- Viktigere enn å vinne en fotballkamp

Gudmund Broks Kongshavn gjorde inntrykk på elevene da han fortalte at stammingen hans hadde gjort at en hel skoleklasse lo av han i timen.

Kongshavn var med og holdt et foredrag i regi av MOT for elevene på Tromsø International School. Der fortalte han om den veldig tøffe starten han fikk i en ny skole da han flyttet til Oslo som 16-åring. Stammingen hans gjorde at han fikk problemer med en muntlig fremføring foran hele klassen. 

Alle lo. Ingen reiste seg og sa at det ikke var greit. 

Det er nettopp slike historier MOT ønsker at MOT-ambassadørene og forbildene i Tromsø IL skal formidle for å unngå at det skjer igjen.

- Det er vanskelig å være den første som sier fra, men det er viktig å ha mot til å bry seg og si fra, sa Ingrid Ness Rolland i MOT.

Ta vare på hverandre

Ha mot til å bry seg var temaet på besøket til Ness Rolland, Kongshavn, Simen Wangberg, og Christian Landu-Landu. Sistnevnte fortalte om en ting som alle kan relatere til hver eneste dag. Han hadde en tung start på dagen, ting var ikke bra og en annen spiller kom bort på TIL-treningen og spurte hvordan han hadde det.

- Jeg hadde ikke ventet at det var han som så det og kom bort. Det ble en hyggelig overraskelse. Og det gjorde veldig godt, sa Landu-Landu. 

Wangberg kunne fortelle om noe moren sa til han da han var ung i Rosenborg da det kom nye spillere inn i klubben fra andre kultur og steder.   

- Det var ikke nok å være en god fotballspiller og hun påpekte at det er vel så viktig å være en god person. Derfor må man ta vare på de nye. Se dem og være der for dem, sa Wangberg. 

Lokale helter

Det gjorde inntrykk. Elevene slukte hvert et ord. 

- Det er veldig interessant for dem å se at mot er ikke noe man bare snakker om i media eller skolen, men her er det fotballspillere som alle har opplevelser der det å vise mot er viktig. Profiler som fotballspillerne er viktig å bruke for å bringe dette videre til elvene, sier lærer Emil Sundal.

- Jeg tror det er lettere for dem å nå frem til elevene. Man ser opp til lokale helter. Det er også godt for dem å se at selv om man har med seg ting i bagasjen som ikke er positivt, så kommer man seg gjennom det. Det handler om å ha mot til å takle det. Det inspirerer også, for mange elever tenker nok at dersom vi gjør noe, så kan man unngått at ting skjer, legger han til. 

Ubehagelig

Tilbake til den skoledagen da Kongshavn var 16 år for 11 år siden. 

- Den episoden var så ekkel der og da at den stikker fortsatt den dag i dag selv om jeg er 27 år, etablert med kone og to barn. Det var veldig ubehagelig den gangen, sier TILs keeper.  

- Det er fantastisk om min historie kan være med på å bidra til at noen av disse elevene får det litt enklere. Ikke noe hadde vært bedre enn det. Organisasjon MOT jobber for at færre barn og ungdom skal få vonde opplevelser. 

Annonse:
Kongshavn er veldig glad for at han er så heldig at han som TIL-spiller kan være med å påvirke unge mennesker i måten de tenker på. 

- Det er utrolig flott at jeg er i posisjon hvor jeg kanskje kan bidra med noe. Det virker som ungene hørte veldig etter og forhåpentligvis vil de ta med seg noe videre, sier Kongshavn.

- Det føles mye viktigere det her enn å vinne en fotballkamp, legger han til. 

- Fine verdier

Spillerne fortalte også om hvorfor de har sagt ja til å være MOT-ambassadører. 

- Jeg ble med da jeg begynte i Rosenborg som ung spiller. De andre spillerne var forbildene mine og jeg husker måten de tok meg inn i laget på. Det var veldig mye av det MOT sto for og da tenkte jeg at det her ønsket jeg å formidle videre til de unge spillere når jeg ble en av de eldre spillere i laget, sa Wangberg til elevene.

- Jeg føler enda sterkere for MOT etter jeg fikk barn, for de skal gå på skole selv og jeg håper at de skal unngå ubehagelige episoder. Det hadde vært fantastisk dersom jeg kan bidra til at noen fikk det litt bedre. Det er opp til hver enkelt av dere å være en best mulig utgave av seg selv ovenfor alle andre, sa Kongshavn.

- MOT står for fine verdier som kan gjøre verden til et bedre sted. For min del handler det om at det ikke skal så mye til for å gjøre en liten forskjell og kan jeg bidra litt, så gjør jeg gjerne det. Kanskje jeg kan gjøre noe slik at andre kan få det bedre og at de tar det med seg videre til andre igjen, sa Landu-Landu. 

Dersom det er noen skoler i Tromsø kommune som har lyst å bli en MOT-skole, så kan de ta kontakt med MOT via [email protected]

FDS_0240
HILSE: Elevene fikk to forskjellige hilse-oppgaver av MOT.
FDS_0238
FULGTE MED: Elevene fulgte godt med på de de fire sa til dem. 
FDS_0242
GOD STEMNING: Andre runde av hilsetesten. 
Annonse fra Eliteserien: