Dette har ikke RBK

De er født i Trondheim og spilte for Rosenborg. Nå skal de møte gamleklubben i sin nye hjemby, og da et lag som var blottet for trøndere i forrige kamp.

I toppkampen hjemme mot Sarpsborg 08 stilte RBK med følgende lag (fødested i parentes): André Hansen (Oslo) - Vegar Eggen Hedenstad (Elverum), Tore Reginiussen (Alta), Jørgen Skjelvik (Bærum), Birger Meling (Stavanger) - Mike Jensen (Herlev, Danmark), Anders Konradsen (Bodø), Anders Trondsen (Lillehammer) - Yann-Erik de Lanlay (Stavanger), Nicklas Bendtner (København, Danmark), Milan Jevtovic (Cacak, Serbia).

Annonse:
Ikke en eneste trønder. Den nærmeste de kommer er Anders Trondsen fra Lillehammer, 337 kilometer unna. 

Og sjekker man benken, så var den også helt fri for trøndersk innhold. 

TIL-trønderne mener dette er et positivt tegn.

- Det viser at de har gjort noe rett. De fleste har gått videre til bedre klubber og andre har tatt andre ruter, slik som vi tre har gjort. Jeg tror det er et godt tegn for Rosenborg, at de utvikler lokale spillere til å gå videre. I stedet for å ta dem for å ha lite trøndere, så gi de heller skryt, sier Mushaga Bakenga.

- Det er litt spesielt at vi tre er de eneste fra Trondheim i denne kampen, men det er litt cred til Rosenborg for de har fostret mange spillere som har gått til andre klubber i Norge og til utlandet. Jeg syns vi skal gi de en klapp på skulderen i form at de har gjort god jobb på utviklingssiden. Dette er nok i tråd med måten de ønsker å jobbe på. Det gagne både landslaget og norsk fotball at de får mange spillerne ut av landet, sier Simen Wangberg.

I RBK sammen

Trondheims-guttene spiller en sentral rolle hos Gutan. At alle er i samme alder betyr at de var i Rosenborg i samme periode.

- Vi hadde et felles mål om at vi skulle bli eliteserie-spillere alle tre, og da helst i Rosenborg. Så er det kanskje litt mer tilfeldig at vi havnet her sammen. Men det viser at vi var en del av en god generasjon som pushet hverandre og havnet i Eliteserien. Det er utrolig artig at vi er tre veldig gode kompiser som har havnet her. Men det er mye cred til Rosenborg som også hadde en god ungdomsavdeling, sier Gjermund Åsen. 

- Det er artig at kompiser lykkes. Det var noe av det første vi lærte i Rosenborg. Å unne hverandre suksess. Og det syns jeg vi er flinke til i TIL også, legger han til.

- Det er kanskje litt spesielt. Vi har vokst opp sammen og har hatt ungdomstiden i Rosenborg og har et nært forhold til klubben. Men nå har vi møtt dem noen ganger, så det er ikke like spesielt som første gangen. Men det er alltid artig å møte Norges beste lag, for det er fint å måle krefter mot dem, sier Wangberg.

Det er tre trøndere i Rosenborg. Pål-André Helland, Magnus Stamnestrø og Andreas Helmersen. Førstnevnte har spilt 17 kamper for RBK i år, de to andre har ingen kamper og de har også pådratt seg alvorlige skader denne sesongen. Helmersen er den eneste av dem som er født i Trondheim.

I Rosenborg melder de på egne hjemmeside at Helland skal være klar til kampen lørdag.

Troms-alibiet

Nå vil nok noen spørre om Troms-alibiet til TIL. 

Ulrik Yttergård Jenssen (Tromsø), Mikael Norø Ingebrigtsen (Tromsø) og Kent-Are Antonsen (Storsteinnes) er alle fra eget nærområde og spilte forrige kamp. I tillegg satt Jostein Gundersen (Tromsø) og Runar Espejord (Tromsø) på benken. 

Nå er avstandene litt større i nord, men TIL hadde også Lasse Nilsen (Bleik), Morten Gamst Pedersen (Vadsø) og Hans Norbye (Karasjok) fra de to nordligste fylkene på banen og benken i forrige kamp.

 Vant på 16. mai

Wangberg (kom inn som innbytter) og Åsen, fikk føle hvordan det var å slå Rosenborg 2-1 på Lerkendal på selveste festdagen for fotball, 16. mai. Nå skal de sammen med Bakenga (som satt på benken 16. mai for RBK), prøve å ta seks av seks poeng denne sesongen mot RBK. 

- Det hadde vært veldig deilig å slå dem slik at jeg fikk mobbe- og skryterett ovenfor de guttene.

— Mushaga Bakenga
Noe også Haugesund har klart etter at de slo trønderen 1-0 både hjemme og borte. De tre tapene er de eneste RBK har i Eliteserien i år. 

- Det blir litt spesielt for oss å møte Rosenborg. Det hadde vært veldig deilig å slå dem slik at jeg fikk mobbe- og skryterett ovenfor de guttene. Så jeg er veldig motivert, sier Bakenga, som scoret på det avgjørende straffesparket som sendte Rosenborg videre mot TIL i fjor i cupen. 

- Det hadde vært fint å ha avgjort kampen lørdag, for da kunne jeg fått gjort opp for meg, sier TIL-spissen med et smil.

- Ekkelt å komme hit

Cupkampen i fjor ble dramatisk og gikk til straffesparkkonkurranse. I år snudde TIL kampen og vant 2-1 på Lerkendal etter at seiersmålet kom i det 85. minutt. 

I tillegg til at det bruker å bli mye drama, så er det alltid mye folk på Alfheim når Rosenborg kommer på besøk.

- Vi håper på mye folk siden det er en viktig kamp for både de og oss. Alt ligger til rette for at det skal bli en morsom kamp, sier Åsen.

Bakenga mener at Alfheim er et fryktet sted å komme til for bortelaget. 

- Vi har fått Alfheim til å bli et fort igjen, og det er viktig. Jeg husker før når jeg spilte mot Tromsø, så var det ekkelt å komme hit, for det var bra trøkk og spillerne var noen prosenter bedre. Jeg tror ikke Rosenborg gleder seg til å komme hit, sier Bakenga.

- Jeg håper på fullt hus, og at folk skjønner hvor viktig dere støtte er. Det blir en ekstra spiller for oss. Det var en helt vill stemning her i fjor på cupkampen og Alfheim er en av de stadionene som har best stemning når det er opp mot fullt stadion. Med mye folk og nordnorske gloser, så blir det tøft, legger han til.

Bra statistikk

Norges beste lag de siste 30 årene har 20 seriegull fra 1988 og frem til i fjor, en utrolig stor prestasjon. 

Men likevel er statistikken svært jevn mellom TIL og RBK på Alfheim. I serien er den 10-9-10 og 40-43 i målforskjell. Siden 2010 har TIL tapt én gang, vunnet to og spilt uavgjort tre ganger. 

- Vi har lyst å slå det beste laget i Norge og gi en god opplevelse til publikum.

— Gjermund Åsen
Lørdag er det bunn mot topp. TIL har vært i god form på hjemmebane og tatt ti av 12 mulige poeng. Men serielederen har også vært gode på fremmed gress med fire av fire seirer.

- Ut fra tabellsituasjonen, så er det ganske viktig å ta alle de poengene vi kan. I tillegg har vi lyst å slå det beste laget i Norge og gi en god opplevelse til publikum. Så vi må ta de poengene vi trenger, uansett hvem det er mot og vi går selvsagt for tre poeng, sier Åsen.

- Det blir veldig gøy og jeg gleder meg veldig til denne kampen. Det skal jeg ikke legge skjul på. Og så gleder meg på lagets vegne, for jeg tror det er riktig tidspunkt å møte dem. For vi har begynt å finne ut av det Simo Valakari vil, og vi blir bare bedre og bedre, sier Bakenga.

- Dette ser jeg veldig frem til. Det er alltid artige kamper som veldig åpne. Vi har hatt et bra tak på dem, for det har vært jevne oppgjør med mye sjanser, så det er et lag som passer oss bra. Den formen vi har og den selvtilliten vi har på hjemmebane, så ligg det et bra grunnlag for å slå dem lørdag. Gjør vi jobben selv, så kan vi vinne denne kampen, sier Wangberg. 

Annonse fra Eliteserien: