- Det var oss eller Viking

Christian Landu-Landu (25) har lidd på vegne av gamle lagkamerater. Søndag kan han bidra til å gi det siste nådestøtet til siddisene.

Gutten fra Stavanger spilte barne- og ungdomsfotball i Tasta før han tok turen til Viking. Der ble han i ti år før han dro nordover til Tromsø.

Viking er en klubb med stolte tradisjoner i norsk fotball og har kun Rosenborg foran seg på maratontabellen fra 1949 til 2017 på antall poeng. Tromsø er nummer ti og Viking har over dobbelt så mange seirer (603-279) som Gutan på øverste nivå.

- Det har vært litt spesielt og tungt, for jeg har mange kompiser der som jeg unner alt godt

— Christian Landu-Landu
Men i antall kamper har Viking flest med 1431 foran Brann (1283) og Rosenborg (1248). Og siden toppdivisjon ble etablert i 1962 har Viking spilt på øverste nivå i alle årene bortsett fra fire. Etter 29 strake sesonger blir det etter alle solemerker nedrykk. 

- Ikke gøy

For søndag kan TIL sette den siste spikeren i kista ved å slå Viking.  

- Det har vært litt spesielt og tungt, for jeg har mange kompiser der som jeg unner alt godt. Det er ikke gøy å se den negative trenden over tid. Det var kanskje varslet at det kunne blitt tøft i år, men jeg hadde vel trodd de skulle gjort det bedre, sier Landu-Landu.

De siste ukene har TIL og Viking vært naboer på tabellen, men TIL har tatt en del poeng og søndag passerte TIL Aalesund, mens Viking er ti poeng bak Gutan med fire kamper igjen å spille.

Slik ting var for noen uker siden, så var det klart at trolig måtte minimum ett av de to lagene, TIL eller Viking, ta turen ned i 1. divisjon.

- En stund handlet det om oss eller dem, sier 25-åringen.

- Vi har vært en direkte konkurrent til Viking, og jeg må være så ærlig å si at jeg har ønsket at vi har tatt mer poeng enn Viking slik at vi er foran dem. Jeg har følt med mine venner, men tanken har vært der at når vi ikke har vunnet, så er det bra at de bak taper.

- Jeg vil at mitt lag skal gjøre det best mulig, legger han til.

3-1 x 3

Sist Viking slo TIL på Alfheim var i 2009. Siden den gang har Gutan vunnet seks kamper på rad. Og i år møter Gutan Viking i nest siste hjemmekamp, noe klubben også gjorde i 2015, Landu-Landu sin første sesong i TIL.

I en kamp TIL måtte vinne og på hovedbildet i saken så kan man se at det 3-1-seier til Gutan. To uker senere ble Bodø/Glimt slått med samme sifre på Alfheim og plassen i Eliteserien var berget. 

I fjor ble også plassen berget på eget gress i den siste hjemmekampen. Motstander var Odd. Resultat ble selvsagt 3-1. 

I år kan tidligst TIL berge plassen i nest siste serierunde. Og også da er det hjemmekamp. Denne gangen mot Haugesund. 

- Det er tredje året på rad for min del, og kanskje kan man si at man har blitt litt vant med det. Det er som det er, vi går jo uansett alltid utpå der for å gjøre det best mulig og vinne. Så lenge vi har det i egne hender og det har vi alltid hatt, så er det mer behagelig. Det er verre om man er avhengig av at andre lag gjør jobben for deg. Det er mye greiere når vi kan vinne selv og avgjøre det, sier Landu-Landu. 

Han husker godt de tre hjemmekampene fra 2015 og 2016 som ble avgjørende. 

- Det har vært veldig fine erfaringer med veldig gode rammer rundt kampene. Vi spilte bra i de kampene og det ble også en del mål. Jeg håper at vi ikke plutselig står med kniven på strupen i Haugesund-kampen. Man vet aldri i fotball, ting snur fort, men vi er i en positiv trend og de fleste har lyst å ta det ut allerede nå på søndag, sier midtbanespilleren.

- Det hadde vært godt utrolig godt å få avgjort det i kampen mot Haugesund.

Bra med selvtillit

TIL har vært gode på hjemmebane i høst og spilt mye god fotball. Og den selvtilliten er god å ha nå som det strammer seg til i bunnstriden. 

K P
12 Stabæk 0 0
13 Strømsgodset 0 0
14 Tromsø 0 0
15 Viking 0 0
For det er tett som hagl på tabellen. 

Det er kun to poeng ned til Aalesund, TIL er á poeng med Sogndal, to bak Kristiansund, tre bak Lillestrøm, fem og seks bak Sandefjord og Stabæk.

- Vi har ganske bra selvtillit etter å ha hatt en fin stigning fra sommeren av. Vi har levert bra kamper jevnt og trutt og fått resultater, og det gir selvtillit før innspurten. Vi er på god medgangsbølge med mye positivet og så gjelder det å strekke den enda lenger. Mye kan skje enda, men vi har en god tro i spillergruppa. 

- Vil nok ødelegge

Men han advarer de som tror det blir en enkel kamp mot Viking som sist tapte 1-7 hjemme mot Vålerenga.

I VÅR: Christian Landu-Landu i aksjon under bortekampen mot Viking i vår. Foto: NTB Scanpix
I VÅR: Christian Landu-Landu i aksjon under bortekampen mot Viking i vår. Foto: NTB Scanpix

- De vil først og fremst bevise for seg selv at de ikke er så dårlig som sist kamp tilsa. Jeg har snakket litt med de og de får en tøff kamp siden kampen er så viktig for oss. De får muligheten til å ødelegge litt for andre lag, og det er jo en motivasjon det også. Jeg har kjent på det selv da jeg var i Viking, for da var det en motivasjon å ødelegge for lagene i toppen og bunnen om vi selv ikke hadde noe å spille for.

- Så tror jeg de kjenner at dersom de ikke er på, så blir det ekstra vanskelig siden kampen er så viktig for oss. Fotballen er ikke så enkel som det noen gang kan se ut som. Vi må gjøre det vi skal og bygge videre på det vi har gjort, så skal det gå bra. Men man vet aldri i fotball, for det er så tett i Eliteserien at alle kan slå alle, så det kommer til å bli en veldig tøff kamp, legger Landu-Landu til.

Ber om publikumsstøtte

I innspurten kan den 12. mann bli svært viktig med mye folk på stadion. 

- Jeg håper at slik vi spiller nå, så trekker de mye folk til de to kampene vi har igjen, sier 25-åringen. 

- Vi har hatt en bra høst, i alle fall hjemme, hvor vi har spilt god fotball og det blitt en del mål og underholdende kamper. Sist kamp mot Rosenborg var kanskje stygt resultatmessig, men prestasjonsmessig var det bra og så skapte vi ganske mye. Vi har spilt god og positiv fotball i hjemmekampene slik som publikum vil se. Vi er innstilt på å ta steg og ikke være dårligere enn det vi har vært, så jeg tror det vil være verdt å ta turen, legger han til.

Annonse:
For hans del har det mye å si at folk viser sin entusiasme til fotballen og kjærlighet til klubben.

- Det gir noe ekstra når det er liv og røre på tribunen, for det gir en god ramme rundt kampen. Det er de kampene som er artig å spille, hvor vi har spilt bra og stemningen har vært bra. Jeg håper at folk ser at noe er på gang og vil få med seg de to hjemmekampene som er igjen. Så er det opp til oss å prestere og ta vare på de som kommer. Og de kan gjerne ta med seg en venn eller to.

Fokus: - Berge plassen

Han er inne i sitt siste kontraktsår, men vil ikke ha fokus på fremtiden nå.

- Det har vært litt vanskelig å tenke på det siden den sportslige situasjon har vært som den er. For min egen del har høsten vært mye bedre enn vårsesongen. Nå er fokus på neste kamp og så får jeg håpe at jeg er inne på laget. Målet er uansett å berge plassen og spille de siste fire kampene, så får vi se hva som skjer etterpå. Nå handler det om å avslutte sesongen på best mulig måte for både meg og laget, sier gutten fra Stavanger.

Som selvsagt håper han kan feire tre poeng søndag klokken 19:50 slik han gjorde i nest siste hjemmekamp mot Viking for to år siden.

Men den sympatiske og ydmyke 25-åringen vil nok felle noen tårer for sin tidligere klubb som har betydd mye for hans fotballkarriere. 

Annonse fra Eliteserien: