For første gang i ukjent farvann

Kristian Høydal innrømmer at jobben han har i dag er veldig ulik tidligere jobber som han har hatt. Det koker mer og det er mer oppmerksomhet fra omgivelsene enn hva han er vant til. På toppen av det hele kom korona-viruset!

Annonse:

Da Kristian Høydal tok over TIL-skuta som daglig leder for halvannet år siden, var det helt sikkert mange scenarioer han så for seg og kanskje hadde han tenkt igjennom mange problemstillinger. Men én utfordring skimtet han nok ikke i horisonten: At et virus skulle stenge ned hele klubben og at TIL-spillere skulle permitteres, og det for første gang i historien. 

Fra sitt hjemmekontor i Tromsdalen, med utsikt til Tromsøya og Alfheim fra stuevinduet, sitter daglig leder Kristian Høydal og styrer Tromsø Idrettslag. Han skulle egentlig sittet på Alfheim og sesongstarten er i utgangspunktet bare uker unna. Sommerfuglene pleier å melde sin ankomst på denne tiden i forbindelse med seriestart. Men ikke i år.

-Det er en uvirkelig situasjon, sier Høydal. 

Mens vi lar dagens situasjon hvile noen minutter, ber vi Kristian Høydal om å ta oss med gjennom hans vei fra barndommen til sjefsstolen på Alfheim og hvordan han tenker som leder. 

-Et komma i historiebøkene

Kristian kommer fra Myre i Vesterålen. Han kommer fra en ordentlig fotballinteressert familie og hans far spilte oldboys-fotball til han var imponerende 70 år. 

Gjennom moderklubben Morild spilte Kristian Høydal fotball fra han var 6 år gammel. Han gikk gradene i klubben og fikk til slutt også noen sesonger på klubbens A-lag. Til tross for dette, er han kritisk til egne ferdigheter.

-Talentet har vel vært lavere enn interessen. Jeg fikk noen sesonger på seniorlaget, uten at jeg går inn med mer enn et komma i arkivet i historiebøkene der, sier Høydal med sin sedvanlige selvironiske tone. 

Han har beholdt interessen for fotball også etter at han stoppet sin aktive karriere. Kjærligheten til engelsk fotball står sterkt og han har også vært trener for sine sønner i TUIL. I tillegg spiller han selv en gang i uken med noen bekjente.

-Jeg er med en gjeng på samme alder og vektklasse som spiller cageball på mandagene. Fotball er fortsatt gøy, men taktomslaget er litt redusert.

-Til tider utfordrende

Etter noen år på A-laget til Morild startet en lang reise som til slutt endte opp på Alfheim. Han flyttet til Bodø og Newcastle for å studere økonomi. Deretter jobbet han noen år innen bank og finans. Etter hvert startet han sitt eget rederi, som han bygget opp og gjorde suksess med, før han etter 15 år solgte seg ut. Etter at han solgte bedriften, var han engasjert i litt småprosjekter og styrearbeid.

-Og nå er jeg her i TIL, sier han kort og greit. 

For Kristian Høydal er til de grader her, eller på Alfheim rettere sagt. Han er sjefen for Tromsø Idrettslag og han har merket hva det innebærer. 

-Det er ingen tvil om at dette er en veldig krevende jobb. Jeg og resten av klubben blir målt på resultater hele tiden og interessen fra media og omgivelsene for øvrig kan til tider være utfordrende. På den annen side, er jeg glad for interessen og engasjementet. Det betyr jo at noen bryr seg om det vi gjør. Jobben for oss i TIL er å skape positivitet og engasjement ut av denne interessen. Der har vi mye å gå på, innrømmer Høydal.

Lederen Høydal

Hvordan er så Kristian Høydal som leder?

-Jeg har ingen ledelsesfilosofi, ler han. 

Det er en uttalelse som gir en god beskrivelse av Høydal. Han har en solid porsjon selvironi og han liker å være litt uformell i stilen. 

Han innrømmer at han er en annen leder nå enn for 10 år siden. Det har kommet gjennom erfaring. Han stiller krav til medarbeiderne sine og han liker at det er gjensidig. 

-Jeg liker å være tydelig og effektiv. Det siste gjelder så vel i kommunikasjon som delegering av arbeid. Min direkte stil kommer noen ganger i rekyl, men det lærer jeg av. 

IMG_3976

Selv om han, etter eget utsagn, ikke har noen filosofi innen ledelse, er Kristian Høydal en generøs leder. Han er veldig opptatt av at folk skal trives og han bruker mye tid på å sette seg ned og prate med ansatte i en løs og ledig tone. Han er selve opphavsmannen og driveren av klubbens nye familielørdag. En lørdag i måneden, samles alle spillere og ansatte i klubben med familier på gamle TIL-huset. Der er det mat og sosial sammenkomst etter A-lagets trening. Det har vært et populært tiltak og ført folk i klubben nærmere hverandre i en mer uformell setting. 

Da klubben arrangerte julebord for administrasjonen i desember, så man at det å bruke veldig mye penger på fest og moro, ikke stod helt i stil med tallene i klubbens regnskap. Høydal valgte da å åpne huset sitt og inviterte alle hjem til seg. Med hjelp av noen gode kollegaer, laget han mat til hele gjengen. 

-Jeg er glad i folk og jeg er glad i å lage mat. Så det var bare hyggelig, mimrer Høydal.

Høydal engasjerer seg også i klubbens samfunnsarbeid, "TIL for alle". Han har et brennende ønske om å ta del i det arbeidet som gjøres og krever at Tromsø IL skal bidra i lokalsamfunnet. 

IMG_3457

-Jeg er stolt over å være en del av den store TIL-familien, sier Høydal.

-Uvirkelig situasjon

Men tilbake til der vi startet, hjemmekontoret i Tromsdalen,i huset med utsikt til øya og Alfheim. Kristian Høydal sitter foran datamaskinen og ser litt på en artikkel som er laget på klubbens hjemmeside i forbindelse med 100-årsmarkeringen i år. Han mimrer og tenker tilbake på sine TIL-minner. 

Høydal vrir tankene tilbake til nåtiden. For nå får jubileum være jubileum. Nå er det alvor. 

Korona-viruset har ført til bom stopp i samfunnet og idretten og TIL er ikke noe unntak. Nå kreves det noe ekstraordinært fra lederen Kristian Høydal. For første gang i sitt yrkesaktive liv, er han i helt ukjent farvann. 

For det er historisk at idrettsfolk permitteres. I tillegg er flesteparten av administrasjonen helt eller delvis permittert og Alfheim er nærmest hermetisk lukket. Det er dette som er utgangspunktet når han sitter hjemme og skal prøve å navigere klubben trygt gjennom korona-krisen. 

-Det er en uvirkelig situasjon med mye usikkerhet. Jeg er redd dette vil ta tid, men både som privatperson og som leder i TIL, har jeg full tillit til at myndighetene vil ta oss trygt gjennom denne unntakstilstanden, sier han.

En av utfordringene, er at han fysisk ikke får møtt sine ansatte og pratet ordentlig med dem. Det gjør det hele enda mer utfordrende.

-Det blir mange telefoner og videomøter. Jeg er opptatt av å ta vare på alle sammen og være tilgjengelig. Å permittere noen er et dramatisk steg å ta, men dessverre helt nødvendig slik som situasjonen utviklet seg. Det er min jobb å sørge for at alle ansatte har en jobb å komme tilbake til når dette er over. Vi i TIL må tilpasse oss situasjonen vi står i, blant annet gjennom å ta ned de løpende kostnadene, sier han. 

Han legger raskt til:

-Vi er jo faktisk ansvarlig for å berge klubb og arbeidsplasser på lang sikt!

Kristian Høydal har ikke tid til å prate mer. I kjent stil er han tydelig på at han må jobbe. Han må ta noen telefoner og besvare noen mailer. Det er folk som skal følges opp og saker som må koordineres. Hvor lang tid denne unntakstilstanden vil vare, er det ingen som vet. Men Kristian Høydal avslutter på følgende vis.

-På vegne av Tromsø Idrettslag, vil jeg oppfordre til positivitet og samhold i disse vanskelige tider. Dette vil gå over, men inntil videre blir der litt oppoverbakke.

Tromsø IL sender varme hilsener til dere alle i en vanskelig periode!

 

Annonse fra Obos-ligaen: