gang kalte for en legende. For å få slik status må man vel være noen år i klubben?

- På A-laget har jeg vært 22 år, og før det så hadde jeg juniorlaget i fra 93. Så nå har jeg vært 28 år i Odd når jeg nå jobber litt i butikken.

Altså en mannsalder. Du hadde vel materialansvaret ei tid samtidig som du var oppmann?

- Ja. Stemmer det. Da var vi to stykker, to nordlendinger. Han andre var fra Lofoten.

Har dere sluttet med tanga i utstyrskofferten?

- Ja, ha ha, det er det slutt med. Den var én episode og det var Erik Pedersen i cupfinalen i år 2000. Erik hadde jo tidligere spilt i TIL. Den cupfinalen vant vi jo.

I dagens kamp stiller dere jo med ihvertfall én tidligere TIL-spiller. Da tenker jeg på Mush. Han ble jo forøvrig skadet i en kollisjon med Rossbach på Falkum mens han spilte for TIL. Det var på høsten 2018 og han ble ute en periode. Men det går vel bra mellom de to nå siden de er i hver sin ende av banen?

- Det virker som om de har et godt forhold. Mush er jo en kjempegutt, både på og utenfor banen. Det kjenner man vel til i TIL at det er en hyggelig og veldig fin fyr.

Som kamp i kampen i dag så er det jo også en annen greie: Kitolano mot Kitolano?

- Ja, to hos oss og en i TIL. John spiller back og Joshua spiller på midtbanen. Jeg tror de her to i Skien måtte vært veldig skadet om de ikke skulle spille denne kampen. De har gledet seg veldig til denne kampen. Det er en stor artikkel om de i TA i dag.

Selv er jo du fra Ballangen, stedet der Nord-Norges første landslagsspiller kom fra. En fantastisk historie forresten.

- Stemmer, Wille Eliassen kommer fra Bjørkåsen der jeg kommer fra og pappa, faren min, var trener for blant annet Wille da han var ung. Wille veddet med kamerater om at han ville komme på landslaget hvis han dro til Oslo. De veddet imot så da dro han til Frigg i Oslo. Og han kom med på landslaget. Fornøyd med at han hadde vunnet veddemålet reiste han vel nordover igjen.

- Jeg må jo fortelle om den første gangen vi i Odd var i Tromsø for å spille i Eliteserien, eller Tippeligaen som det het da. Det var i 1999. Så var det noe med gresset på Alfheim slik at kampen kunne ikke spilles der og kampen ble flyttet til Tromsdalen. Det var jo Tom Nordlie som var trener den gangen. Og det var forsinkelser på Gardermoen så vi kom ikke opp til Tromsø før klokken ett på natta. Og som de gjestfrie og serviceinnstilte nordlendinger, eller Tromsøfolk, er så hadde de laget varm mat til oss. Så vi satt altså klokka halv to på natta og nøt et varmt, godt måltid.

- Men så kampen da, da måtte vi som sagt til Tromsdalen. Og før vi fikk sukk for oss så lå vi under 2-0. Vi ble rundspilt og gutta var så tunge, he he, de hadde jo all den gode maten innabords. Da vi reiste fra Østlandet så var det jo bra vær, og jeg mener dette var en Kristi Himmelfartsdag, uansett så var det et nydelig vær i Nord-Norge, det var helt fantastisk. Så skulle jeg løpe langs sidelinja til Erik Holtan og gi han vannflaska som han hadde glemt etter pausen. Så stod det en fyr der og hang på gjerdet og så kikket han på meg, gliste litt og så sa han "dokker va heldig med været!"

- Så kom det ett mål til og vi lå under 3-0 like etter pause. Og rett bak innbytterboksen så stod det en ordentlig nordlending, litt småskjeggete, Petterøe i brystlomma og sånn. Publikum banket jo og slo i bølgeblikket i de innbytterboksene. Så ropte denne nordlendingen: "Du Nordlie, " og Nordlie snudde seg "ska æ hjælp dæ å tell?" Det var ihvertfall en spesiell episode som jeg husker veldig godt. Til slutt tapte vi 5-0.

For de historieinteresserte kan vi jo legge til at de 5 målene ble satt av henholdsvis: Gaute Ugelstad Helstrup (dagens trener) og Rune Lange i første omgang, og Roar Christensen samt 2 mål av Andreas Ottoson i andre omgang.

- Jeg tror ikke vi vant noen kamper der oppe før i 2005. Vi lå ihvertfall på nedrykksplass og første kampen etter ferien så hadde vi fått Tommy Svindal Larsen og Patrick Suffo og vi skulle spille borte mot TIL. Den kampen snudde alt for oss. Vi vant og kom oss bort fra nedrykksplass. Olivier Occéan scorte på et langt utspill fra Jarstein. Jeg tror Jarstein nesten debuterte i Tippeligaen i den kampen for Holtan var skadet. Jarstein stod som en gud og slo et langt utspark som spratt over midtstopper hos TIL og Occéans mål holdt til seier for oss.

- Tromsø har jeg et veldig godt forhold til. Og når jeg nå ikke lenger reiser rundt med laget så må jeg si at jeg kanskje savner Boa spesielt. Han har jeg et godt forhold til. Og så hadde jo TIL alltid j..... gode karbonadesmørbrød i TIL-huset når vi var på møtene der. Men når jeg kom til Tromsø så måtte jeg alltid ha en lang prat med Boa. En gang ble jeg bedt med ut til Sommarøya. Men ellers så kjenner jeg jo ikke så mange på Alfheim.

- Jeg gleder meg skikkelig til kamp i dag. Det blir så bra med publikum "på lekterne". De slipper jo nå inn 2000 her i Skien. Og når det gjelder dere og TIL så har vi jo et veldig godt forhold. Det er ingen som blir klippet huet av, vi er jo venner både før og etter kampen.

Og jeg måtte jo da bekrefte at man som TIL-supporter alltid har blitt tatt godt imot på supporterhuset rett over veien, Fort Falkum. Alltid hyggelige folk å prate med og det spilles til og med TIL-sanger iblant.

- Ja, det er jo sånn det skal være.

- Forresten, jeg kom på en sak: det var jo mot TIL Jone Samuelsen satte verdensrekord ved å heade ballen i mål! 58,126 meter

Vel, det var vel det. Jeg hadde fortrengt akkurat den der.

- Ha, ha.

Jeg var forøvrig en tur i Skien for å se Bummen spille i en europakamp mot Odd.

- Ja, da spilte Bummen for Helsingborg. Og den kampen endte uavgjort. Vi røyk ut mot Helsingborg i den kampen for bortekampen hadde endt 1-1 og hjemme ble det 2-2. Så da gikk de videre på bortemålsregelen. Det var i 2001, for vi ble cupmester i 2000. Vi tapte jo 1-0 for Vålerenga i 2002 i det som forøvrig må ha vært den dårligste cupfinalen som noensinne er spilt. Målet kom jo etter 11 minutter og resten av kampen var et stort gjesp. Og så tapte vi jo 2-0 mot Molde i 2014.

- Du vet hvorfor det står på Falkum: de ekte sorte og hvite? Rosenborg ville jo egentlig kalle seg ODD fordi de så opp til det man hadde fått til i Skien.

- Da jeg var guttunge så spilte jo Arne Hansen på Glimt så alle gutter i Ballangen gikk jo med gule strømper og greier, men det har jeg sluttet med for lenge siden, ha ha, det kan jeg love deg. Odd er jo eneste laget som har slått Glimt i år. Vi vant 1-0 her. Så hvis TIL ikke taper i dag så kan man jo si at TIL er det beste nordnorske laget i år. Så ønsker jeg dere god kamp.

Vel, så vel skulle det ikke gå. På Falkum, nå Skagerak Arena, lå egentlig alt til rette for en fin fotballkveld. Med lånte shorts entret Gutan banen og man så vel for seg at de skulle starte like friskt som mot Stabæk. Slik gikk det ikke helt, men håpet lå ihvertfall der til det sjette minuttet da to brukbare sjanser ender med en corner for TIL. Men så hadde Odd gjort hjemmeleksa og det bølger frem og tilbake. Drøyt halvtimen er gått når Mush setter 1-0 så nå blir det på nytt en kamp der det jages etter utligning. Og egentlig er Gutans beste sjanse i førsteomgangen ikke der før like før det blåses til pause.

Odd hadde lov til å slippe inn 2.000 til denne kampen. Kun 1.749 stilte opp. Av disse var 15 TIL-supportere på bortefeltet. Flere ganger under førsteomgangen hadde de felles "sangøvelser" med hjemmefansen. Dette var nok et avtalt spill og fungerte ganske så bra. Også i andreomgangen.

Vår Kitolano ble byttet inn etter pause, så først da var alle tre brødrene Kitolano på banen. Og etter drøyt åtte minutter i andreomgangen blir vi presentert for kveldens vakreste scoring. Og den kommer fra en Kitolano. Dessverre en av de to på Odd. Gutan presser på og kvarteret er gått når litt kaos foran Odd-buret gjerne kunne endt med scoring. Den gang ei. Tre-fire minutter etterpå har Moses en heading like utenfor. Det vil seg ikke. Og drøyt en halvtime ut i andreomgangen gjør Mush sin andre for dagen, 3-0 til Odd. Det ble sluttresultatet.

Men vi var absolutt heldige med været.

Annonse fra Eliteserien: