Dette gjør Gango unik på Færøyene

Andras Gango er den eneste keepertreneren fra Færøyene som har UEFAs høyeste utdannelse innenfor hans fagfelt.

Annonse:

Han har fullført UEFA Goalkeeper A gjennom det danske fotballforbundet. 

- Det er fire nivå innenfor trenerutdanningen og dette er den høyeste UEFA har for keepertrenere. Dette er svært viktig for meg, for jeg er opptatt av å utvikle meg hver eneste dag og jeg fikk veldig mye ut av denne utdannelsen. Faktisk mye mer enn det jeg hadde forventet på forhånd, sier TILs keepertrener. 

Eneste fra Færøyene

I Danmark har 43 keepertrenere fullført kurset, i Ungarn 15, men på Færøyene hvor Gango er U21-landslagstrener, er han den eneste. 

- Opprinnelig var vi to fra Færøyene med, men den andre fullførte ikke. Så det er spesielt at jeg er den eneste. Jeg er opprinnelig fra Ungarn, så det er litt artig at jeg er nummer 16 derfra, sier Gango.

Det er ingen selvfølge at man får plass på det siste nivået selv om de tre første nivåene er fullført. 

- Jeg måtte søke om å få plass, noe jeg heldigvis fikk. Instruktørene evalurer din innsats etter nivå tre og plasserer deg enten i gruppen kanskje eller ikke. Dersom du er i gruppen kanskje, så følger de nøye med på treninger og så plukker instruktørene de kandidatene som de mener har de beste forutsetningene. 

- Integreres mer

Utdannelsen dekker et bredt spekter innenfor faget. 

- Det har tatt over ett år å fullføre Goalkeeper A siden utdannelse er ganske omfattende siden vi må innom periodisering, planer på kort og lang sikt innen blant annet utvikling samt mental og fysisk trening. Du må ha minst 215 timer og så må du både overvåke andre sine treninger og så blir du evalurt selv også. Vi hadde også en studietur til Barcelona for å se hvordan de gjennomføre treningene og til slutt en eksamen hvor du måtte forsvare oppgaven din, sier Gango. 

STUIDETUR: Gango på treningsfeltet til Barcelona.
STUIDETUR: Gango på treningsfeltet til Barcelona.

- Det er klart jeg får mer kunnskap gjennom en slik utdannelse og det var utrolig mange nyttige diskusjoner og treninger sammen med trenere fra den danske superligaen. Det er også veldig motiverende og inspirerende å ta utdannelsen i et slikt miljø. 

Keeperutdanningen han gikk gjennom var spesielt opptatt av en endring i forhold til tidligere tankegang. 

- I Danmark er de veldig opptatt av at keepertreneren skal integres mye mer i trenerappratet. I de gamle dager var det veldig annerledes. Du hadde keeperne i 20 minutter og det var alt. Nå er det viktig å få det beste ut av keepertrenere, slik det kan bidra på både defensive og offensive taktiske oppgaver, og ikke bare rundt det har med keeperne. Det virker å være en "wake up call" å se hvor mye mer man kan få ut av keepertrenerne. 

Fremtiden

Gango har kontrakt med Gutan ut året. 

- Jeg startet på denne utdannelsen før jeg fikk jobb i Tromsø. Jeg har jobbet mye og hardt for å komme hit jeg er i dag. Derfor ble det logisk for meg å ta denne utdannelsen, for jeg så på det som en investering. Og det har betalt seg, for jeg fikk jobb i en flott klubb som TIL. Men jeg er ambisøs og jakter hele tiden på muligheter til å bli en bedre keepertrener.

- Jeg trives veldig godt her, for jeg syns samarbeidet med keeperne og resten av trenerteamet fungerer svært bra. Måten man tenker på i TIL er interessant og jeg ser hvordan vi kan utvikle keeperne videre, så det hadde vært spennende å jobbe videre med dem. Men det er også noe jeg må ta opp med familien min, legger TILs keepertrener til. 

Skjermbilde 2019-09-04 kl. 10.19.22
KEEPERTEAM: Gudmund Broks Kongshavn, Jacob Karlstrøm, Andras Gango og Erlend Jacobsen.

 

Annonse fra Obos-ligaen: