Fikk kostholdsjokk

Tidenes første SNN-akademi i Båtsfjord ble en stor suksess, der både spillere og trenere var strålende fornøyd med både praksis og teori.

Tradisjonen tro arrangerer Tromsø IL også i år SNN-akademi i samarebeid med Sparebank1 Nord-Norge. 

Totalt 16 steder får besøk og 15 av dem i høst. Men allerede denne uka var Båtsfjord Sportsklubb vert.

- I år prøver vi å besøke flere mindre steder og steder vi ikke har vært før. Da ble Båtsfjord et naturlig valg, sier leder for samfunnsprosjektene i TIL, Morten Pedersen.

- Betyr enormt myr

Fiskerihovedstaden i Norge, som tettstedet liker å kalle seg, har ventet på denne muligheten. 

- Jeg har fulgt med og sett på hvor SNN-akademiet har vært de siste årene. Jeg nevnte det i fjor at nå måtte det snart bli vår tur. Så plutselig kom telefonen og da sa vi selvsagt ja med en gang. Vi var også glad for vi kunne få besøk på våren og ikke på høsten, for da er det så mye som skjer, sier trener Sigbjørn Jessen. 

- SNN-akademiet gir et løft for alle, både for barn og voksne.

— Trener Sigbjørn Jessen
- Dette betyr enormt mye, for både ungene, trenere og ledere. Ungene har gledet seg i lang tid over at noen i TIL og akademiet skulle kommet hit. Det er lærerikt for alle og så er det en veldig god motivasjon for ungene til å trene enda hardere. SNN-akademiet gir et løft for alle, både for barn og voksne. Det er viktig for ungene at de blir sett og mange har snakket om hvor viktig det er TIL kommer for å se på dem, legger han til.

Kostholdsjokk

Etter en kort introduksjon, kjørte Pedersen på med en fotballøkt. 

- Det var utrolig gøy at de kom hit, for da fikk vi muligheten til å bli trent av en TIL-trener og se hvordan de gjør ting. Jeg likte hvordan han vektla det å prate mye og den høye intensiteten på økta. Det motiverer meg til å trene enda hardere, sier Kaja Fredrikke Kelly (14).

- Det var en veldig bra økt. Han var bevisst på hva vi måtte gjøre og at vi måtte gjøre alt med kvalitetet selv om det var veldig høy intensitet. Det var veldig morosomt, sier Gabriel Knutsen Sejrup (14). 

Pedersen likte det han så. 

- Det var en gruppe spillere som var veldig fokuserte og det er utrolig gledelig å se progresjonen de har utover i økta. Det var flere spillere her med gode ferdigheter, så dette var en bra økt. Det er gledelig å se at fotballen gror godt her. 

- Jeg skal gi beskjed til foreldrene mine at det må bli fisk hver dag.

— Kaja Fredrikke Kelly
Deretter ble det en halv time med teori, hvor kosthold, søvn og annen form for trening sto på programmet. Pedersen fortalte hvor mye vekt han har lagt på kosthold i hele sin karriere. 

Det ble et lite sjokk for spillerne. 

- Jeg hadde ikke trodd at kostholdet var så viktig og betyr så mye for å lykkes. Så nå skal jeg gi beskjed til foreldrene mine at det må bli fisk hver dag, sier Kelly.

- Det overrasket meg hvor viktig kostholdet hadde vært for Morten sin karriere. Jeg kommer til å følge rådene han ga, sier Sejrup.

Seks timer én vei

Fotball har en sentral plass i Båtsfjord-samfunnet. Mens ungene i TIL, Kvaløysletta og Ulfstind har noen minutters kjøretur til sine motstandere, er virkeligheten en helt annen i Finnmarks-fotballen. 

- Nærmeste motstander for oss er ni mil unna, men det er bare en liten svipptur dit. Den lengste borteturen er syv timer unna i Hammerfest. Da kan vi trygt si at ungene er ganske gele i beina både når vi kommer til kampen og hjem. Men ungene klager ikke selv om de er møkk lei av å sitte bil i så mange timer, men alt blir glemt når de får spille fotball, sier Båtsfjord-treneren.

Annonse:
Det er heller ikke lett å få nok folk til å stille opp.

- Det er selvfølgelig tungt til tider, for vi har slitt litt de siste årene. Vi er veldig avhengig av hjelp fra foreldre, men mange jobber både kveld- og nattarbeid siden vi bor i et fiskevær og det gjør det vanskelig å få ting til å gå opp. Men vi gjør det vi kan for å legge forholdene til rette, for fotballen er svært viktig for oss, sier Jessen.

Store drømmer

Den jobben han og andre frivillige gjør i Båtsfjord Sportsklubb er uvurderlig. For de er med på å skape drømmer og gjøre det mulig at disse kan oppnås. 

For både Kaja Fredrikke Kelly og Gabriel Knutsen Sejrup har drømmene i orden.

- Jeg skal bli proff og spille for Lyon, sier Kelly.

- Jeg skal spille i Brann, for jeg heie på Brann, sier Sejrup med et stort smil. 

Annonse fra Obos-ligaen: