Etter Rosenborg-kampen

Det ble et surt hjemmetap mot Rosenborg søndag kveld. Men vi skal reise oss igjen. Thore Danielsen leverer som alltid en lesverdig tekst om vår siste motstander.

Annonse:

Nå som leserstormen etter at jeg byttet ut ordet breiflabb med regnfrakk i min forrige skrivelse har lagt seg som et pollendryss over en allergiker er det på tide å se inn mot ny kamp.

Denne gangen er trønderbataljonen som skal besøke Alfheim. Dette Rosenborg som har Lerkendal som hjemmebane. I noen år har jeg hatt litt kontakt med litt annen virksomhet på det som heter Lerchendal Gård. Lite fotball der. Vitenskap om langt andre greier enn gode og dårlige føtter. Før i tida var dette et gårdsbruk med et forlystelsessted. Spørs om RBKs aktiviteter passer inn under begrepet forlystelse.

Tilbake i forrige årtusen hadde RBK bl.a. Glimt som farmerlag. Derfra hentet de en som fikk tilnavnet Mini. På den tida hadde man i Tromsø en Rimi-butikk i Polarsenteret. Tilfeldighetene ville ha det til at da jeg var på et av mine sjeldne besøk der så satt Mini i kassa. Sikkert som en del av noe sponsorgreier. Deretter refererte jeg alltid til typen med navnet Rimini. Inntil jeg fikk to sekunders berømmelse på TV2 da jeg kommenterte fargen på leppestiften hans der han satt i studio.

Nå til dags er det enkelte som mener at RBK er farmerlag for Glimt. Og et annet lag med gule drakter. Men det skal ikke vi legge oss bort i.

RBK omtales av og til som lokomotivet i norsk fotball. I hvert fall når de vinner. Om det da tenkes på den østeuropeiske forkjærligheten for å ha klubbnavn Lokomotiv vites ikke. Eller er det mer skinnegående aktivitet de refererer til?

Trener Hareide har jo vært med noen år i fotballen i ulike roller. Tidligere i år lot han seg blant annet hisse opp av supportere et sted sør i Nordland. Husker ikke riktig helt hvor.

Den tid han var landslagssjef kom jeg i snakk med en ung mann som spilte fotball på tredje nivå i norsk fotball samtidig som han studerte. Vi drøste vel om litt av hvert og han var innom temaet om at laget hans hadde gjort det tålelig bra i de siste kampene. Det var da jeg var frekk nok til å spørre, med et smil om munnen, om han ventet på at Hareide, landslagssjefen, skulle ringe? Jeg fikk et svar som satte meg ut et lite øyeblikk: "Vel, han ringer nå av og til."

- Hæ, svarte jeg, forbløffet.

- Kjæresten min er datter av Hareide, svarte han og lo.

Lokomotiv eller ikke lokomotiv. RBK hadde ihvertfall klart å karre seg til Tromsø selv om det ikke er skinnegående transport dit. Gutan stiller litt annerledes enn de tidligere kampene. Kent-Are er skjøvet lenger frem. Er det fordi han satte ballen i nota sist? Gaute forklarer at Kent-Are er en toveis-spiller.

Minuttene tikker og går før kampen settes i gang fordi det er problemer med festet av nettet i sørmålet. Skal dette være et tegn på at kampen blir trøblete? Men så legger jeg merke til at RBK har OBOS-reklame på skuldrene. Et tegn på at de ønsker nedrykk?

Både i 2018 og 2019 vant TIL disse oppgjørene på Alfheim. Historie er historie og hver kamp er ny kamp. Likevel holder man jo enda litt på godfølelsen når Lasse er frempå etter 9 minutter. Og så, det som alle kommentatorer kaller Totland-show: 28 minutter er gått når Tomas scorer. 1-0 til TIL.

Men derfra og ut? Trist, bare trist. Fem-seks minutter etterpå har RBK utlignet. August har en avslutning like før pause, men den går rett på andre eller tredje Hansen i RBK-buret.

Andreomgangen blir like trist som avslutningen av første. Drøyt fem minutter ut i omgangen har August en avslutning like utenfor mål. Men det er RBK som får mål. 69 minutter og 1-2. 80 minutter og 1-3.

Var så RBK noe lokomotiv? Selv når jeg tar av meg TIL-brillene ser jeg ikke dagens RBK som mer enn en middelmådighet. Men også slik lag kan vinne kamper, uavhengig av spill og sjanser. Det er ingen trøst i at andre lag har gjort det dårligere enn TIL. Siste trepoenger var borte mot Stabæk 14. juni. Vi får satse på at det snur borte mot Mjøndalen 8. august, en bortebane der vi dessverre ikke har sett for mange seire. I 2019 ble det uavgjort 1-1. Eya TIL.

Annonse fra Eliteserien: