Ivan disputerer tirsdag

Portugiseren Ivan Baptista var en del av Tromsø IL i fire år, som en del av sin doktorgrad ved UIT. Imorgen disputerer han og dere er velkommen til å høre på.

Annonse:

Ivan Baptista har jobbet tett med TILs A-lag gjennom de to siste sesongene, samtidig som han har ferdigstilt en doktorgrad. Takket være det gode samarbeidet mellom TIL og Universitetet i Tromsø, gjennom forskningsleder Svein Arne Pettersen, har både Ivan og TIL dratt nytte av portugiserens arbeid. Det var gjennom Pettersens forskningsår i Porto for noen år siden, at muligheten for at Baptista kunne komme til Tromsø oppstod.

Ivan har bodd fire år i Tromsø som følge av doktoravhandlingen. De to første årene var han tilknyttet TILs G16 og G19-lag, mens de siste sesongene har han fungert som en assistenttrener for A-laget. TIL-trener, Simo Valakari er full av lovord om Baptista.

-Ivan har en sterk kunnskap om fotball. Han er aldri redd for å si sin mening om det faglige, men han er også veldig flink til å lytte til andres meninger. Jeg har aldri møtt noen som jobber så hardt og mye som Ivan Baptista»

ivanb

Doktorgraden

Doktorgradsarbeidet til Baptista har tatt sikte på å beskrive og analysere det fysiske arbeidet som utføres i kamp i ulike spillerposisjoner, og illustrere hvordan matchdata kan brukes på daglig basis for å forbedre spesifisiteten i treningsarbeidet.

Han har funnet ut at det er stor forskjell i fysiske krav i ulike spillerposisjoner og at disse spesifikke forskjellene ikke gjenspeiles i treningen. I fotballsammenheng gir disse resultatene ny innsikt. Å utvikle treningsprogrammer for å legge til posisjonsspesifikke belastninger til spillerne, mens du tilpasser øvelsene i henhold til lagets spillestil, kan være en nyttig metode for trenere å bruke for å utvikle treningskvaliteten og følgelig spillernes kampprestasjoner.

 

Baptista har fått midler gjennom Corpore Sano Centre som jobber i skjæringspunktet mellom idrett, informatikk og medisin. ZXY Sport tracking-systemet ble brukt for å samle fysiske prestasjonsdata hos Tromsø IL i treninger og kamper. Han har i tillegg til sitt fagområde fotballfysiologi, også har vært med på å utvikle ny teknologi til hjelp for trenerteamet i den daglige treningen. Han er en ny form for trenertype som kommer med  kunnskap om bruk av teknologi, og har forståelse for å tolke og anvende resultatene i praktisk treningsarbeid.

Ivan Baptista har sin disputas imorgen, tirsdag 4.februar, kl 12.15. Det er på Universitetet, i MH-bygget og audioriet heter Auditorium Cortex, plan 7 MH-vest. 

Alle som ønsker, er hjertelig velkommen til å være tilstede! 

Annonse fra Obos-ligaen: