En humørspreder takker av

Et varmt smil. En god vits. En som viser omsorg. Det er Hans Norbye. I dag takker 31-åringen av på Alfheim og det er ingen tvil om at gutten fra Karasjok kommer til å bli savnet av mange i TIL-familien.

Hans Norbye sin kontrakt med Gutan går ut ved nyttår og den kommer ikke til å bli fornyet. Dermed har finnmarkingen spilt sin siste kamp i TIL.

- Det er vemodig, rart og trist, sier Norbye.

- Jeg er utrolig stolt over det jeg har fått til her. Jeg husker hvor stort TIL var for meg da jeg var liten selv om jeg bodde på vidda. TIL har nok betydd mer for meg enn det jeg tror og forstår. Jeg har jo vært her i veldig mange år og opplevd veldig mye. Jeg blir også å ta med meg ungene og komme på kamp i fremtiden, legger han til. 

Akkurat nå vet han ikke hva som skjer i fremtiden. 

- Jeg vet ikke og jeg holder mulighetene åpne. Jeg vil spille fotball og så har familien hatt lyst på bo et annet sted, og nå kan tiden være der. Nye dører kan åpne seg for meg. 

Kongen av sa-sa-sa

Det har også vært helt naturlig at Hans er den som har kjørt seiersropet i garderoben. Og han la like godt inn en ny vri etter at Gutan fikk finsk trener.  


Han er kjent for sitt gode humør og det smitter ofte over på de han har rundt seg.

- Det er vanskelig å bedømme seg selv, men det jeg har hørt fra andre, er at jeg er en fin type. Det er viktig å spøke og ha det artig i hverdagen, sier Norbye. 

- Nå har jeg ikke kommet så langt at jeg har begynt å savne miljøet i garderoben. Men jeg tror det er undervurdert i alle sammenhenger hva det betyr å være en del av et lag. Det tror jeg at jeg blir å savne, legger han til.

Stolt same

Den samiske bakgrunnen har han selv vært veldig bevisst på og TIL har også brukt den i forskjellige sammenhenger (se video lenger nede).

- Det har vært en del av meg og man blir ekstra stolt over å være same og kunne prestere i TIL. Det har vært  utrolig artig å være i samiske områder og så sier de følgende i det de ser meg: "Du er jo han TIL-spilleren og jeg har sett deg på TV, hvor du ser så stor ut. Men du er jo akkurat som oss". 

Norbye tar gjerne en joik om han blir spurt, og han har opplevd at motstandernes supportere har joiket.  

- Jeg har aldri oppfattet det som hets, men heller som en hyllest. 

- Det jeg stort sett har hørt er "Sámiid ædnan" og da har jeg i grunnen bare blitt glad. Jeg har aldri sett på det som hets selv om det er kanskje det som har vært tanken bak. De gangene Klanen begynte å joike da jeg tok innkast, så syns jeg det bare var stas, legger han til. 

Sterk bidragsyter

Allerede i 2006 fikk han sine første minutter i TIL-drakten i en cupkamp mot Hammerfest og året etter debuterte han i Eliteserien hjemme mot Odd. Deretter gikk turen over brua og han spilte flere år i Tromsdalen.

- Jeg skulle spille der noen år og jobbe i barnehage, og dersom jeg ikke kunne leve av det, så skulle jeg begynne å studere. Den gangen jeg gikk dit, tenkte jeg at jeg måtte vise meg frem på en veldig god måte i TUIL, og så ville muligheten komme igjen på et høyere nivå. 

I 2010 gikk turen tilbake over brua.

Annonse:
Året etter etablerte han seg på laget og han er nå nummer 23 på adelskalenderen med 215 kamper. Det er kun to andre finnmarkinger som har flere kamper, Sigurd Rushfeldt og Magnus Andersen. Det ble åtte nettkjenninger på høyrebacken i løpet av hans TIL-karriere.  

- Det at jeg spilt så mange kamper er nok noe som vil bety mer når jeg får dette mer på avstand. Det er veldig greit å være nummer tre av finnmarkingene, for foran meg har jeg målkongen og europakongen (Andersen har scoret flest mål i Europa). Det er veldig kult at jeg så høyt oppe på en slik liste, sier Norbye. 

- Det er en tid for alt her i livet og nå er det tid for Hans til å ta et nytt skritt, denne gang ut av rollen som TIL-spiller og inn i noe nytt. Klubben har mye å takke Hans for. Han har fremstått som en sterk bidragsyter sportslig og med sin bakgrunn og kreativitet har han bidratt kraftig i det kulturelle mangfoldet i klubben, sier sportssjef Svein-Morten Johansen.

- Det er ingen tvil om at Hans Norbye har vært en helt spesiell TIL-spiller. Det er en typisk spiller man husker både for det han har gjort både på og utenfor banen. Jeg husker spesielt hans gode 2012-sesong der han scoret fire mål i Eliteserien som back. Videre tror jeg det er mange av oss som aldri glemmer alle de kreative og artige videoene han laget gjennom årene, enten det har vært i vår interne sportsrevy eller i andre forbindelser, legger han til.

Videokongen

Et par av videoene kan du se her:Se noen bilder fra karrieren i TIL:

Annonse fra Eliteserien: