Går for tre på rad

Det er 17 år siden sist TIL vant tre bortekamper på rad i Eliteserien.

TIL har vunnet to bortekamper på rad, mot Stabæk og Sogndal, og søndag kan den tredje komme i Bergen i sesongens siste seriekamp.

Tre seire på rad på bortebane har vært sjelden kost for Gutan. 

Kun fire ganger tidligere har de klart det, og man må helt tilbake til 2000 for å finne siste gang det skjedde. Da slo TIL Haugesund (2-0), Bryne (3-2) og Stabæk (3-2). Året før skjedde det også, da i de tre siste kampene av sesongen. TIL slo Lillestrøm 2-1, Bodø/Glimt 3-1 og Strømsgodset 6-3.

Annonse:
På starten av 90-tallet klarte TIL det også to år på rad. I 1991 slo de Strømsgodset 2-0, Molde 2-1 og Brann 2-1, mens de året før tok fire på rad, eneste sesongen på 30 forsøk at TIL har vunnet fire bortekamper etter hverandre. Da slo de Vålerenga 3-2, Fyllingen 2-0, Strømsgodset 3-2 og Moss 2-1. 

Felles for de fire sesongene er at TIL har gjorde det bra sportslig med to 6. plasser (1991, 1999), 4. plass (2000) og sølv (1991).

Ta nye steg

I forrige bortekamp slo Gutan Sogndal borte for første gang på 16 år. Nå passer det utmerket å vinne tre bortekamper for første gang på 17 år.

- For meg handler fotball om å vinne trofeer, men det er alltid godt å skape historie. Det er ikke tilfeldig at man ikke har vunnet tre kamper på rad på en stund, for det er ikke lett. Nå har vi muligheten og det er en flott utfordring, sier trener Simo Valakari.

- Dessuten handler det også om å ta nye steg. Og tre seirer på bortebane på rad vil være nettopp det. 

TRENER: Simo Valakari. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
TRENER: Simo Valakari. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Økonomisk så har TIL noe å spille for. En plassering opp på tabellen gir 430.000 kroner og det vil skje uansett ved seier siden Haugesund og Kristiansund møtes. Skulle resultatene gå TILs vei, kan det bli 7. plass, noe som vil gi klubben 860.000 kroner.

TIL hadde som målsetning for sesongen å havne på øvre halvdel. 8. plass er innenfor rekkevidde om det blir seier og flere andre kamper går TILs vei.

- Da vi var på bunnen av serien, så kunne vi ikke kontrollere de andre resultatene. Vi måtte vinne og samtidig håpe at flere avga poeng. Nå er det på samme måten. Vi kan ikke gå rundt å håpe at de skal tape, vi må ha fokus på våre egne prestasjoner. 

- Men vi vil selvsagt klatre så høyt som mulig på tabellen, legger den finske treneren til. 

Tøff kamp

Brann blir nummer fem uansett resultat søndag, men Valakari er sikker på at Brann vil avslutte årets sesong med stil. 

- Det blir en veldig tøff kamp. De vil helt sikkert gjøre en god kamp foran sine tilhengere. De vil vise at de er godt lag.

- Jeg ser at våre gutter er veldig konsentrerte og de vil også vise seg frem fra sin beste side i den siste kampen. Vi vet at vi klarte vårt kortsiktige mål om å holde oss i Eliteserien, men guttene vil avslutte med seier før de tar ferie, legger han til. 

Annonse fra Eliteserien: