- Fotballens største utfordring

Simo Valakari forteller hva han mener er det vanskeligste i fotball. Det frustrer fansen til alle lag, selv Barcelona, Bayern München og Liverpool. Og det kan gi både glede og sorg i samme kamp.

Søndag kommer Haugesund på besøk og det gir Gutan en ny mulighet til å ta tre poeng etter to uavgjorte kamper på rad på Alfheim. Før det hadde TIL i tur og orden slått Molde, Rosenborg og Sarpsborg 08 på hjemmebane. 

- Det er alltid godt å komme hjem for å spille kamp, for vi har vært solide på eget gress den siste tiden. Laget gjorde også en veldig god jobb for å få tre poeng på en veldig vanskelig bortearena i Bergen, så jeg gleder meg til søndag, sier Simo Valakari.

Uvanlig bortestatistikk

Haugesund ligger på plassen over TIL, så med seier til Gutan, vil de være á poeng med laget fra Vestlandet. TIL har hatt godt tak på gjestene på Alfheim med 10-1-1 på de tolv møtene de to lagene har hatt i Tromsø, men det ene tapet kom i fjor, så det hadde passet med en revansj i år. 

Gutan møter et lag som har imponert på bortebane, for Haugesund har tatt 14 poeng på fremmed gress og kun Bodø/Glimt og Molde, begge med 17, har tatt flere bortepoeng. 

- Haugesund er et veldig vanskelig lag å møte. Et lag som er i topp tre på bortebane og grunnen er at de forsvarer seg godt, er gode i kontringsspillet og er vanskelige å bryte ned. Så vi må straffe dem der de har sine svakheter, sier TILs trener. 

De er også ett av to lag som har tatt flere poeng borte enn hjemme, og det andre laget er Ranheim. 

- Det er uvanlig. Men det forteller noe om den mentale styrken til spillerne, for det er ikke lett å dra på bortekamp og få med seg noe hjem igjen.

Vanskeligste i fotballen

TIL startet sesongen med kun fire poeng på ni første kampene etter å ha vunnet 2-1 borte i serieåpningen og spilt 1-1 borte mot Mjøndalen i 4. serierunde. Resten av kampene endte med tap.

- De første ni kampene var en katastrofe og vi måtte snu trenden. I de kampene så fikk vi ikke resultatene vi ønsket, men spillerne lot seg aldri prege av det og jobbet videre med tro på at det ville snu. Vi var sikre at når et par ting kom til å fungere bedre, så kom resultatene til å gå vår vei.

Annonse:
Det fikk de helt rett  i. For i de ti neste kampene til og med kampen mot Brann har TIL tatt 17 poeng og det er kun tre lag i Eliteserien (B/G, RBK og Molde FK) som har plukket flere poeng enn Gutan i denne perioden. 

- Vi har vist at vi kan spille fotball og at den måten vi spiller på gir resultater. Likevel har det gått litt opp og ned. En kamp kan vi være gode, så i neste kamp så er det ikke så bra. Det har også vært kamper hvor vi ting ikke fungert før pause, men så har det vært bra i andre omgang. Vi vet hva vi må gjøre og dersom vi ikke gjør det, så blir det vanskelig i en serie som Eliteseiren, sier Valakari. 

- Er det å spille godt i 90 minutter det vanskeligste i fotball?

- Så absolutt, for det er svært sjelden at et lag dominerer i 90 minutter. Vår utfordring de gangene vi ikke spiller så bra, er å finne løsningen slik at vi snur kampen til vår fordel. Det vil som regel være perioder i en kamp hvor motstanderen vil angripe oss og hvor ikke spillet vårt flyter så godt og i de periodene må vi være sterke nok å forstå at det handler om å motstå presset for så å ta over igjen.

- Mot Brann så var det ikke bra frem til den første scoringen, men etter det var det veldig bra kamp fra vår side. Det er viktig å ha tro på at man kan snu en kamp og sjanser til å score vil man få. Det viste guttene på en fremragende måte i Bergen. Dette er også noe som er enklere på hjemmebane, for der kan vår egne fans påvirke spillerne. 

Betydde mye

Borteseieren mot laget som ble nummer tre i fjor, hadde stor betydning for Gutan. Det er syv år siden sist TIL reiste hjem fra Bergen med tre poeng i bagasjen. 

- Det betydde mye. Det så man veldig godt på hvordan de reagerte etter kampen for alle var ekstremt glade. Men nå er det ny kamp og nye muligheter. Vi gleder oss, sier TIL-trener Simo Vakakari. 

Annonse fra Obos-ligaen: