- Må spille for fansen

TILs nye trener, Simo Valakari, har undersøkt hva TIL-fansen har savnet og han kommer til å gjøre alt for at fansen skal få se det de ønsker mest fra TIL-spillerne.

Han er veldig klar på en ting, noen timer før han har sin første trening med Gutan. 

- Fotball er for fansen. Klubben ville ikke eksistert uten fansen. Fansen er det viktigste, så vi må spille fotball for dem. De vil ha resultater, men vi må også være et spennende lag å se på, sier Valakari. 

- Blør for klubben

Han har også brukt tid på å finne ut hva det er TILs tilhengere har etterlyst. 

- De trenger å se at spillerne blør for klubben og er stolt over å spille for Tromsø.

— Simo Valakari
- Det jeg har lært fra Tromsø-fansen, er at de virkelig setter pris på spillere som gir absolutt alt på banen. De trenger å se at spillerne blør for klubben og er stolt over å spille for Tromsø, sier TILs nye trener. 

- Men fotballen er ikke alltid så enkel heller. Jeg har sett at spillerne virkelig har prøvd, men av og til når tingene ikke går av seg selv på banen, så kan det se ut som spillerne ikke prøver. Jeg vet at de har prøvd, og jeg kan love at spillerne syns det er ubehagelig å ligge der vi gjør, legger han til.

Første trening

I ettermiddag møter han spillerne som er tilbake fra ferie. Den første treningen starter kl. 18:00 på Alfheim. 

 - Jeg mener det er positivt at fansen kan følge treningene, så de er hjertelig velkommen. De får også et godt innblikk i hva som skjer på feltet.

Annonse:
Han ser virkelig frem til å komme i gang med første økt. 

- Det er utrolig godt å komme i gang, for jeg har ventet en god stund. Men samtidig har pausen vært god for alle. Spillerne trengte en pause og jeg har fått tid til å gå mye dypere inn i det jeg måtte sette meg inn i. Nå er det heldigvis tid for å starte på jobben. 

- Jeg har sett mye video, snakket med forskjellige mennesker, fått planlagt og sett på motstandere, så det har vært veldig travelt. 

Han tror ting vil normalisere seg veldig fort selv om Gutan nå har fått ny trener. 

- Jeg har vært i denne situasjonen før både som spiller og trener. Den første dagen er alltid spennende og de fleste er nok litt nervøse, men når vi kommer på banen, så vil alt gå av seg selv, for fotball er et universielt språk.

- Fair sjanse

Det blir en helt ny start for spillerne også.

- Det er alltid noen spillere som er skuffet over at den gamle treneren er borte og så er det de som ser på det som et nytt kapitel og en ny start. Jeg ønsker å gi alle spillerne en mulighet slik at de vet at de har en fair sjanse.

Det er bare 10 dager til første kamp hjemme mot Molde, og deretter er det to kamper den påfølgende uka.

 - Slik er fotballen. Nå må vi gjøre det vi kan for å få bedre tak på spillet vårt, og med det, så vil resultatene komme. Vi har tid foran den første kampen, og så kommer kampene tett, og det er bra, for vi lærer mye fortere fra kampene. 

Spillerne kommer til å merke at Valakari er på feltet. 

- Hver trener er annerledes. Alle lærer bort på sin måte. Jeg liker å være involvert og jeg liker å involvere spillerne. Det viktigste for spillerne og støtteapparatet er at vi må være oss selv. I fotballen handler det ikke om mirakler, men å få gjort jobben på daglig basis. 

Utfordring

TIL er nest sist på tabellen og det er fem poeng opp til sikker plass. TIL har 14 kamper igjen og en kamp til gode på lagene over på tabellen.

- For meg er fotball alltid om utfordringer. Og denne typen utfordring må du like, eller så er det ingen grunn til å ha denne jobben. Jeg vet det er en stor utfordring og det må gjøres veldig mye hardt arbeid. Hele klubben og fansen må stå sammen, for det er slik vi kommer ut av dette på en god måte, sier TILs nye trener. 

Annonse fra Eliteserien: