Supporterhilsen fra Bård

Det er vel seks uker til seriestart og Bård Flovik ønsker å fortelle supporterne om status hos Gutan.

Supportere, vi trener godt! Vi trener godt selv om treningsforholdene i Skarphallen er dårlig. Vår fysiske trener, herr Hallen, sier at vi begynner å komme dit vi skal være med hensyn til fotballfysikk. Fotballfysikk målt opp mot de arbeidskravene en fotballkamp gir, det er disse arbeidskravene vi

- Sammenlignet med både FCK og RBK trener vi kvantitativt like mye.

— Bård Flovik
kontinuerlig jobber mot. Ja, Gunnar Grindstein, vi trener godt, og vi strekker oss hele tiden opp mot det vi mener vi tåler av belastning og mengde. Vi har sikkert mer å gå på, men det må gjøres med kunnskap og erfaring.

Sammenlignet med både FCK og RBK trener vi kvantitativt like mye. Vi jobber kontinuerlig med å øke kvaliteten på treningsarbeidet. Vi vil bli bedre, og vi må bli bedre. Det er her det største forbedringspotensial ligger. Som «utviklingsklubb» må vi gi mye tillit til uetablerte spillere (spillere som ikke pr dags har nådd nivået til Eliteserien) og mye tillit til unge fremadstormende spillere, og da vil dette være noe vi kvalitativt må strekke oss etter hver eneste dag. Kvaliteten i denne sammenheng defineres som fotballspesifikk trening i høyt tempo – kvalitet og tempo i de individuelle prestasjonene, i relasjoner og ikke minst kvalitet i spillestiltreningen.

Supportere; vi jobber knallhardt og vi trener maksimalt av det vi tåler med våre spillere. Vi trener slik vi ønsker å spille – med høy spesifisitet, og kamplikt! Vi stiller krav, vi jobber med gode forberedelser til treningene, fokus og konsentrasjon, utvikler bevisste treninger og egentreninger, samt at vi ønsker å skape en indre selvjustis i gruppa vår som regulerer standardene og kravene til kvalitet. Alt for å bli bedre!

Teknologi og innovasjon

Vi bruker den spennende teknologien som finnes på Alfheim. Sportsvitenskapen på fotballfysikk er viktig. Her er vi blant de fremste i landet. Vi samarbeider svært godt med flere fakulteter ved UIT, og med mange ressurspersoner fra universitetsmiljøet. Samarbeidet gir kraft, kompetanseoverføring og ikke minst kunnskapsutvikling til det beste for alle parter. Alfheim stadion er utrustet med en teknologi som registrerer alt av fysisk aktivitet hos den enkelte spiller under trening eller kamp. Vi har et «tracking» system som heter ZXY. Systemet måler alt fra distanse, fart og kraft på hver spiller underveis i trening/kamp. I tillegg har vi pulsregistreringer på hver trening. Dette for å ha oversikt over belastning, som muliggjør presise tilpasninger for den enkelte spiller. Trening virker! Det ser vi på testene vi gjennomfører.

Balansen mellom intensitet og belastning er selve kunsten i treningslæren. Uhyre viktig i så hensende er å se på totalbelastningen opp mot skaderisikoen. Her har vi flinke folk til å bearbeide alt av registrert data slik at vi får nyttiggjort oss av all informasjonen vi samler inn til det beste for spillerens utvikling. Fotball er en kampidrett, og skader er en del av fotballen. Vi jobber med skadeforebygging og vi jobber kontinuerlig med å gjøre oss robuste og mindre utsatt for skader, men skader vil komme! Status på spillertroppen akkurat nå, er at de fleste er mer eller mindre skadefri. Noen spillere er nettopp kommet tilbake fra skader der belastningsstyring blir viktig for at de skal unngå nye skader. Så i inngangen til kampleiren på La Manga denne uken er det Fredrik, William og Lasse som enda sliter med skader og som ikke vil være aktuell for kamper der. Resten av troppen er kampklar!

Infrastruktur på Alfheim

Oy! Her har det virkelig skjedd mye det siste året! Positivt og artig å se hvordan klubben bygges og tar retning. Denne infrastrukturen gjør oss i stand til å jobbe med forbedringen av kvaliteten og profesjonaliteten i det daglige arbeidet på Alfheim stadion. I fjor vinter flyttet klubben ut fra trivelige brakker på nordsiden av stadion og tilbake igjen til vårt kjære idrettsbygg. Her

Oy! Her har det virkelig skjedd mye det siste året! Positivt og artig å se hvordan klubben bygges og tar retning. Denne infrastrukturen gjør oss i stand til å jobbe med forbedringen av kvaliteten og profesjonaliteten i det daglige arbeidet på Alfheim stadion. I fjor vinter flyttet klubben ut fra trivelige brakker på nordsiden av stadion og tilbake igjen til vårt kjære idrettsbygg.

PÅ FELTET: Bård Flovik på La Manga sammen med Inge Takøy.
PÅ FELTET: Bård Flovik på La Manga sammen med Inge Takøy.

Her er det foretatt ombygginger, skapt funksjonelle tilpasninger i losjeområdene og en praktisk og hyggelig kantine, møte- og oppholdsrom. Dette er viktig for mangfoldet, for miljøet og for bedre å kunne ivareta våre gjester og supportere når de besøker oss. Hit er alle velkommen innom når det måtte passe. Vi har også fått ombygget garderoben vår for å bedre arbeidsvilkårene for undervisning, møter, analyser og for restitusjon og selvfølgelig som en lagbyggingsarena. I tillegg har vi fått økt tilgang på arealer for vårt medisinske apparat. Og sist, men ikke minst, vi har fått 400 kvadrat med treningsstudio, tilpasset toppidrett. Ikke bare treningsstudio, men også etter hvert et treningslaboratorium med muligheter for å gjennomføre alt av fysiske tester. Dette er muliggjort gjennom samarbeid med universitet, og vår fantastiske venn og TIL-supporter Trond Mohn. Jeg må benytte anledningen til å takke Trond og Kjell Kolbeinsen for store bidrag, samt stort engasjement, gode samtaler, ukuelig optimisme og humør, og alltid med konstruktive tilbakemeldinger. Setter stor pris på de! Vil også nevne de som bygger og utvikler klubben vår, bygger klubben robust og bygger den med klar retning i ånden om å «gå i takt» med kraft og optimisme – ja, alle disse må definitivt roses sett fra mitt smale A-lags perspektiv.

Kultur og identitet

Hvem er vi? Jeg oppfatter oss som søkke stolte nordlendinger i mentalitet og i positiv adferd. Vi er hardføre og optimistisk med et veldig godt humør! Ja, vi har også tre utlendinger og noen sør for Tromsø på laget, men de er i vår definisjon også nordlendinger. De lever jo i vårt miljø og i garderoben hver eneste dag. Vi bor jo i en steintøff by, i et tøft klima, med tøffe folk – dette gjør nokka med oss, i hvert fall gjør det nokka med meg. Det gjør at; 1. Jeg blir offensiv og sterk i trua av å tenke sånn, 2. Det gjør meg stolt av å se krafta som finnes, og 3. Det inspirere meg til å bidra til at merkevaren TIL skal bli den stolte og stabile klubben vi alle ønsker at den skal være. Vi er satt til å bygge og forvalte klubben og kulturen videre, utvikle treningskulturen og samtidig ha det knallartig! Dette kan ikke gjøres på en annen måte enn at vi må samarbeide og stå på sammen. Samtidig som vi alltid må søke etter ny kunnskap, skape nye erfaringer, bygge bred og spiss kompetanse. Jeg har sagt det før, og sier det igjen; å bygge tro og optimisme er uhyre viktig, og da på alle nivåer og i alle sammenhenger!

Fotballfaglig. Vår spillestil. Vårt spill

Vi trener sånn som vi skal spille kamper. Formasjon er ikke så viktig for oss. Tallene i formasjon sier mer om hvordan vi spiller i forsvar, mindre om hva og hvordan vi spiller i angrep. Angrepsspillet er i sterkere grad bygd opp på ulike prinsipper, ulike spillertyper og sammensetninger av spillere i ulike roller enn tallformasjoner. Vi har nå begynt å sette spillet sammen – både i helhet og i deler. I Tyrkia spilte vi to innholdsrike og interessante kamper mot gode motstandere. Det er enda tidlig i oppkjøringen og relativt lenge til seriestarten. Gjennom slike kamper får vi svar og erfaringer om videre treningsprioriteringer. Skjerpet konkurranse og noen nye stemmer i garderoben er alltid viktig i inngangen til en ny sesong.

- Vuk er en notorisk målskårer og har mange egenskaper og ferdigheter som laget vårt har søkt etter.

— Bård Flovik
Stallen er komplementert så langt med Slobodan Vuk fra klubben Domzale i Slovenia. Han er en spiss vi har fulgt over tid. Vuk er en notorisk målskårer og har mange egenskaper og ferdigheter som laget vårt har søkt etter. Han har nå vært i klubben i tre uker og slitt litt med en liten skade. Vi er overbevist om at dette blir en spennende spiller å følge og som vil gi alt for laget. Samtidig må vi være litt tålmodig slik at han får tilpasset seg vår måte å spille på, norsk eliteserie og kulturen her oppe på nesten 70 grader nord. Jeg må samtidig nevne vår andre nykommer, Tom Høgli. Han kommer til sommeren. Trenger vel ikke å si annet om han enn at han er veldig velkommen til oss og vi gleder oss til å se han i TIL-drakten igjen!  

Olaf Tufte

Vi har nå vel seks uker igjen til serieåpningen. Vi fortsetter med å bygge laget med full fart og med full kraft. Vi vet veldig godt at det er mye hardt arbeid som skal gjøres nå fremover, mange treninger som skal gjennomføres, mange treningskamper som skal spilles, erfaringer på sammensetninger skal prøves ut, ulike kampstrategier skal prøves ut. Alt for å forberede laget optimalt til alvoret starter. Spennende tid er det, og enda mer spennende blir det når seriespillet starter 2. april med hjemmekamp mot Brann. Djævelsk artig og interessant blir det!

Avslutningsvis har jeg lyst til å referere til et interessant sitat fra Olaf Tufte.

«Vi må jobbe seriøst med det vi har, kjempe utrettelig med å få bedre rammevilkår, uten å syte om hva andre har. Skape en kultur som er villig til å brette opp ermene og vise vei, ikke skylde på andre eller være etterpåklok».

Ses alle sammen!

La Manga-hilsen fra Bård

Annonse fra Eliteserien: