Nå kommer jubileumsboken

Tromsø IL feirer 100 år i 2020. Nå kommer jubileumsboken, "Vind ifra nord", ført i pennen av Jonny Hansen.

Annonse:

Jonny Hansen har påtatt seg ansvaret å forfatte jubileumsboken om Tromsø Idrettslag. Hansen er en kjent forfatter i Tromsø og har skrevet mange bøker om både lokal og nordnorsk historie. Han har blant annet skrevet Leken som ble magisk (Nordnorsk fotball gjennom 110 år), Tromsø i krig, fred og fremskritt, Troms- fotballen i hundre (Troms fotballkrets 100 år) og Gull, sølv og begeistring. Tromsøidrettens historie 1843-2014. Til sammen har han gitt ut nærmere 35 bøker. 

Markedssjef i Tromsø Idrettslag, Trond-Steinar Albertsen, sier at klubben aldri var i tvil om hvem de ville ha til å forfatte boken om TIL. 

-Jonny er den person som kan mest om nordnorsk fotballhistorie. Han er et unikum gjennom sin kunnskap og han er i tillegg en strålende formidler. Han er opprinnelig Fløya-gutt og han kjenner klubbens historie veldig godt. TIL er veldig glad for at Jonny takket ja til å skrive boken om vår hundreårige historie, sier Albertsen.

Hansen:-omfattende arbeid

Jonny Hansen ble kontaktet av klubben for et år siden, med en forespørsel om å dokumentere klubbens 100 år mellom to permer. Den kjente forfatteren takket heldigvis ja til oppdraget.

Forfatter: Jonny Hansen
Forfatter: Jonny Hansen

-Når klubben er 100 år, fortjener det ei bok, sier Hansen bestemt.

Han kjenner TIL godt, selv om han opprinnelig er Fløya-gutt. 

-Jeg var så heldig å få være med å skrive boken om TIL, da klubben feiret 75 år (Rød-hvit glede). Jeg tilegnet meg veldig mye kunnskap da. I tillegg har jeg selv opplevd TIL, som konkurrent og senere supporter, fra 60-tallet og frem til idag. 

Selv om han har skrevet boken med glede, innrømmer han at det har vært mye arbeid.

-TIL har en meget innholdsrik og omfattende historie. Det har vært mange tusen personer involvert i klubben. Det som startet med en gjeng ungutter, som ydmykt banket på hos Tromsø Turnforening i 1920 og spurte om å få spille fotball i deres navn, gikk etterhvert over til å bli et idrettslag med flere idretter. Det viktigste er å fortelle historien slik at folk kjenner seg igjen i den og det krever mye arbeid. Å skrive en bok om TIL er ikke gjort over natten, sier Hansen med et smil.

Jonny Hansen er ikke i tvil om hva som er hans sterkeste TIL-minne.

-For meg er cupfinalen i 1986 mitt største øyeblikk som TIL-supporter. Jeg var selv i Oslo og opplevde stemningen. Det var magsk. Den seieren skapte stolthet i Tromsø og den stoltheten lever den dag i dag, sier en entusiastisk Hansen. 

Sturla Fossum, daglig leder Lundblad Media:<br /><br />Som samarbeidspartner til TIL i mange år er vi stolte av og igjen få oppdraget med å trykke TILs jubileumsbok.
Sturla Fossum, daglig leder Lundblad Media:

Som samarbeidspartner til TIL i mange år er vi stolte av og igjen få oppdraget med å trykke TILs jubileumsbok.

Høydal:- Boken er viktig i et vanskelig jubileumsår

Direktør i TIL, Kristian Høydal, innrømmer at jubileumsåret ikke har blitt helt som forventet så langt. Derfor er boken om klubben ekstra viktig. 

-For oss er det vanskelig å planlegge jubileet slik som samfunnet er nå. Det virker nærmest utopisk å samle masse folk på Alfheim eller i Lerøyhallen for å feire bursdagen i inneværende år. Kanskje kan vi ikke gjennomføre noen av arrangementene som vi har planlagt i september. Derfor er boken så ekstremt viktig for oss. Den sikrer at vi får markert 100-åringen på en verdig måte, sier Høydal.

Omfattende bok

Trond-Steinar Albertsen har lest gjennom mesteparten av bokens innhold. Han sier at boken er omfattende.

-Jonny har beskrevet historien veldig godt gjennom boka. Vi har mye å fortelle gjennom våre 100 år og det er ikke bare fotball. For eksmpel hadde TIL et god håndballmiljø fra krigen og frem til 90-tallet. Kvinnelaget vårt i håndball var det første laget fra Tromsø, uansett idrett, som spilte på øverste nivå i Norge, sier Albertsen. 

Stor interesse

Det er allerede stor interesse rundt boken som er på i underkant av 600 sider. Du kan derfor om ønskelig forhåndsbestille boken allerede nå i TIL shop. (se link under).

Boken vil koste 398 kroner, og forventes å være tilgjengelig rundt 20. juni.

Forhåndsbestill jubileumsboken her
 

 

Vind ifra nord - 100 år med Tromsø Idrettslag / Jonny Hansen
Vind ifra nord - 100 år med Tromsø Idrettslag / Jonny Hansen

 

PS! Bilder er tatt før før samfunnet ble stengt ned som følge av Korona-viruset.

Annonse fra Eliteserien: