- Flere hestehoder foran andre steder

Tromsø er en foregangsby når de tre toppklubbene TIL, Tromsø Storm og BK Tromsø skal bidra til inkludering og mangfold ved å delta i Tromsø Arctic Pride.

De tre klubbene har alle hjemmekamp i helgen og på hvert av arrangementene skal det markeres mot homohets. Dette skjer i forbindelse med Tromsø Arctic Pride som starter til helgen.

I forbindelse med kamparrangement skal de vises filmer samt at publikum får utdelt et regnbuekort som skal brukes under en markering rett før kampstart. 

- Det er en utrolig stor ære å få være med på deres lag, for å bruke den terminologien. Jeg er søkkimponert over idretten i Tromsø, som er flere hestehoder foran idretten ellers i landet med sitt positive holdningsarbeid. Det er veldig hyggelig, for det er ekstremt positivt at idretten selv tar tak i det, sier leder for Tromsø Arctic Pride, Stein Fredriksen.

- Jeg vet det har vært den grumsete holdninger til det å være skeiv, så dette er bare helt fantastisk. Mottoet vårt er å feire mangfoldet, og det at dere bidrar til dette, er rett og slett utrolig flott, sier legger han til.

Inkluderende garderobe

I TIL var man aldri i tvil om at man skulle si ja.Og spillerne er klar over at de må være bevist på at de er rollemodeller. 

- Jeg vil bare rose idrettskretsen for å ta initiativ til dette på tvers av ballidrettene. Det er et så relevant og godt prosjekt, som vi i TIL stiller oss 100 prosent bak, sier daglig leder i TIL, Kristian Høydal.

- Fotballen har lenge hatt en utfordring med homofobi. Det har vært et tabu tema ganske lenge og det er ikke mange som jeg kjenner til som har stått frem som homofile. Vi spillere er rollemodeller for mange og det å gå ut og vise at homohets ikke hører hjemme i fotballen, synes jeg er helt på sin plass, sier kaptein Simen Wangberg. 

- At fotballgarderoben er så macho og veldig hard, og det kan den være, men den er raus i forhold til mangfold. Jeg mener garderoben er veldig inkluderende med mange folk fra ulike nasjonaliteter og plasser. Det kan være en unik plass for integrering og samhold, og jeg ser ingen grunn til at det mangfoldet ikke også skal inkludere homoseksualitet, sier legger han til. 

Synliggjøre sin støtte

I idrettskretsen setter de stor pris på engasjement fra de tre eliteserieklubbene. 

- Det er viktig at på en idrettsarena så skal spillere, trenere, ledere og publikum bli tatt godt imot, uansett legning og hvem de er glad i. Det har ikke bestandig vært situasjonen og er det ikke i dag heller. Derfor har vi invitert hele idretten med for å synliggjøre utfordringen og ta tak i det. Derfor er starten at vi har invitert de tre ballklubbene som er på øverste nivå i hver sin idrett, til å synliggjøre sin støtte. Det håper vi skal gi en utrolig signaleffekt til hele idretten og være en god «spin off» til det som skal skje videre, sier Øyvind Hansen.

Annonse:
Fredag vises teaterforestillingen  «Ingen er homo i 2.-divisjon» av Andreas Koschinski Kvisgaard og Carl Morten Amundsen på Alfheim to ganger. Den første forestilling kl. 15:00 er nesten fulltallig, mens det er 100 plasser ledig kl 19:00. Det er gratis inngang. 

- Vi håper mange kommer. Hele NTG skal på den første forestillingen, og holdningsarbeidet er særlig rettet mot ungdommer i idretten, som er en viktig gruppe. Vi håper flest mulig kommer. Det er en fantastisk forestilling som gjør en bevist på egne holdninger og tanker rundt homohets. Jeg oppfordrer alle til å komme, sier Veronika Løveng-Hansen i Troms Fotballkrets.

Neste lørdag er det parade i byen. I fjor stilte over 4.000 mennesker og i år blir idretten invitert til å delta. 

Annonse fra Eliteserien: