- Må kunne nyte presset

Det er bare to dager til ilddåpen til TILs nye trener Simo Valakari. Og med ny trener følger det med press og forventninger fra fansen.

Søndag er det første kamp i høstsesongen for TIL når Ole Gunnar Solskjær kommer nordover med Molde. 

Kampen kommer bare ti dager etter Simo Valakari hadde sin første trening med Gutan. Og som alltid med et trenerskifte, så øker optimismen fra tilhengerne, og ikke minst kommer det press og forventninger om resultater. 

- Jeg elsker denne type nervøsitet, det er det fotballpresset hander om. Når du ikke spiller eller trener fotball, så savner man det presset, for det en av en grunnene til at man holder på med dette. Du forbereder laget og deg selv, og så kommer søndag og det gode presset kommer også. Du må kunne nyte presset, eller kan man ikke ha denne jobben, sier Valakari. 

Nyte opplevelsen

Valakari har også jobbet med den mentale. La positiv tankegang ta knekken på den negative. 

Annonse:
- Vi har mange viktige timer igjen før kampen. Vi har trening i morgen og så vil vi ha en klar plan på hva vi skal gjøre søndag på kampen. Det aller viktigste å tenke på er at vi alle skal nyte opplevelsen søndag. Det har vært mye snakk om alt det som er nytt, men det viktigste er at vi går ut på banen og nyter det å spille fotball, sier treneren. 

- Det har kanskje vært et av problemene til klubben. Frykten for å tape har vært for sterk, og om man tenker slik, så må man få de til å tenke annerledes. Når man nyter kamper, så er sjansen større for at resultatene kommer også, legger han til. 

Kontrollere rytmen

På selve banen vil han kontrollere kampen.

- Det viktigste er hvordan vi spiller, men det kommer jo også an på hvordan motstanderen spiller. Prinsippene for vårt eget spill må alltid ligge til grunn, men den må tilpasses slik den kan skade motstanderen der den er svakest. Og den blir forskjellig ut fra hvem vi møter. 

- Men prinsippet på hvordan vi vil fremstå er stort sett det samme. Jeg vil kontrollere kampen, både med og uten ball. Den beste måten å gjøre det på er å ha ballen, men over 90 minutter så kommer vil til å spille uten ballen også, så vi må ha kontroll på de situasjonene som oppstår også da, legger han til. 

- Så dersom vi kontroller så mye som mulig av rytmen i kampen, så vil det gi oss en mye større sjanse til å få det resultatet vi ønsker.  Men mister vi den, så blir det mer som et lotteri. 

Laget

Laget vil han ikke si så mye om.

- Vi har prøvd forskjellige variasjoner og vi begynner å komme nært et lag. Vi vet klokken 18 søndag, sier finnen med et stort smil. 

- Et par spillerne vet at de skal spille, men det er fortsatt åpne plasser. Vi har noen ute med skader, så troppen sier seg selv, legger han til. 

Annonse fra Eliteserien: