Mannen bak flere TIL-låter

Brynjulf Bjørklid har skrevet teksten til flere av TILs nydelige låter. Thore Danielsen har tatt en prat med den dyktige låtskriveren. God lesning!

Annonse:

På sporet av den litt glemte TIL-sangen.

De fleste TIL-supportere har vel minst en gang i livet hørt låten "Med vind ifra nord". Låten spilles jo fortsatt på Alfheim. Og de fleste har fått med seg at den som synger på låten er Sverre Kjelsberg. Heldige er vi som har fått oppleve dette live på Alfheim. Langt tilbake i forrige årtusen.

Færre er vel klar over at det er Brynjulf Bjørklid som har skrevet  den låten. Og enda færre husker at han også laget en annen TIL-låt. En sang som ble lansert som en hyllest til nettopp Sverre. En sang også med en referanse til et mer og mer dominerende innslag i Tromsø: "Vi står på tribunen og vet godt ka måsen skrik; He-ia TIL, heia TIL, hei hei hei hei hei he-iaTIL!"

(https://www.til.no/nyheter/lanserer-ny-til-sang)

Men jeg er på jakt etter en annen låt. En låt som er havnet enda mer i glemmeboka. Ifølge Trond Graff skal Sverre en gang ha sagt: "Trond, vi har glemt mer enn det folk husker". Og siden mange har glemt låten jeg tenker på så er det kanskje på tide å grave den frem igjen. Derfor en prat med Brynjulf Bjørklid. Men før vi går i gang med prat om musikk så er det kanskje greit å mimre tilbake til Brynjulfs egen fortid som fotballspiller. For også han er tidligere TIL-spiller.

Er du like interessert i fotball som Sverre var?

- Nei, ikke like interessert. I hvert fall ikke like trofast på kamp og sånn. Men jeg har jo et enda lenger forhold til TIL enn det han hadde. Jeg stod nemlig i mål på juniorlaget ei stund på 60-tallet. Og jeg har til og med sittet på reservebenken i én A-kamp. Mener det var høsten 64. Jeg spilte ikke for TIL før jeg kom på juniorlaget, men vi hadde mange gatelag. Der spilte jeg både ute og i mål, litt av hvert. Jeg spilte ute for Engenstykket (EIK = Engenstykket Idrettsklubb) hvor både Sverre og jeg bodde. Sverre klarte aldri å kvalifisere seg for laget.

- Vi spilte jo mot Alfheimvegen (AIL = Alfheimvegen Idrettslag) og Kveldrovegen. Det var 7-er-fotball, men hvis banen var litt stor så gikk vi over til 9-er,  eller 11. Gamle Alfheim grusbane var den største vi hadde. Ellers så hadde vi noen mindre baner, blant annet en på Engenstykket. Etter hvert så ble jeg headhuntet til Strong fra Kveldrovegen med Gunnar Engen og Ditlefsen-gutta. Der stod jeg i mål for Strong og det var sånn jeg ble kjent som guttekeeper og begynte å gå på TIL-treninger.

La du opp etter den A-kampen?

- Egentlig så var jeg turner. Det var egentlig der keeper-treninga foregikk. Så fikk jeg en relativt stygg skade i en ankel som plagde meg så mye at jeg sluttet med fotball. Skaden gjorde at jeg plagdes med utspark og sånt.

- Jeg satt som sagt på benken den ene gangen. Og spilte juniorkamper. Og vi hadde flere artige B-kamper der vi reiste rundt til Nordreisa og sånn. Jeg spilte mange B-kamper for TIL. Og så var jeg på noen fantastiske treninger på Robukta. Der trente A-laget ganske lenge på en bitteliten bane på oversida av Robukta, mot veien. Det var sikkert banen til det permsenteret som var der. Der trente jeg blant annet sammen med Svein Robertsen, Tor Brandeggen og hele gjengen. Mange av dem var nordnorske mestere fra 56.

Det spire og veks mot et nytt femtiseks?

- Ja, det begynte med det. Nå kan man jo også benytte 86.

- Ellers om min "fotballkarrière" så har det bare vært five-aside på universitetet. Men jeg har ledet alderbestemte lag noen år lokalt på Røa. Hadde faktisk et gutter-15 lag i finalen i Oslo cup en gang, Røa mot Bærum. Med yngstesønnen min i mål, og Martin Johnsrud Sundby som kaptein. Martin hatet å tape i fotball også, men det gjorde vi.

Hvis jeg sier "jakta på den litt glemte melodien" og viser til en TIL-sang, vet du da hva jeg tenker på?

- Er det den såkalte TIL-sangen "Vind ifra nord"? Nei, men den er jo ikke glemt.

Nettopp. Den spilles jo stadig vekk på Alfheim. Men det kom ut et album i 91 der du er bidragsyter på 7-8 låter. Albumet heter "To you" med Pussycats.

- Ja, det stemmer.

Der er det en låt som heter "Red and white".

- Det stemmer. Den hadde jeg glemt. Eller kanskje ikke glemt. Lagt i kjelleren.

Det er jo en vakker låt.

- Så fint. Jeg skal ta å repetere den i kveld.

Den er kreditert Brandt og Bjørklid. Hvem står for hva på den låten?

- På den tida skrev jeg bare tekster. Så det er Friedel Brandt sin melodi. Og jeg er nokså sikker på at det i utgangspunktet var Friedel som hadde noen melodier som han ville ha tekst til i forbindelse med det prosjektet der. Og teksten er på engelsk fordi albumet skulle være på engelsk. Den låten der var vel blant to-tre låter Friedel hadde mer eller mindre ferdig da de begynte å jobbe med det albumet.

(https://www.youtube.com/watch?v=YuO1xOIKEHw)

- Jeg skrev også en sang om det store idolet på 50-tallet for oss "gutta i gata": Svein Robertsen. Den har Tormod Løkkemo sunget inn og lagt ut på Spotify. Kompet er med Bjørn A. Andreassen, Tore Morten Andreassen Figenschou og Inge Kolsvik. Det er en låt som handler om hvordan det var å gå på fotballkamp sånn omtrent i 1956. Vi gutta fulgte vel ikke så mye med på tabellen, men vi gikk på kamp for å se Svein Robertsen fordi han var Tromsøs Garrincha (Manuel Francisco dos Santos fra Brasil).

(https://www.youtube.com/watch?v=vbDBXbEz9tw)

- Jeg har egentlig bodd i Oslo hele tida etter studiene. Men jeg har jo vært i Nord-Norge også hele tida, både i forbindelse med jobb og ferie. Adressen min har vært Oslo helt siden slutten av 60-tallet.

bb2.jpg

Du gir ut musikk under navnet BB Sunrise og gjør også duetter sammen med ulike andre artister. Og du har også ganske nylig levert tekster til flere artister. Og du var tilstede på en konsert med Trond Graff og band ganske nylig?

- Ja, stemmer det. Og Trond spilte jo også en av mine gamle tekster. Nok en melodi jeg hadde glemt. Han spilte den engelske versjonen "Night flier". På norsk heter låten "Nattsvermere". Det var jo en flott konsert. Trond er veldig artig.

- Jeg har jo bodd i Oslo hele mitt voksne liv, men det med tekstskriving har gjort at jeg har holdt god kontakt med gamle venner i Tromsø, særlig musikere. Først og fremst Sverre Kjelsberg og Jan Arvid Johansen. Men også Marit Sandvik (for de som ikke vet det så er det mor til Dagny). Opp gjennom årene har jeg skrevet tekster for f.eks. Halv-sju-redaksjonen i Tromsø da Bente Reibo ledet den, for Sverre Kjelsberg på et album som han ga ut på åttitallet (albumtittel: Sverre), og et par-tre tekster for Jan Arvid på hvert av hans album. Både Sverre og Jan Arvid har jo dessverre gått bort. Nå må jeg gjøre ting sjøl. Samarbeidet mitt med Anne Nymo Trulsen er jo i forbindelse med det BB Sunrise - prosjektet mitt.

- I 2016-2017 skrev jeg alt materialet til et album med Marit Sandvik som heter "Gå, sveve". Marit Sandvik er stor. Hun er jo en jazzsanger, men gjør også mye annet. Senest i går morges hørte jeg NRK Troms spille låten Vintervenn som er fra det albumet.

(I låten "En dag i januar" finner vi jo verselinja "Og stemmen din var høy og sterk når du sang Heia TIL").

- Jeg er i gang med å lage et album, men det blir et digitalt album, ikke et fysisk produkt. Når jeg ser i Spotify-statistikken så har jeg mange flere lyttere i Oslo enn jeg har i Tromsø og Nord-Norge. Det forbauser meg litt selv om det bor mye mer folk her.

- Når det gjelder BB Sunrise så er det ikke mer enn et år siden at jeg lurte på om jeg hadde det som skulle til. Så kom jeg i kontakt med noen musikere og en som har et studio i kjelleren som er lite, men godt. Og så begynte vi.

Du fikser jo også det med å gjøre videoer ved kjøkkenbordet?

- Jojo, men det er jo tross alt noe annet. Det har sin kvalitet det også. Og det lærer meg veldig mye det å kunne gjennomføre det.

Kommer det en ny TIL-sang fra Bjørklid?

- Nei. Er du ikke enig? Har jeg ikke skrevet nok TIL-sanger?

Kanskje. Vi får mase litt på Trond Steinar & co på Alfheim slik at de kan spille av både "Red and white" og "Hjemmekampsangen" innimellom. Det ville jo også være en flott måte å hedre Sverre på.

"Red and white / fit for fight / pure Norwegian dynamite / I will stand by you until my dying day"

PS: Etter å ha hørt på "Red and white" sendte Brynjulf meg følgende kommentar: Enig i at den kan gjøre seg på stadion. Refrenget funker så det holder, ferdigservert allsang før kampen? Retrosaksofonen som en slags prikk over i-en på en låt som jo er litt retro.

Alle bilder: Brynjulf Bjørklid

Annonse fra Eliteserien: