- Glemmer aldri den kampen!

I løpet av de første 27 årene i Eliteserien mellom 1986 og 2013 skjedde det kun to ganger. Nå kan TIL berge plassen på egen hjemmebane for tredje året på rad.

Både i 1992 og 2005 berget Gutan plassen på Alfheim i klubbens siste hjemmekamp for sesongen. 

De to gangene var de eneste gangene det skjedde i løpet av de 27 årene mellom 1986 og 2013 etter at TIL rykket ned for andre gang siden opprykket i 1985. 

Utrolig nok, så kan TIL for tredje året på rad avgjøre sitt egen skjebne på Alfheim i den siste hjemmekampen for sesongen. 

- Vi kan dette med å gjøre det spennende for oss sjøl. Nå har vi hatt en god periode hvor vi har spilt på vår måte og har tatt krigen når det trengs. Forhåpentligvis er vi fulle av selvtillit og spiller på det vi kan best søndag, sier Runar Espejord.

- Og så håper jeg at så mange som mulig kommer for å støtte oss, så skal vi gjøre det vi kan for å få fornyet eliteseriekontrakten, legger han til.

Kjøp billett til TIL-Haugesund

- Utrolig opplevelse

For to år siden, kom erkerival Bodø/Glimt på besøk i nest sist serierunde. I en kamp TIL måtte vinne. 

Annonse:
Zdenek Ondrasek scoret to og Mikael Norø Ingebrigtsen satte inn ett da TIL feide bodøværingene av banen med 3-1-seier.

Tsjekkeren spilte sin siste hjemmekamp for Gutan og fikk heltestatus i hjertene til svært mange TIL-fans.

- Jeg vil aldri glemme den kampen og den dagen. Det var bare helt en utrolig opplevelse. Et lokaloppgjør er alltid spesielt, men denne kampen var ekstra spesiell og vi var klar over at det ville bli en tøff test for oss. Alle viste hvor viktig kampen var, både for klubben og alle menneskene i Tromsø, sier Ondrasek.

Det var lenge usikker om spissen kunne spille kampen. 

- Jeg sleit med skader og er utrolig takknemlig til alle i de medisinske apparatet og alle trenerne som hjalp meg til å bli kampklar. Da jeg lå på benken mens Einar Hauglid jobbet med å gjøre de siste forberedelsene, kom Vegard Nergård inn og spurte: Er du klar til å bli helten? Jeg svarte ja selv om jeg ikke viste om beinet vil spille på lag med meg. Jeg varmet opp, kjente en del smerte og var svært nær på å si at jeg ikke kunne spille. 

- Men så tenkte jeg på alle årene mine i Tromsø, alt byen ga meg, alle minnene og ikke minst at kampen kunne bli min siste på Alfheim. Så jeg holdt kjeft om smertene og kjempet for alle mine venner, legger han til.

Stormet banen

Det betalte seg. Zdenek Ondrasek, som går under kallenavnet Kobra, viste hvor giftig han var. Og to ganger overlistet han Glimts keeper. 

- Alle ungene smilte så bredt, ga meg klemmer og hoppet opp og ned og sang våre navn. Jeg elsket hvert et sekund.

— Zdenek Ondrasek
Etter kampen tok det helt av da en masse barn stormet banen i gledesrus. 

- Da dommeren blåste av kampen var jeg ufattelig glad, det er rett og slett umulig å forklare hvor sterk følelsene var. Så fortalte noen meg at vi hadde berget plassen og det tok bare helt av. Jeg hadde ingen følelse av hvor jeg var og hva jeg gjorde de neste minuttene. Følelsen var ubeskrivelig. Alle ungene smilte så bredt, ga meg klemmer og hoppet opp og ned og sang våre navn. Jeg elsket hvert et sekund, sier Ondrasek. 

- Jeg følger klubben og spillerne tett via sosiale medier og nettsider. Norge, og spesielt Tromsø, vil alltid ha en spesiell plass i mitt hjerte. Jeg kan knapt vente til jeg får besøke byen igjen, legger han til.

Reprise

I fjor var Odd gjester i aller siste serierunde. Et bortelag som jaktet sølv. Men måtte takke med bronse da TIL ble for sterke på eget gress. 

SCORER: Runar Espejord scorer mot Odd. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
SCORER: Runar Espejord scorer mot Odd. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Resultatet ble, som året før, 3-1 etter scoringer av Aron Sigurdarson, Sofien Moussa og Runar Espejord. 

- Det var utrulig deilig å komme inn og punktere kampen i en tid hvor jeg sleit litt med formen og var inn og ut av laget, sier Espejord.

Søndag kommer Haugesund på besøk og seier vil gi fornyet kontrakt. Og ikke minst vil tre poeng gi en ny fest på Alfheim. 

Og det er vel ingen med hjerte i TIL som har noe imot at det også blir 3-1 for tredje året på rad...

- Det er absolutt ingenting som er bedre enn å berge plassen foran våre egne supportere på Alfheim, sier Espejord. 

Åtte ganger

Hele åtte ganger på 30 sesonger har TIL berget seg i enten siste hjemmekamp eller siste bortekamp. Det fordeler seg likt på hjemme- og bortebane. 

Søndag kan det bli den niende gangen.

To av gangene har det faktisk skjedd på Lerkendal. 

Her er en oversikt over de seks andre gangene bortsett fra de to siste årene det har skjedd. 

På hjemmebane

1992:

TIL sto med 21 poeng, Viking og Sogndal 20, Hamkam 19 og Mjøndalen 17. Fem lag som kjempet om to sikre plasser. 

Kun ett lag vant. TIL knuste Sogndal 6-0 på Alfheim i siste serierunde og sendte vestlendingene ned sammen med Mjøndalen. 

2005:

TIL berget plassen i siste hjemmekamp, i nest siste serierunde. De slo Viking 1-0 etter et selvmål og dermed hadde TIL fem poeng ned til kvalik før siste serierunde. Fredrikstad og Aalesund spilte uavgjort i hver sin kamp og dermed var det avgjort for Gutans del med én kamp igjen å spille. 

I 1997 kunne TIL berget plassen i siste hjemmekamp, men de tapte mot Sogndal, og med tap i siste bortekamp mot Lyn, ble det kvalik. Der berget TIL plassen etter å ha slått Eik 6-1 over to kamper. 

På bortebane

1993:

Start, TIL, Molde og Lyn kjempet om å overleve før siste serierunde. TIL møtte Molde og vant 1-0 i rosenes by etter scoring fra Sigurd Rushfeldt, noe som ga Lyn muligheten å sende Molde rett ned. De slo Brann 7-3 og det var ett mål for lite til å få kvalik. Brann scoret i sluttsekundene og det sørget for at Lyn røk. 

1998:

TIL kjempet med Kongsvinger om å unngå kvalik. TIL hadde to poengs forsprang før siste serierunde og med en mye bedre målforskjell ville det holde med uavgjort. Rune Lange scoret mot Rosenborg på Lerkendal og selv om vertene reduserte en gang, holdt det med 1-1. 

2003:

Fire lag involvert i siste serierunde. Vålerenga og Molde sto med 28 poeng, TIL med 26 og Aalesund med 25. To lag ville berge seg. Og som fem år tidligere var Rosenborg motstander i Trondheim.

Vålerenga tapte, Molde og Aalesund vant. Det så ut som TIL måtte ta den tunge veien ned i 1. divisjon da klokken passerte 90 minutter på Lerkendal. Det sto 0-0 og TIL måtte ha ett mål. Så kom et av Arne Vidar Moens største øyeblikk i TIL-drakten.

Han sendte ballen i mål like før dommeren skulle blåse av og Aalesund rykket ned, mens Vålerenga havnet på kvalik. 

For andre gang på fem år berget TIL plassen i Eliteserien på bortebane mot seriemesteren på deres eget gress.

2006:

TIL tapte 1-3 borte mot Vålerenga i siste serierunde og kunne rykket ned. Men både Odd og Hamkam tapte, og dermed berget TIL plassen. 

Annonse fra Eliteserien: