- Bygget et sterkt grunnfjell

TIL er fornøyd med grunnfjellet som er lagt i akademiklassifiseringen og det vil være med på å løfte klubben til en av de fremste i landet på utvikling i fremtiden.

Akademiklassifiseringen er en modell som Norges Toppfotball bruker til å vurdere talentarbeidet i toppklubbene. De ser på ti forskjellige kategorier: Forankring i styret, ledelse & ansatte, spillerlogistikk, planverk, kompetanse, treningsprosessen, kampplattform, skole/fotball, samarbeidsmodeller, produktivitet, økonomi & fasiliteter.

TIL har scoret 118,7 poeng og får tre av fem stjerner, men er kun 2,3 poeng unna fire stjerner. Utpå vårparten skal det reklassifiseres og da regner klubben med å få fire stjerner. 

- Vi ligger nært fire stjerner og det er noen klubber vi kan sammenligne oss med som er på fire, men vi har veldig tro på at gjennom de grepene vi skal gjøre, så vil vi får fire stjerner i reklassifiseringen, sier sportssjef Svein-Morten Johansen. 

Annonse:
- Det som er bra nå er at vi på noen områder som grunnleggende og som er vanskelig å få poeng i, så scorer vi godt. Vi har jobbet mye med planverk, infrastruktur og økonomi, og det ser vi også i tallene fra rapporten. Mange av de klubbene som har fire stjerner, scorer flere poeng enn oss på treningsprosessen. Og vi vet at har begynt å sette ting i system der, men vi har enda ikke fått det helt på plass i klassifiseringen.Vi har også satt i gang samarbeidsprosesser med krets og andre klubber, som vil gjøre at vi ligger godt an til nye steg samt at ting er på gang med skole/fotball, legger han til. 

Med tanke på det siste, så er det hele åtte poeng å hente på å få et samarbeid med en ungdomsskole og dette kommer til høsten når NTG Ungdomsskole starter opp. 

Les rapporten her

Godt forankret

TIL scorer best i kategoriene planverk og spillerlogistikk mens det er mest å hente i kampplattform, treningsprosessen og skole/fotball. 

I syv av ti kategorier får klubbene poeng, mens i de tre siste gis det stjerner. TIL har fem av fem i økonomi og fasiliteter, og fire i forankring i styret, ledelse og ansatte. 

- Det viktigste er kanskje at vi har fått en prosess i klubben vår som gjør at vi har fått forankret spillerutviklingen fra styret og ned gjennom klubben. I rapporten står det skrevet at det som betegner en utviklingsklubb, er at de har en klar strategi og at dette er godt forankret, slik at alle vet hva som må til.

I toppen på produktivitet

Som tidigere kjent er TIL blant de beste i klassen på egenutviklede spillere og det ser man også i klassifiseringen. 

Kun Odd har høyere prosentandel klubbutviklede spillere under 25 år i norsk toppfotball og mange av TIL-spillerne har spilt mye i Eliteserien.

-  Det er veldig hyggelig å se at vi er i toppen på produktivitet. Vi kriger med Stabæk, Odd  og til dels Rosenborg, så det viser at vi har fått spillerne i gang. Om man går nøye inn på det, så ser vi at vi scorer veldig høyt i forhold til eget A-lag, men at vi hjulet vårt ikke har kommet skikkelig i gang med tanke på salg til høyere liga og spilletid der. Det stemmer veldig godt overens med hvordan vi ser klubben nå. Vi har tatt det første steget med å få spillerne i gang på A-laget, men det neste steget er få til et godt salg, sier Johansen. 

- De unge spillerne i TIL, de vet at vi ser dem. Vi ser dem på trening, til lunsj, på kamper, så det å bli sett, er viktig for at de skal føle at de har en mulighet til å komme opp på A-laget. Nå jobbes med det med å kvalitetsikre de spillerne enda bedre, slik de kan utvikle seg på best mulig vis. Vi ser spillerne i vårt akademi som kan bli gode nok til å bli tatt opp i stallen i fremtiden, legger han til.

Nær pallen

Det er per dags dato omtrent ti poeng opp til de beste klubbene. 

- Vi har ikke jaktet fire stjerner-grensen, for så å være skjør etter det. Det verste er at vi da får mer penger og så må en ta det ned, fordi grunnlaget ikke var sterkt nok. Når vi tar steget til fire stjerner, så har vi er grunnfjell som står over lang tid. Og vi har allerede bygget et sterkt grunnfjell.

- Jeg føler at vi er nær pallen, og de tingene vi mangler, er ting som vi lett kan jobbe på plass det neste året, for å så komme på pallen. Vi kan jobbe inn poeng hvor andre klubber har maksimalt med poeng, og da vi vil stå veldig sterkt på utviklingssiden i norsk fotball. 

- Internt er det all grunn til å gi honnør til leder for utviklingsavdelingen, Truls Jenssen, som har jobbet hardt over lang tid for å få alt dette på plass. Han har jobbet godt og laget et veldig godt grunnlag for at vi får fire stjerner ved neste korsvei, sier sportssjefen. 

Annonse fra Eliteserien: