- Beste dagen i mitt liv

Juha Pirinen og Robert Taylor har hatt noen elleville dager med den finske landslaget og i dag ble det historiske EM-avansement feiret med kake på Alfheim.

Annonse:

Det finske fotballandslaget har i flere tiår levd i skyggen til ishockeylandslaget,  men nå har fotballgutta sørget for at fredag 15. november for alltid blir en merkedag i Finland.

Hele 32 ganger har de forsøkt å kvalifisere seg til et VM- eller EM-sluttspill, og de har ikke lykkes. Men i forsøk 33 kunne hele Finland reise flagget til topps etter at Finland slo Liechtenstein 3-0 i neste siste kamp i gruppespillet og plassen allerede var sikret. 

- Jeg har ikke vært involvert i landslaget på en stund, men det virkelig slo meg da jeg så hvor mye det betydde for alle rundt oss og det finske folket. Vi har en legende som har vært matrialforvalter hos oss, men han har pensjonert seg siden han er 80, og han sa at dersom vi vant den kampen, så kunne han dø lykkelig. Han kom til gardeoben og gråt. Å se hva det gjorde med folk, var helt utrolig, sier Robert Taylor. 

- Det er ekstremt vanskelig å forklare hvor stort dette er for Finland. Folk sendte oss meldinger og takket oss, og det var folk som hadde alvorlige sykdommer som skrev til oss og sa at det vi hadde gjort ga dem håp. Det er også vanskelig å forstå at det betyr så mye for andre mennesker, for vi lever i en boble som fotballspillere når er med landslaget, sier Juha Pirinen. 

- Dette kommer til å bety enormt mye for fotballen i Finland og jeg tror enda flere kommer til å begynne å spille fotball. Det gir sporten mer respekt og vi har også en del veldig gode spillerne i laget, som viser vei at det er mulig å bli god som finske spiller, sier Taylor.

- Beste dagen

Seieren og avansementet til EM-sluttspillet betydde selvsagt også enormt mye for TIL-spillerne. 

- 15. november er den beste dagen i mitt lag. Det går ikke an å beskrive følelsen da dommeren blåste i fløyta. Det var helt vilt og jeg klarer fortsatt ikke forklare hvor stort dette er. Det er utrolig å kunne være en del av dette laget og jeg får gåsehud hver gang jeg tenker på det, sier Taylor. 

Pirinen vil ikke bruke like sterke ord, men det er ikke langt unna. Han spilte også hele kampen mot Liechtenstein.

- Fotballmessig var det den beste dagen i mitt liv. Og den beste kampen å være del av. Jeg nøt hvert et minutt av kampen. Den ble spilt på banen jeg har spilt de siste to årene før jeg kom til TIL og jeg har vunnet mesterskapet der. Så jeg følte jeg vant mesterskapet nok en gang, sier Pirinen. 

Servert kake

I dag var de tilbake på Alfheim og selvsagt vanket det kake med finske flagg og en gratulasjon. 

- Det var veldig hyggelig å få det, sier Pirinen. 

Nå venter sluttspillet til sommeren, men gruppene der er ikke klar enda. 

- Jeg tror vi kan gjøre det bra om vi spiller slik som vi har gjort. Det blir veldig tøft, men alt er mulig, sier Pirinen. 

- Det er for tidlig å begynne å snakke om hvilke muligheter vi har der, men jeg tror vi skal kunne gjøre det bra, sier Taylor. 

Annonse fra Obos-ligaen: